Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääripolku ei enää houkuta monia

USA on onnistunut Eurooppaa paremmin radikalisoinnin estämisessä, sanoo Kirkon ulkomaanavun Jouni Hemberg.

Ulkomaat
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Jouni Hemberg
Jouni Hemberg Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Orlandon sunnuntainen joukkosurma ei varsinaisesti yllättänyt Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtajaa Jouni Hembergia, joka tuntee Yhdysvaltain käytäntöjä radikalisoitumisen estämisessä.

”Kokoluokka on iso, mutta maassa, jossa aseet ovat niin helposti saatavissa, ei mikään ole yllätys”, Hemberg sanoo.

Hän työskenteli kaksi vuotta Washingtonissa Kirkon ulkomaanavun toimistossa, joka muun toiminnan ohessa yrittää levittää Yhdysvaltain oppeja siitä, miten radikalisoitumisvaarassa olevia siirtolaistaustaisia nuoria käännytetään takaisin oikealle polulle.

Hembergin mukaan Yhdysvalloissa on sovellettu kotouttamisoppeja ja radikalisoitumisen estämistä jo pitkään, ennen kuin Euroopassa alettiin puhua koko asiasta.

Viranomaisten mukaan Yhdysvalloista on lähtenyt tai yrittänyt lähteä äärijärjestö Isisin joukkoihin Syyriaan ja Irakiin arviolta 250 ihmistä. Heistä arviolta neljännes on Minnesotasta, jossa asuu Yhdysvaltain suurin somalitaustainen vähemmistö.

Ennen Syyriaa ja Irakia Minnesotasta lähdettiin Somaliaan äärijärjestö al-Shabaabin riveihin.

Kuten muuallakin läntisessä maailmassa, äärijärjestöt vetävät puoleensa erityisesti nuoria miehiä. Yhdysvaltain viranomaisilla on parhaillaan tutkinnassa yli 800 Isisiin kytköksissä olevaa tapausta.

Tänä vuonna Yhdysvalloissa on pidätetty 12 ihmistä epäiltyinä terrorismiyhteyksistä, kuten iskujen suunnittelusta ja suunnitelmista matkustaa taistelemaan Syyriaan. Kesäkuun alussa kolme Minnesotasta kotoisin olevaa miestä tuomittiin oikeudessa, koska he olivat yrittäneet matkustaa Syyriaan ja suunnittelivat murhaa ulkomailla.

Hemberg tietää tapauksista, mutta muistuttaa, että määrä on kuitenkin suhteessa pieni verrattuna Yhdysvaltain väkilukuun ja maahanmuuttajataustaisen väestön määrään. Euroopasta on matkustanut Syyriaan ja Irakiin tuhansia ihmisiä.

”Jos karkeaa arviota tässä tekee, niin ollaanhan siellä onnistuttu tässä integroinnissa huomattavasti paremmin kuin Euroopassa. Siellä tehdään aika systemaattisesti sitä työtä”, Hemberg sanoo.

”Se ei ole pelkästään viranomaistyötä, vaan siellä myöskin yhteisöt osaavat ottaa paljon paremmin vastaan vieraita.”

Presidentti Barack Obaman hallinto on yrittänyt panostaa radikalisoitumisen ehkäisemiseen. Työtä tekevät paitsi viranomaiset myös eri uskontokunnat yhteistyössä. Paikallisille yhteisöille esimerkiksi Minnesotan suurimmassa kaupungissa Minneapolissa on annettu rahaa väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisemiseen.

”Uskonnollisissa yhteisöissä pyritään etsimään henkilöitä, jotka ovat vaarassa radikalisoitua. Sen jälkeen heitä pyritään saamaan takaisin mukaan yhteiskuntaan”, Hemberg sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi apua työ- tai opiskelupaikan löytämisessä, uusien sosiaalisten verkostojen rakentamisessa ja harrastuksiin ohjaamisessa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey sanoi ABC Newsin mukaan toukokuussa, että Isisin kyky ”motivoida levottomia sieluja” on edelleen sitkeää Yhdysvalloissa.

Järjestö ei kuitenkaan enää kykene houkuttelemaan yhtä paljon ihmisiä taistelemaan Syyriaan ja Irakiin kuin aiemmin.

”He ovat menettäneet kykynsä houkutella ihmisiä kalifaattiinsa Yhdysvalloista”, Comey sanoi ABC Newsin mukaan.

FBI:n mukaan vuonna 2014 ja vuoden 2015 alkupuoliskolla jopa kymmenen ihmistä kuukaudessa yritti lähteä Yhdysvalloista Isisin joukkoihin.

Vuoden aikana luku on vähentynyt noin yhteen henkilöön kuukaudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat