Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarissa ja Puolassa asuu EU-mielisintä väkeä – maiden johtajille Bryssel on pirusta seuraava

Ulkomaat
 
Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta
Protestoijat kantoivat EU:n ja Puolan lippuja hallitusta vastustavassa mielenosoituksessa Varsovassa 4. kesäkuuta.
Protestoijat kantoivat EU:n ja Puolan lippuja hallitusta vastustavassa mielenosoituksessa Varsovassa 4. kesäkuuta. Kuva: Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta

Budapest

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin retoriikassa EU on usein pirusta seuraava: Bryssel pakkotäyttää Eurooppaa vieraista kulttuureista tulevilla maahanmuuttajilla ja uhkaa siten valtioiden suvereniteettia ja unkarilaista kulttuuria.

Tämä on viesti, kun hän kampanjoi EU:n pakolaistaakanjakoa vastaan. Unkari järjestää asiasta kansanäänestyksen syksyllä, ja vihollisiksi taakanjakoa vastustavassa hallituksen kampanjassa on nimetty Bryssel ja sen byrokraatit.

Tästä huolimatta unkarilaiset ovat unionin lähes EU-mielisintä kansaa. Pew-tutkimuslaitoksen viime viikolla julkaisemassa tutkimuksessa 61 prosenttia unkarilaisista kertoi suhtautuvansa EU:hun myönteisesti. Ohi menivät vain puolalaiset, joista 72 prosenttia arvioi unionia myönteisesti.

Tulos on yllättävä. Myös Puolan kansallismielinen konservatiivihallitus on ajautunut uudistustensa vuoksi EU:n kanssa vastatusten.

EU on aloittanut tutkinnan Puolan oikeusvaltion tilasta, minkä Laki ja oikeus -valtapuolueen johtaja Jarosław Kaczyński on leimannut tutkinnan Puolan kansan tahdon ja itsenäisyyden halventamiseksi.

Miten on mahdollista, että kahta unionin EU-mielisintä kansaa johtaa kaksi unionin suurinta kriitikkoa?

Unkarilainen politiikan tutkija András Bíró-Nagy selittää ristiriitaa kahdella tavalla.

Ensinnäkin, Orbán on populisti, joka toimii valta-asemastaan huolimatta kuin oppositiopoliitikko. Hän ja valtapuolue Fidesz asemoituvat Unkarin kansan puolelle eliittiä vastaan, vaikka asema maan johdossa on mitä eniten eliitin osana olemista. Orbán on onnistunut pitämään asetelman esittämällä Brysselin eliittinä ja Unkarin sorrettuna kansana.

”Viktor Orbán ja Fidesz ovat täydellinen esimerkki siitä, miten esiintyä järjestelmän ja eliitin vastaisena jopa silloin, kun on osa sitä”, Bíró-Nagy sanoi ulkomaisille kirjeenvaihtajille torstaina Budapestissa.

Hän työskentelee Policy Solutions -tutkimuslaitoksessa, joka selvitti unkarilaisten mielipidettä EU:sta Orbánin nykyisen vuonna 2010 alkaneen valtakauden ajalta.

Toisekseen, Bíró-Nagyn tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että vuonna 2004 jäseniksi liittyneissä Unkarissa ja Puolassa muistetaan unionin suurimmat vahvuudet. Unkarilaiset kertoivat unionin suurimmaksi hyödyksi vapaan liikkuvuuden, eli työskentelyn ja matkustelun muualla Euroopassa, ja mahdollisuuden lähettää lapset Erasmus-vaihtoon.

Samoista asioista pidetään Suomessakin. Mutta miksi se ei herätä meissä yhtä laajaa EU-iloa kuin Puolassa ja Unkarissa?

Yksi syy on historia. Kommunistisen itäblokin kaatumisesta on vasta 27 vuotta. Vielä hetki sitten Puolasta ja Unkarista ei liikuttu vapaasti minnekään, varsinkaan länteen.

Unkarilaiset ja puolaiset ovat kiihkeän länsimielisiä, sillä kuuluminen osaksi Länsi-Eurooppaa ei ole aina ollut itsestään selvää. Tämän vuoksi edes Puolan euroskeptinen nykyjohto ei ole kyseenalaistanut länsisuuntausta.

Suomessa ajattelua on helppo ymmärtää: mitä lähemmäksi maa nivoutuu itää maantieteellisesti tai historiansa kautta sitä tärkeämpää toisinaan on korostaa länsimaista kulttuuria ja perintöä.

Länsisuuntaus ei silti tarkoita länsimaisen demokratian toteutumista. Sekä Puola että Unkari ovat haastaneet EU:n ja länsimaisen demokratian perusarvot: sananvapauden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Puolan tai Unkarin johtajat ovat EU-kriittisiä ja toimivat EU:n perusarvoja vastaan, mutta eivät edes vihjaile EU:sta lähtemisellä.

Euroskeptisyydellä on turvallista pelata, kun enemmistö kansasta tukee jäsenyyttä vahvasti.

Toisinkin voi käydä. Britanniassa myös EU-jäsenyyttä tukevat poliitikot antoivat retoriikassaan vuosia ymmärtää, että EU:sta seuraa vain huonoa. Nyt populistinen EU-vastaisuus saattaa kostautua.

On olemassa todellinen mahdollisuus, että britit äänestävät itsensä ulos unionista ensi viikon Brexit-äänestyksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat