Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homot eivät voi välttämättä luovuttaa verta Orlandon ampumisen uhreille – Suomessa on sama sääntö

Sekä Suomessa että Yhdysvalloissa miesten välinen seksi estää verenluovutuksen 12 kuukaudeksi.

Ulkomaat
 
STEVE NESIUS / Reuters
Sadat ihmiset jonottivat verenluovutusklinikan ulkopuolella ampumisen jälkeisenä aamuna Orlandossa.
Sadat ihmiset jonottivat verenluovutusklinikan ulkopuolella ampumisen jälkeisenä aamuna Orlandossa. Kuva: STEVE NESIUS / Reuters

”Olen homomies Orlandosta. Miksen voi luovuttaa verta?”

Yhdysvaltalaislehti The New York Times julkaisi keskiviikkona Blake Lynchin mielipidekirjoituksen, jonka otsikossa hän kyseenalaisti kelpaamattomuutensa verenluovuttajaksi. Verenluovutus oli viikonloppuna esillä Yhdysvalloissa, koska monet eri tahot kannustivat ihmisiä luovuttamaan verta Floridan Orlandossa tapahtuneen joukkoampumisen uhrien avuksi.

Homoklubissa tapahtuneessa ampumisessa kuoli 49 ihmistä sekä epäilty ampuja itse. Lisäksi yli 50 ihmistä haavoittui. Lue HS:n juttu yön tapahtumista täältä.

Tekstissään Lynch huomauttaa, että monet homo- ja biseksuaalimiehet eivät ole voineet tarjota apuaan uhreille, vaikka tragedia kosketti läheisesti juuri heitä. Epäillyn isä on pitänyt ampumisen todennäköisenä motiivina homofobiaa. Myös esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi ampumisen jälkeen pitämässään puheessa, että päivä oli erityisen raskas sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

Sairaanhoitajana työskentelevän Lynchin mukaan ongelma on se, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA sallii verenluovutuksen miehiltä vain, jos he eivät ole harrastaneet toisen miehen kanssa seksiä 12 kuukauteen.

Vaikka viime vuonna voimaan tullut sääntö on hänen mielestään parempi kuin sitä edeltänyt täyskielto, monet seksuaalisesti aktiiviset miehet eivät silti voi luovuttaa verta, vaikka he harrastaisivat vain suojattua seksiä tai olisivat monogaamisessa eli yksiavioisessa parisuhteessa.

Suomessa on voimassa vastaava sääntö. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti täyskiellon muuttamisesta määräaikaiseksi joulukuussa 2013, ja muutos astui voimaan kesällä 2014. Sama 12 kuukauden raja on käytössä myös esimerkiksi Ruotsissa, Espanjassa ja Italiassa.

Täyskiellon kumoamiseen vaikutti se, että luovuttajien testausmenetelmät havaitsevat vakavat taudit entistä aiemmin ja luotettavammin.

Punaisen Ristin veripalvelun lääkäri Susanne Eklom-Kullberg kertoo, että sääntömuutoksen myötä verenluovuttajiksi ilmoittautui jonkin verran ihmisiä, joita täyskielto aiemmin koski. Määräaikainen kielto tunnetaan luovuttajien keskuudessa lääkärin mukaan pääosin hyvin.

Veripalvelu saa satunnaisesti palautetta ja kyselyitä sääntöön liittyen.

”Palautteen antajat kyseenalaistavat sen, onko järkevää erotella miesten välistä seksiä ja heteroseksiä, jos parisuhde on vakituinen”, Eklom-Kullberg sanoo.

Kansalaisjärjestö Setan hallituksen puheenjohtaja Panu Mäenpää ihmettelee samaa kuin veripalvelun palautteenantajat. Hän sanoo itsekin toivovansa, että voisi luovuttaa verta.

”Kielto perustuu ajatukseen siitä, että miesten välinen seksi on yleisempää kuin heteroseksi eikä suojaamisesta huolehdita. Se entisestään kasvattaa stereotyyppistä kuvaa.”

Mäenpää haluaa kaikkien olevan tasavertaisessa asemassa myös verenluovutuksen osalta. Kiellon muuttuminen pysyvästä määräaikaiseksi ei ollut hänen mielestään parannus.

”Kaikki veri testataan kuitenkin ennen kuin se annetaan eteenpäin. Miksi tietylle ryhmälle on erityisvaatimuksia?”

Fimean ylitarkastaja Pasi Peltoniemi sanoo, että päätös määräaikaiseen kieltoon siirtymisestä tehtiin laajojen asiantuntijalausuntojen perusteella. Suunnitelmia höllentää rajoitusta ei ole, mutta Peltoniemen mukaan asiasta keskustellaan verenluovutukseen liittyvissä asiantuntijatapaamisissa säännöllisesti.

”Nyt vielä kerätään tuloksia siitä, miten määräaikainen kielto vaikuttaa.”

Peltoniemi korostaa, että rajoituksessa ei ole kyse seksuaalisesta suuntautumisesta vaan seksuaalisesta riskikäyttäytymisestä. Lisäksi testausmenetelmillä on merkitystä: vaikka menetelmien paraneminen mahdollisti pysyvän kiellon kumoamisen, edelleenkään hepatiitit B ja C sekä HIV eivät näy testeissä tuoreeltaan.

Kansainvälisesti trendi näyttää olevan täyskiellosta luopuminen. Vaikka eri maiden tartuntatautitilanteet vaihtelevat, Peltoniemi ei ole kuullut, että missään oltaisiin palattu määräaikaisesta kiellosta täyskieltoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat