Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orlandon ampujan motiivit epäselviä

Liittovaltion poliisi kertoi tutkivansa tietoja Omar Mateenin vierailuista homoyhteisön suosimaan Pulse-yökerhoon.

Ulkomaat
 
JIM YOUNG / REUTERS
Surevat ihmiset kokoontuivat muistotilaisuuteen Orlandossa maanantai-iltana eli Suomen aikaa tiistaiaamuna.
Surevat ihmiset kokoontuivat muistotilaisuuteen Orlandossa maanantai-iltana eli Suomen aikaa tiistaiaamuna. Kuva: JIM YOUNG / REUTERS

Orlandon joukkosurmaajan Omar Mateenin, 29, persoonasta ja motiiveista piirtyi tiistaina amerikkalaisten viestimien keräämien tietojen perusteella ristiriitainen kuva.

Viranomaisten mukaan Yhdysvalloissa syntynyt muslimi Mateen tappoi ampumalla 49 henkeä ja haavoitti useita ihmisiä homoyhteisön suosimassa Pulse-yökerhossa Orlandossa varhain sunnuntaina paikallista aikaa.

Artikkeliin liittyvät

Mateenin on sanottu suhtautuneen kielteisesti homoihin, mutta julkisuuteen ilmaantui tiistaina silminnäkijöitä, jotka kertoivat nähneensä Mateenin useasti viettämässä iltaa Pulsessa.

Liittovaltion poliisi FBI kertoi tutkivansa julkisuuteen tulleita tietoja Mateeniin vierailuista Pulseen.

Myös Mateenin yhteydet islamistiseen ääriajatteluun näyttivät tiistaina aiempaa epämääräisemmiltä. Mateen soitti ammuskelunsa lomassa viranomaisille ja kertoi olevansa väkivaltaisen ääri-islamistijärjestö Isisin kannattaja.

Uutistoimisto Reuters kuitenkin siteerasi tiistaina viranomaistietoja, joiden mukaan Mateenin tiedot ja ymmärrys islamistisista järjestöt olivat pinnallisia.

”Tällä haavaa on epäselvää, mitä terrorijärjestöä hän oikein halusi tukea”, sanoi FBI:n pääjohtaja James Comey Reutersin mukaan.

Puheluissaan Mateen esimerkiksi sanoi olevansa sekä Isisin että al-Nusran rintaman tukija, vaikka Isis ja jotkin al-Nusran ryhmät ovat taistelleet toisiaan vastaan Syyriassa.

Yhdysvaltain viranomaiset totesivat, että nykytietojen perusteella Mateen oli perehtynyt islamistiseen ääriajatteluun internetissä ilman, että hänellä oli suoria yhteyksiä mihinkään terrori- tai radikaaliryhmään.

Hämmennystä herättivät viestimien tiedot siitä, että Mateen oli viettänyt aikaa Pulse-klubilla.

Orlando Sentinel -lehden mukaan ainakin neljä Pulsen vakioasiakasta sanoi nähneensä Mateenin yökerhossa.

Uutistoimisto AP:n haastattelema Jim Van Horn kertoi, että Mateen oli ollut Pulsen vakioasiakas. ”Hän yritti iskeä ihmisiä. Miehiä”, Van Horn sanoi.

Van Horn kertoi tuntevansa Mateenin huonosti, mutta hän sanoi epäilevänsä, että Mateenin veritekoa motivoivat Mateenin ristiriitaiset tunteet omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan.

”Luulen, että hän mahdollisesti yritti päästä sopuun omien demoniensa kanssa ja eroon homoseksuaalisuuden herättämästä vihasta”, Van Horn sanoi.

Orlandossa pidettiin varhain tiistaina Suomen aikaa eli maanantai-iltana paikallista aikaa muistotilaisuus joukkosurman uhreille.

Tunnelma tilaisuudessa oli hämmästyttävän rauhallinen. Ihmiset lohduttivat toisiaan, mutta kukaan ei purkanut raivoa tai vihaa Mateenin rikosesta.

”En tunne absoluuttisesti minkäänlaista vihaa”, noin viisikymppinen Dwayne Wesley Campbell totesi. ”Jotkut muut voivat yrittää käyttää tätä hyväkseen, muttei kukaan LBGT-yhteisössä.”

Campbellin vieressä noin kolmikymppiset Justin Taylor ja Drew Dasse sanoivat, että Orlando on tuntunut heistä turvapaikalta Floridassa ja koko Yhdysvalloissa.

”Muualla syrjintää ja tuomitsemista on paljon enemmän”, Dasse sanoi. ”Mutta kyllä Orlandossakin on välillä vaikea kävellä käsi kädessä. Vieläkin ihmiset tuijottavat ja huutelevat perään.”

Taylor suri sitä, että murhamies purki omia ongelmiaan syyttömiin ihmisiin. Uskonnolla ei ollut sen asian kanssa mitään tekemistä.

”Se olisi voinut yhtä hyvin olla kristitty tai kuka tahansa kiihkoilija”, hän sanoo.

Paikallislehtien mukaan yhdessä paikallisessa kristillisessä kirkossa oli murhan jälkeisenä päivänä julistettu, että tappaja pani toimeen Jumalan rangaistuksen syntisille.

”Meidän täytyy kohdata samoja asioita elämämme joka ikinen päivä”, Dasse sanoo. ”Se ei ehkä ole ihminen aseen kanssa. Yhtä hyvin se voi olla pappi tai poliitikko.”

Muslimien syyllistäminen ei saanut muistotilaisuudessa mitään tukea. Yleisön joukossa näkyi paljon muslimihuiveja.

Lavalla puhuja toisensa jälkeen tuomitsi yhtä aikaa homofobian ja islamofobian. Vaatimukset aserajoituksista saivat yleisöltä toistuvat aplodit.

Aukion sivulla mustiin karnevaaliasuihin pukeutunut joukko teki näyttävän sisääntulon. Joukko sanoi kuuluvansa homosortoa vastustavaan Ikuisen nautinnon sisarkuntaan.

”Nyt olemme surullisia, mutta vihan aika tulee myöhemmin”, sanoi sisar Holly Costiksi esittäytyvä isokokoinen mies.

Siis sittenkin vihaa?

”Tarkoitan rationaalista vihaa”, sisar Cost sanoi. ”Sellaista, joka tuo ihmisiä yhteen ja auttaa tekemään maailmasta paremman paikan kaikille ihmisille.”

CARLO ALLEGRI
Monet muistotilaisuuteen saapuneet surevat ihmiset kantoivat mukanaan kynttilöitä.
Monet muistotilaisuuteen saapuneet surevat ihmiset kantoivat mukanaan kynttilöitä.
Lane Hermann / Polaris Images
Homovihaa vastustava järjestö Sisters of Perpetual Indulgence (ikuisen nautinnon sisarkunta) tuli muistotilaisuuteen upeasti pukeutuneena. Vasemmalla Syndida Sauce, Guard Omar ja Holly Cost.
Homovihaa vastustava järjestö Sisters of Perpetual Indulgence (ikuisen nautinnon sisarkunta) tuli muistotilaisuuteen upeasti pukeutuneena. Vasemmalla Syndida Sauce, Guard Omar ja Holly Cost.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat