Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Nato-pataljoonat eivät vielä riitä Baltialle

Maanpuolustuskorkeakoulun Tommi Koivulan mukaan Naton ja Venäjän väleissä on kylmän sodan piirteitä.

Ulkomaat
 
INTS KALNINS / Reuters
Nato aikoo lähettää pataljoonan verran sotilaita kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan. Pataljoonien vahvuus on 800–1 200 sotilasta.
Nato aikoo lähettää pataljoonan verran sotilaita kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan. Pataljoonien vahvuus on 800–1 200 sotilasta. Kuva: INTS KALNINS / Reuters

Naton läsnäolon vahvistuminen Baltiassa ja Puolassa on Baltian maille pitkään odotettu saavutus. Erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Baltian maat ovat kauan ja määrätietoisesti pyytäneet Nato-liittolaisiltaan sotilaallisen läsnäolon lisäämistä alueellaan.

Nato vahvisti eilen päätöksensä lähettää pataljoonan verran sotilaita kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan. Pataljoonien vahvuus on 800–1 200 sotilasta, kun tähän mennessä Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kussakin harjoitellut yksi Yhdysvaltain 150 sotilaan komppania.

Vaikka päätös on Baltialle mieleinen, Koivula uskoo maiden suhtautuvan siihen osaetappina. Pataljoonat eivät hänen mielestään olennaisesti nosta maiden taisteluvoimaa, mutta ne osoittavat Naton sitoutuvan alueen puolustamiseen ja kehittävän sitä. Kyse on siis osin myös symboliikasta.

”Baltian maat tuskin pitävät pataljoonien tuloa riittävänä toimena. Ne ovat jo kiirehtineet korostamaan, että liittolaisten apua tarvittaisiin myös ilmapuolustuksessa.”

Naton päätöksen taustalla on Venäjän toiminta Ukrainassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on varoittanut, että Naton toiminta uhkaa rauhaa Keski-Euroopassa. Naton tiistaisen ilmoituksen jälkeen Venäjä alkoi tehdä pistetarkastuksia sotilasyksiköihinsä sekä ase- ja välinevarastoihinsa.

Venäjä on vastustanut tiukasti Naton laajenemista entisiin neuvostomaihin. Esimerkiksi toukokuussa Romaniaan avattu sotilastukikohta sai Venäjän närkästymään ja pohtimaan vastatoimenpiteitä.

Koivulan mukaan Venäjän jonkinlainen reaktio tiistaiseen päätökseen oli odotettu, sillä Venäjä on johdonmukaisesti pyrkinyt vastatoimiin aina, kun Naton aktivoituu sen lähialueilla. Hän kuvailee, että tilanteessa on ”kylmän sodan piirteitä”.

”Vielä on epäselvää, mitä Venäjä tekee seuraavaksi. Se on luomassa asevoimiinsa uusia divisioonia, joten vastatoimi ehkä voi olla se, että uusia sotilaita sijoitetaan Baltian lähelle.”

Koivulan mukaan Naton huolenaihe Baltiassa on Kaliningradin alue. Sinne sijoittamillaan asejärjestelmillä Venäjä voisi eristää liittolaisten avun antamisen Baltian maille. Myös Viron puolustustutkimuslaitoksen toukokuussa julkaisema raportti teki saman päätelmän.

”Kaliningradin alueen sotilasstrateginen merkitys on nostanut merkitystään, ja se on näkynyt myös puolustussuunnittelussa”, Koivula toteaa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Yhdysvallat, Britannia ja Saksa ovat uusien pataljoonien johtomaat. Neljänneksi johtajamaaksi odotetaan AFP:n mukaan Kanadaa.

Koivula arvelee, että Euroopan Nato-maiden rooli pataljoonien johdossa on Yhdysvalloille eräänlainen voitto. Näin muut suuret jäsenmaat ottavat roolia ja vastuuta Baltiassa, joka on tähän asti ollut Yhdysvaltojen hoidossa.

Venäjän silmissä Koivula ei usko tilanteen muuttuvan, oli rajalla sitten yhdysvaltalaisia tai brittejä.

”Venäjä näkee asian sotilasliiton kautta”, hän huomauttaa.

AFP:n mukaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti, että Baltian-vahvistuksilla Nato ei hae erimielisyyksiä Venäjän kanssa, vaan haluaa pikemminkin rakentavaa dialogia. Stoltenbergin mukaan sotilasliitto kuitenkin puolustaa jäseniään kaikkia mahdollisia uhkia vastaan.

Reuters kertoo, että Naton pataljoonat ovat osa toimia, jotka hyväksytään Naton huippukokouksessa Varsovassa heinäkuussa.

INTS KALNINS / Reuters
Puolalaiset sotilaat osallistuivat Naton sotaharjoituksiin Latviassa maanantaina.
Puolalaiset sotilaat osallistuivat Naton sotaharjoituksiin Latviassa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat