Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikko Brexit-äänestykseen, jo enemmistö briteistä kannattaa eroa EU:sta – Cameronin puolueessa sota

Brittien tunnelmat uhkaavat kallistua EU-eron kannalle. Cameronin konservatiivi­puolueessa vallitsee sisällissota, ja sijoittajat hermoilevat.

Ulkomaat
 
© Stefan Wermuth / Reuters
Kuva: © Stefan Wermuth / Reuters
Fakta

Brexit johtaisi tuntemattomille poluille

 Vaikka Britannia äänestäisi EU-eron puolesta 23. kesäkuuta, heti ei välttämättä tapahdu mitään.

 Kahden vuoden määräaika EU-neuvotteluille lasketaan vasta siitä, kun Britannian hallitus ilmoittaa EU:n neuvostolle eroaikeistaan. Britannia tuskin haluaa käynnistää prosessia pikaisesti.

 Todennäköistä on, että Britannian varsinainen EU-ero voisi tapahtua melko nopeasti. Tätä suurempi haaste ovat neuvottelut, joissa on määrä sopia Britannian ja unionin uudesta suhteesta.

 Brexit-leirin voitto merkitsisi todennäköisesti pääministeri David Cameronin ja valtiovarainministeri George Osbornen eroa. Konservatiivien pitäisi valita uudet johtajat ja samalla myös pääministeri.

Lontoo

Britannian mielipideilmastossa on tapahtunut kesäkuun aikana merkittävä muutos: Brexitin eli EU:sta eroamisen mahdollisuus on käynyt entistä todennäköisemmäksi.

Tuoreimpien mielipidemittausten keskiarvo kertoo, että enemmistö äänestäjistä olisi nyt Britannian EU-eron kannalla.

Brexit-leiri on ottanut huiman loppukirin, eivätkä jäsenyyden puoltajat kuten pääministeri David Cameron ole kyenneet voittamaan yleistä mielipidettä puolelleen.

Samaan aikaan Cameronin omassa konservatiivipuolueessa vallitsee täysi sisällissota.

EU-eroa ajava ryhmittymä esitteli keskiviikkona oman suunnitelmansa toimenpiteistä, joihin on määrä ryhtyä heti, jos ensi viikon torstaina järjestettävä kansanäänestys päätyy Brexitin kannalle.

Tavoitteena on ajaa parlamentissa läpi kuusi pikaista lakihanketta, jotka alkaisivat katkoa välittömästi Britannian siteitä unioniin.

Suunnitelmissa on muun muassa pikakarkoittaa eurooppalaiset rikolliset ja terroristiepäillyt. Myöhemmin kuluvalla parlamenttikaudella olisi määrä säätää laki, jonka mukaan EU-kansalaisilla ei olisi enää automaattista oikeutta muuttaa Britanniaan.

Näin Britannia alkaisi oma-aloitteisesti irrottautua EU:sta ilman, että virallisia neuvotteluja unionin kanssa edes aloitettaisiin.

Konservatiivien Brexit-leirin kaavailemat lainmuutokset tähtäävät Cameronin ja muiden EU-jäsenyyden kannattajien aseman heikentämiseen. Samalla sillä halutaan viestiä äänestäjille, että Brexit-kampanjalla on kunnon suunnitelma tulevaisuuden varalle.

Tähän asti EU:n vastaisen kampanjan heikkous on ollut se, että sillä ei ole ollut yhtenäistä näkemystä kansanäänestyksen jälkeisistä toimista.

Jos Brexit toteutuisi, Britannian olisi määrä irrottautua lopullisesti EU:sta vuonna 2019.

Cameron liittolaisineen yrittää panna kovan kovaa vastaan, kun kamppailu äänestäjistä käy entistä tiukemmaksi.

Valtiovarainministeri George Osborne ilmoitti keskiviikkona, että kansanäänestyksen kallistuminen EU-eron kannalle johtaisi heti veronkorotuksiin.

Osbornen mukaan veroja pitää kiristää ja leikkauksia lisätä yhteensä 30 miljardilla punnalla eli noin 38 miljardilla eurolla, jotta Britannia selviäisi EU-eron aiheuttamasta taloudellisesta epävakaudesta. Valtiovarainministeriö on jo alkanut valmistella niin sanottua Brexit-budjettia.

Osbornea tukemaan asettui keskiviikkona myös oppositiossa istuvan työväenpuolueen entinen valtiovarainminsteri Alexander Darling.

”Asiantuntijat ovat yhtä yhtä mieltä siitä, että taloudessamme on aukko, jos eroamme EU:sta. Se merkitsee suurempia veroja, leikkauksia, lisää lainaa tai kaikkia niitä”, pääministeri Cameron twiittasi keskiviikkona.

Konservatiivien Brexit-henkiset kansanedustajat hyökkäsivät kuitenkin heti keskiviikkona valtiovarainministerin kimppuun.

”Osbornen holtiton ja teinimäinen kiukunpuuska on viimeinen pisara. Talouden tuhoamisella uhkailu on johtanut nyt siihen, että kansanedustajilla ei ole enää luottamusta häneen”, ilmoitti Brexitiä ajavan virallisen Vote Leave -kampanjan johtohahmoihin kuuluva Matthew Elliott kampanjan kotisivuilla.

Julkilausuman oli allekirjoittanut 57 konservatiivipuolueen kansanedustajaa. Kapina tarkoittaa sitä, että Osborne ei saisi veronkiristyksiä voimaan ilman muiden puolueiden tukea.

EU-jäsenyyden repiessä Britanniaa myös markkinat ovat käyneet entistä hermostuneemmiksi. Sijoittajat pelkäävät EU-eron vaikutuksia. Seurauksena on ollut punnan heikkeneminen ja osakkeiden halpeneminen.

Vedonlyöntiyhtiöiden kertoimet osoittavat yhä, että EU-jäsenyyden jatko on todennäköisempi kuin EU-ero. Tähänkään ei voi silti luottaa.

Vaikka vedonlyöntikertoimet ovatkin yleensä hyvä ennuste, edes vedonlyöjät eivät onnistuneet veikkaamaan edellisten parlamenttivaalien tulosta. Vielä enemmän keväällä 2015 metsään menivät mielipidemittaukset.

Muualla EU:ssa Britannian kasvavaa EU-vastaisuutta seurataan huolestuneina. Jos britit päättävät erota, päätös heikentää koko unionia. Samalla EU-eroa ajavien ryhmittymien vaikutusvalta kasvaa muissakin jäsenmaissa.

Brexit-leirin vahvistumista on edesauttanut se, että työväenpuolue on ollut heikko kampanjoimaan EU-jäsenyyden puolesta.

Jopa työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti viime viikolla television viihdeohjelmassa kannattavansa EU:ta vain 70–75-prosenttisesti.

Kuluvalla viikolla Corbyn on yrittänyt ryhdistäytyä, mutta se voi olla jo liian myöhäistä.

The Times -lehden tiistaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan myös naisten ja nuorten aikuisten enemmistö on alkanut kääntyä EU-eron kannalle.

Työväenpuolueen äänestäjät ovat avainasemassa kansanäänestyksessä. Jos heitä ei saada uurnille äänestämään EU:ssa pysymisen puolesta, Brexit-leiri saattaa voittaa.

Monille äänestäjille EU on tunteen, eikä järjen asia. Talousargumentit ja perustelut kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä eivät ole pystyneet kyseenalaistamaan pinttyneitä mielikuvia byrokraattisesta, tuhlailevasta ja epädemokraattisesta unionista. Media ja poliitikot ovat pönkittäneet mielikuvia vuosikymmenien ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat