Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan neuvoston raportti: Ihmisoikeudet uhattuna Puolassa

Keskiviikkona julkaistu raportti moittii maan hallituksen toimia oikeusjärjestelmän, median vapauden ja naisten aseman suhteen. Puola syyttää raporttia puolueelliseksi.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
KACPER PEMPEL / Reuters
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

Euroopan neuvoston mukaan Puolan viimeaikaiset lakien ja instituutioiden uudistukset uhkaavat ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Keskiviikkona julkaistu raportti moittii maan hallituksen toimia oikeusjärjestelmän, median vapauden ja naisten aseman suhteen.

Puola joutui alkuvuodesta EU:n tarkkailuun maata johtavan Laki ja oikeus -puolueen ajamien kiistanalaisten lainmuutosten vuoksi. Tammikuussa Euroopan neuvosto aloitti harvinaislaatuisen selvityksen siitä, loukkaavatko jäsenvaltion uudistukset oikeusvaltioperiaatetta.

Raportin laatinut Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks peräsi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa Puolalta suunnanmuutosta.

”Hallituksen pitäisi kiireesti muuttaa suuntaa”, hän toteaa.

Puola vastasi moitteisiin kyseenalaistamalla valtuutetun tarkoitusperät ja syyttämällä raportin analyysitapaa vääristeleväksi.

Raportissa esitetään pitkä lista huolenaiheita. Ihmisoikeusvaltuutettu moittii erityisesti Puolan perustuslakituomioistuimen toiminnan halvaannuttamista, jolla hän totesi olevan ”raskaita seurauksia kaikkien Puolan kansalaisten ihmisoikeuksien suojalle”.

Puola hyväksyi viime vuoden lopulla lain, joka asettaa entistä tiukemmat ehdot perustuslakituomioistuimen päätöksenteolle ja pidentää tapausten käsittelyaikoja.

Raportin mukaan Puolan viimeaikaiset lainmuutokset uhkaavat ihmisten oikeutta asioidensa asianmukaiseen käsittelyyn. Erityisesti huolta herättää alkuvuodesta hyväksytty päätös yhdistää oikeusministeriö ja yleisen syyttäjän virasto sekä liittää yhteen oikeusministerin ja valtakunnansyyttäjän tehtävät. Ihmisoikeusvaltuutetun mukaan vastaava järjestely on Euroopan maissa äärimmäisen harvinainen, ja se asettaa syyttäjän poliittisen riippumattomuuden kyseenalaiseksi.

Euroopan neuvosto on huolissaan myös tiedotusvälineiden riippumattomuudesta. Puolan valtiollinen media on ollut jossain määrin poliittisen vaikutusvallan alla jo aiemmin, mutta viime aikoina hallituksen ote on tiukentunut entisestään.

Puoli vuotta sitten valtiolliset televisio- ja radiokanavat otettiin hallituksen suoraan ohjaukseen. Muižnieks toteaa tämän olevan ristiriidassa Euroopan neuvoston median vapautta koskevien standardien kanssa.

Nyt Puolassa suunnitellaan laajempaa valtiollisen median uudistusta, ja Muižnieks toivoo, että median vapaus turvattaisiin jatkossa.

Ihmisoikeusvaltuutetun raportissa kehotetaan myös toimiin naisten aseman parantamiseksi. Muižnieks toivoo Puolan helpottavan turvallisen abortin saamista ja löysentämään abortin saamisen ehtoja.

Puolan aborttilainsäädäntö kuuluu Euroopan tiukimpiin, ja Laki ja oikeus -puolue haluaisi kiristää ehtoja entisestään. Nyt suunnitteilla on abortin kieltäminen jopa raiskauksen ja insestin uhreilta. Jos suunnitelmat menevät läpi, abortti olisi jatkossa laillinen vain siinä tapauksessa, että naisen henki on vaarassa.

Aborttioikeuden laajentamisen lisäksi valtuutettu toivoo lisätoimia myös muun muassa seksuaalikasvatuksen kohentamiseksi, perheväkivallan ehkäisemiseksi sekä ehkäisyn saatavuuden parantamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat