Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Pohjois-Korealla voi olla jopa 21 ydinasetta

Tiedustelulähteiden mukaan Pohjois-Korea on jalostanut asekelpoista plutoniumia käytetystä ydinpolttoaineesta.

Ulkomaat
 
KIM HONG-JI Reuters
Aktivistit kiinnittivät huhtikuun lopussa Koreoiden rajalla ilmapalloon propagandajulisteen, jossa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on kuvattu ydinpommin kanssa.
Aktivistit kiinnittivät huhtikuun lopussa Koreoiden rajalla ilmapalloon propagandajulisteen, jossa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on kuvattu ydinpommin kanssa. Kuva: KIM HONG-JI Reuters

Pohjois-Korea on viimeisten puolentoista vuoden aikana lisännyt merkittävästi ydinarsenaaliaan, arvioi tutkimuslaitos Institute for Science and Interantional Security (ISIS). Tuoreimman arvion mukaan Pohjois-Korealla voi olla hallussaan 21 ydinasetta tai enemmän.

Luku perustuu arvioon asekelpoisen plutoniumin määrästä, jonka Pohjois-Korean Yongbyonin ydinlaitos on voinut tuottaa. Pohjois-Korea ilmoitti käynnistävänsä Yongbyonin reaktorin uudelleen vuonna 2013 ja julisti laitoksen käyvän täydellä teholla viime syksynä.

YK:n alainen kansainvälinen atomienergiavirasto IAEA kertoi viime viikolla, että Yongbyonissa on todennäköisesti aloitettu taas jalostaa plutoniumia asekäyttöön. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset vahvistivat arvion.

”He ottavat Yongbyonin viiden megawatin reaktorissa käytettyä polttoainetta, antavat sen jäähtyä ja vievät sen jälkijalostuslaitokseen. Näin he ovat hankkineet plutoniumia edellisiin ydinkokeisiinsa, ja he tekevät sitä taas”, nimettömänä puhunut yhdysvaltalaisviranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille.

ISIS:n laskelmien mukaan Pohjois-Korealla oli 10–16 ydinasetta vuoden 2014 lopussa. Sen jälkeen plutoniumia on voitu tuottaa noin kuuteen aseeseen, tutkijat arvioivat. Yhden ydinlatauksen Pohjois-Korea räjäytti alkuvuonna maanalaisessa kokeessa, joten jäljelle jää 21.

”Arvio ei ole täydellinen, mutta se osoittaa, että Pohjois-Korea on voinut lisätä ydinarsenaaliaan merkittävästi”, raportissa todetaan.

Laskelmissa ei ole otettu huomioon esimerkiksi mahdollista uutta uraanin rikastuslaitosta, jonka Pohjois-Korea on saattanut rakentaa. Uraanin rikastaminen on toinen keino valmistaa ydinase, toinen on erottaa asekeloista plutoniumia käytetystä ydinpolttoaineesta.

Satelliittikuvissa näkyy merkkejä uudesta rakennuksesta Yongbyonin alueella, mutta sen käytöstä ei ole tietoa. Jos Pohjois-Korea on onnistunut rikastamaan uraania, sillä voi olla hallussaan vielä suurempi ydinarsenaali.

ISIS on yhdysvaltalainen yksityinen ajatushautomo, joka on keskittynyt ydinaseiden leviämisen hallintaan. Sen perustaja David Albright on entinen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asetarkastaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat