Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäilyt yliopistotutkinnon aitoudesta vainoavat Turkin Erdogania – oppositio vaatii todistusta nähtäväksi

Lain mukaan presidentillä täytyy olla loppuun asti suoritettu nelivuotinen yliopistotutkinto.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
ADREES LATIF Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan osallistui nyrkkeilijä Muhammed Alin muistotilaisuuteen Yhdysvalloissa 9. kesäkuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan osallistui nyrkkeilijä Muhammed Alin muistotilaisuuteen Yhdysvalloissa 9. kesäkuuta. Kuva: ADREES LATIF Reuters

Matti Koskinen HS

Turkin oppositio on tarttunut hanakasti erikoiseen epäselvyyteen presidentti Recep Tayyip Erdoganin ansioluettelossa. Viestimissä ja sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina kyselty, onko Erdoganilla yliopistotutkintoa.

Asia on merkittävä, sillä Turkin perustuslain mukaan presidentin virka edellyttää nelivuotista korkeakoulututkintoa.

Erdoganilla on lukemattomia kunniatutkintoja eri yliopistoista ympäri maailman, niistä tuorein kunniatohtorin titteli ugandalaisesta Mekereren yliopistosta. Hänellä on myös ihan oikea tutkinto talous- ja hallintotieteissä.

Viime viikolla Turkin yliopistoprofessorien liitto kuitenkin väitti, että Erdoganilla ei ole yliopistotutkintoa, vaan pelkkä opistoasteen tutkinto, uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona.

Presidentin virallisen biografian mukaan Erdogan valmistui vuonna 1981 Marmaran yliopistosta. Laitos, jossa hän opiskeli, liitettiin kuitenkin Marmaran yliopistoon vasta kaksi vuotta myöhemmin. Tätä ennen laitoksesta valmistui kolmen vuoden opintojen jälkeen.

Epäilykset nousivat esiin jo vaalivuonna 2014, kun oppositiopuolue vaati Erdoganin ehdokkuuden hylkäämistä. Tuolloin yliopiston arkistot olivat suljettuna, joten asiaa ei voitu varmistaa, brittikanava BBC kertoi.

Ankarassa on jo nostettu kanne, jossa vaaditaan Erdogania viralta puuttuvan tutkinnon vuoksi. Twitterissä Erdoganin vastustajat ovat vaatineet häntä joko esittämään tutkintotodistuksen tai eroamaan.

”Kaikesta keskustelusta huolimatta presidentti Erdogan ei ole vieläkään antanut selvää selitystä tässä asiassa”, pääoppositiopuolue CHP:n edustaja Murat Emir sanoi turkkilaisviestimille. Hän ehdotti ironisesti lakiesitystä, joka poistaisi kyseisen vaatimuksen presidentinviran edellytyksistä, jottei ”maamme maineelle aiheutuisi enempää haittaa Erdoganista.”

Erdoganin hallinto on tyrmännyt väitteet valheina. Samoin yliopisto, jonka rehtori on presidentin läheinen liittolainen. Vaalilautakunta on julkaissut notaarin vahvistaman kopion Erdoganin tutkintotodistuksesta, mutta oppositio on vaatinut alkuperäistä todistusta esille.

Kurdimyönteinen Kansan demokraattinen puolue (HDP) vaati parlamentissa opetusministeriä selvittämään hämmennystä herättänyttä tutkintoasiaa, Hurriyuet-lehti kertoi maanantaina.

”Onko joku selitys sille, että Erdoganille on annettu todistus Marmaran yliopistosta, joka perustettiin 1982, ja tuon yliopiston talous- ja hallintotieteiden tiedekunnasta, joka perustettiin 1983, vaikka Erdogan sanoo päättäneensä opintonsa helmikuussa 1981”, kysyi HDP:n edustaja Idris Baluken. Hän tivasi myös, aikooko opetusministeriö tutkia väitteitä.

Kohu ei välttämättä ole Erdoganin uran kannalta kohtalokas, mutta nolo se on. Erdogan esiintyy mielellään akateemisissa juhla-asuissa ja kehuskelee 44 kunniatohtorin tittelillään.

Hän on kuvaillut kohua itseensä kohdistuneeksi ajojahdiksi ja sanonut poliittisten saavutustensa painavan akateemista tutkintoa enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat