Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Takaa-ajoasema tekee Trumpin kielestä terävän – tiukat Orlando-puheet kasvattivat hiukan hänen suosiotaan

Republikaanieliitti vaivaantui Trumpin Orlando-puheista. Se ei kuitenkaan ole Trumpin kohdeyleisö.

Ulkomaat
 
JONATHAN DRAKE / REUTERS
Kuva: JONATHAN DRAKE / REUTERS

Republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump teki sen taas.

Yhdysvalloissa republikaanieliitti on ollut jälleen kerran vaivaantunut ja osin raivoissaan sen jälkeen, kun Trump puhui joukkosurmasta, joka tapahtui sunnuntaiaamuna orlandolaisella homoklubilla. Ampuja oli afgaanitaustainen mies, joka sanoi toimineensa terroristijärjestö Isisin nimissä.

Kommentoituaan asiaa televisiossa ja sosiaalisessa mediassa Trump piti aiheesta maanantaina puheen, jossa hän toisti joulukuisen vaatimuksensa estää muslimeja saapumasta Yhdysvaltoihin näiden aiheuttaman terroriuhan vuoksi. Tällä kertaa hän puhui maista, joista on tehty terrori-iskuja Yhdysvaltoja vastaan.

”Voitteko kuvitella, mitä he tekevät laajoina ryhminä, joiden sallimme nyt tulla tänne?” hän kysyi.

Trump myös vihjaili tv-haastattelussa, että presidentti Barack Obamalla saattaa olla jotain tekemistä terrorismin kanssa. Jotkut tulkitsivat hänen jopa vihjailleen Obaman osuudesta Orlandon joukkosurmaan.

Republikaanien useimmat edustajat Senaatissa yrittivät tiistaina vältellä kommentteja Trumpin puheisiin pyytäviä toimittajia, televisiokanava NBC kertoo.

”Tiedättekö – – hmm”, republikaanisenaattori Tim Scott vastasi NBC:n toimittajan kysymykseen ennen kuin pakeni istuntosaliin.

Monet republikaaniasiantuntijat olivat puheissaan suorempia.

”Hänen esiintymisensä oli roolin mukainen”, Council of Foreign Relations -ajatushautomon konservatiiviasiantuntija Max Boot sanoi uutistoimisto Reutersille.

”Eli vastenmielinen.”

Republikaanieliitti ei kuitenkaan ole Trumpin kohdeyleisö. Hänen nousunsa puolueen todennäköiseksi presidenttiehdokkaaksi on perustunut ainakin osaksi tiukalla linjalla siirtolaisia vastaan. Toinen tärkeä tekijä on ollut eron tekeminen Washingtonin eliittiin ja kaikenlaisen poliittisen korrektiuden välttäminen.

Monet republikaanipoliitikot ovat siksi varovaisia kommenteissaan. Esimerkiksi Trumpin ehdotusta muslimien väliaikaisesta maahantulokiellosta on tukenut mielipidemittauksissa kaksi kolmasosaa republikaaneista, vaikka valtaosa yhdysvaltalaisista vastustaa sitä.

Tähän linjaan sopii, ettei Trumpin maanantainen puhe ollut ”presidentillinen”, kuten monet hänen kriitikkonsa ovat sanoneet. Hän ei yrittänytkään puhua kansakuntaa yhdistävästi, kuten poliitikot usein katastrofien yhteydessä tekevät. Hän jatkoi linjallaan, jonka mukaan Yhdysvaltain koko olemassaolo on vaarassa – ja vain hän pystyy pelastamaan sen.

Republikaanien asiantuntijaeliitin ärtymys ei silti ole Trumpille täysin ongelmatonta, vaikka hän välillä ylpeileekin asiassa. Hyvien ja kokeneiden avustajien ja neuvonantajien löytäminen voi olla hankalaa, mikäli hän voittaa vaalit. Todennäköisesti sellaisia alkaa kuitenkin jossain vaiheessa löytyä.

Trumpin puheet ovat kampanjan aikana aina koventuneet, kun hänen kannatuksensa on jäänyt kilpakumppanista. Esimerkiksi joulukuussa Trumpin vaatiessa muslimien maahantulokieltoa kilpakumppani Ted Cruz oli juuri ohittanut hänet suosiossa Iowassa, jossa oli pian edessä ensimmäiset ja siksi tärkeät esivaalit. Radikalisoituneen muslimipariskunnan Kaliforniassa tekemästä joukkosurmasta oli silloin jo useampi päivä.

Nytkin demokraattien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton johtaa Trumpia kyselyissä. Viime viikolla Clinton oli 13 prosenttiyksikköä Trumpia edellä Reutersin ja Ipsonin mittauksessa.

Tuoreimman mittauksen tulokset saatiin tiistai-iltana, Reuters kertoi. Siinä osa haastatteluista oli tehty Orlandon iskun ja Trumpin kommenttien jälkeen. Ero oli supistunut 11,6 prosenttiyksikköön.

Siksi on todennäköistä, että Trump jatkaa kovia puheitaan kampanjan edetessä varsinkin, jos Clintonin johtoasema mielipidemittauksissa säilyy. Trumphan ei ole muuttanut sävyään voitettuaan käytännössä republikaanien ehdokkuuden, vaikka niin ennalta arveltiin. Lähes jokainen ärhäkkä kommentti on tuonut julkisuutta ja yleensä kasvattanut suosiota.

Trump itse tosin sanoi toukokuussa melko suoraan, että hänen vaalilupauksensa ovat vain suunnitelma ja ensimmäinen neuvotteluehdotus. Aiemmin keväällä väitettiin, että Trump olisi sanonut taustakeskusteluissa, ettei ole kovissa siirtolaispuheissaan tosissaan.

Nämä epäilyt jäivät lopulta pienen piirin tietoon, ja Trump jatkoi ärhäköitä puheitaan. Kaikki eivät usko, että hän enää edes voisi muuttaakaa valitsemaansa linjaa.

”Vaikka useimmissa tapauksissa tällainen iso puhe voisi muuttaa tilanteen, luulen, että Donald Trumpin osalta haaste on aina se, kuka hän pohjimmiltaan on”, republikaanien viimekertaisen ehdokkaan Mitt Romneyn silloinen neuvonantaja Lanhee Chen sanoi Reutersille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat