Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aselaista kiistellään taas Yhdysvalloissa – jopa Trump kiristäisi Orlandon tragedian takia rajoituksia

Connecticutin senaattori puhui tuntikausia painostaakseen senaattia äänestämään uusien aserajoitusten puolesta.

Ulkomaat
 
Trump: verilöyly olisi estetty, jos uhreilla olisi ollut aseet mukana
Trump: verilöyly olisi estetty, jos uhreilla olisi ollut aseet mukana
Republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mukaan tilanne Pulse-yökerhossa ei olisi mennyt niin pahaksi, jos edes osalla klubilla olleista ihmisistä olisi ollut ase mukanaan. 50 ihmistä kuoli Orlandossa tapahtuneessa joukkosurmassa.

Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivä Donald Trump haluaisi kiristyksiä aselakeihin Orlandon joukkoampumisen valossa.

Aseenomistajien oikeuksia äänekkääseti puolustanut Trump kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, ettei tuliaseita pitäisi myydä terroristiepäilyille. Trump kutsui NRA:n eli Kansallisen kivääriyhdistyksen tapaamiseen keskustellakseen asiasta.

NRA vastasi tapaavansa Trumpin mielellään, mutta huomautti järjestön kannattavan jo entuudestaan aseiden myyntikieltoa terroristeille, kertoi radiokanava NPR. Yhdysvaltojen vaikutusvaltainen aseenomistajien etujärjestö on jo viime kuussa ilmoittanut myös tukevansa Trumpia presidentiksi.

Keskustelu aselakien kiristyksestä virisi jälleen sen jälkeen, kun 29-vuotias Omar Mateen ampui viranomaisten mukaan 49 ihmistä floridalaisessa yökerhossa.

Keskiviikkona Connecticutin demokraattisenaattori Chris Murphy aloitti tuntikausia jatkuneen tunteikkaan viivytyspuheen taivuttaakseen senaatin äänestämään tiukempien aserajoitusten puolesta.

Murphyn kotiosavaltiossa tapahtui vuonna 2012 yksi viime vuosien pahimmista joukkosurmista, kun 26 ihmistä kuoli ampujan iskiessä Sandy Hookin ala-asteeelle.

”Meille, jotka edustamme Connecticutia, tämän joukon kyvyttömyys saada aikaan yhtään mitään teurastuksen jatkuessa ei ole vain tuskallista, se on kohtuutonta”, Murphy sanoi. Tuekseen hän sai useita muita demokraattisenaattoreja, jotka varasivat koko päivän puheajat.

Myöhään illalla Wisconsinia edustava demokraattisenaattori Tammy Baldwin luki ääneen Orlandon ampumisessa kuolleiden uhrien nimet, The New York Times kertoi.

Nyt käsiteltävät rajoitukset liittyvät liittovaltion poliisin FBI:n ylläpitämiin ”tarkkailulistoihin”, joita on kaksi. Toiselle listalle joutuneet eivät saa lentää Yhdysvaltoihin tai maasta ulos. Toinen lista on laajempi ja sen seuraukset lievempiä. Laki ei tällä haavaa estä kummallakaan listalla olevia ostamasta aseita laillisesti.

NRA ilmoitti vastauksessaan Trumpille kannattavansa terroristiepäiltyjen läpikotaista taustatutkimusta ennen aseen myymistä, mutta huolehti sellaisten kansalaisten oikeuksista, jotka ovat saattaneet joutua listalle virheellisesti tai väärin perustein.

The New York Timesin mukaan laajemmalla listalla oli vuonna 2014 noin 800000 nimeä. Myös Omar Mateen oli ollut listalla lyhyen aikaa työtovereiden kanneltua viranomaisille hänen terrorismia tukevista puheistaan.

Senaatti yritti rajoittaa terroristiepäiltyjen aseenosto-oikeutta jo viime vuonna Pariisin terrori-iskujen jälkeen, mutta republikaanipuolue torjui lakiesityksen. Demokraatit yrittävät nyt tuoda lakia käsittelyyn uudelleen ja entistä ankarampana. Uusi ehdotus edellyttäisi myös kaikkien aseen ostajien taustan tarkistamista.

Republikaaneilla on oma ehdotuksensa, joka rajoittaisi aseen myymistä terroristiepäiltyjen listalla oleville kolmella päivällä. Tässä ajassa viranomaisten pitäisi pystyä todistamaan, että ostaja on vaarallinen.

Trump on kerännyt itselleen aseenomistajien ääniä puhumalla rakkaudestaan aseisiin. Hän on NRA:n linjoilla lähes kaikissa aselakikysymyksissä. Keskiviikkona Atlantassa pitämässään kampanjapuheessa hän vaati vielä enemmän aseita liikenteeseen.

”Jos jollain niistä hienoista ihmisistä, jotka olivat yökerhossa sinä iltana, olisi ollut aseita vyöllään tai nilkkakotelossa, tilanne olisi ollut eri”, Trump sanoi kannattajilleen.

Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton on eri linjoilla. Clinton ilmoitti pian Orlandon ampumisen jälkeen haluavansa muun muassa rajoittaa rynnäkkökiväärien myymistä ja sulkea erilaisia asekaupan porsaanreikiä.

”Mielestäni sota-aseet eivät kuulu kaduillemme, ja vaikka saatamme olla eri mieltä aseturvallisuuden säännöistä, meidän pitäisi pystyä sopimaan muutamista perusasioista”, Clinton sanoi The Washington Postin mukaan.

Trump vastustaa näitä rajoituksia kiivaasti. Hänen mukaansa ”aseiden vieminen lainkuuliaisilta amerikkalaisilta” jättää aseet vain ”pahiksille ja terroristeille”.

”Ei hyvä. Ei tule tapahtumaan”, Trump sanoi kannattajilleen keskiviikkona.

CHRISTOPHER ALUKA BERRY / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puuttui aselakikeskusteluun puheessaan Atlantassa keskiviikkona.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puuttui aselakikeskusteluun puheessaan Atlantassa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat