Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan kansallislaulusta tulee todennäköisesti sukupuolineutraali – maininta ”pojistasi” muuttuu ”meiksi kaikiksi”

Kanadan uusi hallitus pyrkii parantamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
CHRIS WATTIE / Reuters
Aloitteen tehnyt liberaalikansanedustaja Mauril Belanger sai muilta edustajilta suosionosoitukset äänestyksen jälkeen.
Aloitteen tehnyt liberaalikansanedustaja Mauril Belanger sai muilta edustajilta suosionosoitukset äänestyksen jälkeen. Kuva: CHRIS WATTIE / Reuters

Kanadan parlamentin edustajainhuone hyväksyi keskiviikkona muutosehdotuksen maan kansallislauluun. O Canada -kappaleen englanninkielisen version kohta ”all thy sons” (suomeksi ”kaikki poikasi”) halutaan muuttaa sukupuolineutraaliin muotoon ”all of us” eli ”kaikki me”.

Yksittäisen edustajan aloitteesta tehty muutos meni edustajainhuoneessa läpi selvin luvuin. Seuraavaksi laki menee käsiteltäväksi senaattiin, jolla on tapana hyväksyä edustajainhuoneessa jo läpi menneet toimenpiteet.

Päätöksen jälkeen edustajainhuoneen jäsenet nousivat seisomaan ja lauloivat kansallislaulun sekä englanniksi että ranskaksi.

Jotkut konservatiiviedustajat vastustivat muutosta sanoen, että se tehtiin kysymättä kansalaisten tahtoa riittävästi. Maan aiempi konservatiivihallitus ehdotti muutoksia kansallislaulun sanoitukseen vuonna 2010, mutta ehdotus peruttiin julkisen paheksunnan vuoksi.

Kappale on sävelletty vuonna 1880. Sen alkuperäinen versio on ranskankielinen Ô Canada. Englanninkielinen sanoitus kappaleelle kirjoitettiin vuonna 1908, eikä se ole suora käännös ranskasta. Viralliseksi kansallislauluksi kappale valittiin vuonna 1980.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on pyrkinyt parantamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa maassaan. Trudeaun kanssa työskentelevistä 30 ministeristä puolet on naisia, ja maaliskuussa kansainvälisenä naistenpäivänä hän julisti, että seuraavassa rahauudistuksessa seteleihin painetaan kuva ”tunnetusta kanadalaisnaisesta”.

Kansallislaulun päivitetty englanninkielinen versio sanoitus kuuluu seuraavasti:

O Canada!

Our home and native land!

True patriot love in all of us command.

With glowing hearts we see thee rise,

The True North strong and free!

From far and wide

O Canada, we stand on guard for thee.

God keep our land glorious and free!

O Canada, we stand on guard for thee.

O Canada, we stand on guard for thee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat