Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk: Brexitillä olisi vaaralliset seuraukset

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ei halua paljastaa unionin varautumissuunnitelmia Britannian mahdollista eroa varten, mutta sanoo unionin olevan valmiina.

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittaa, että Britannian lähdöllä Euroopan unionista olisi vakavia taloudellisia, poliittisia ja geopoliittisia seurauksia.

”Brexitillä olisi todella vaarallisia suoria seurauksia taloudelle sekä Britanniassa että muualla Euroopassa. Tämä on fakta”, Tusk sanoi torstaina iltapäivällä Kesärannassa, jossa hän tapasi Suomen pääministerin Juha Sipilän.

”Mikä on vielä tärkeämpää on, että poliittiset ja geopoliittiset seuraukset ovat täysin arvaamattomat. – – Globaalit kumppanimme ja joskus globaalit vastustajamme ovat nykyään paljon vaativampia ja joskus aggressiivisempia. Se tarkoittaa, että koko läntisen yhteisön on pysyttävä yhtenäisinä – se on elintärkeä kysymys”, Tusk sanoi viitaten muun muassa Venäjän toimiin Ukrainassa.

Jukka Gröndahl / HS
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vieraili pääministeri Juha Sipilän (kesk) luona Kesärannassa torstaina.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vieraili pääministeri Juha Sipilän (kesk) luona Kesärannassa torstaina.

Tusk on parhaillaan ensimmäisellä vierailullaan Suomessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana. Tapaamisessa pääministeri Sipilän kanssa keskusteltiin ajankohtaisista EU-aiheista kuten Britannian tulevasta kansanäänestyksestä ja Euroopan pakolaiskriisistä.

Tusk tapaa tänään torstaina myös presidentti Sauli Niinistön.

Britannia äänestää mahdollisesta EU-erosta 23. kesäkuuta eli aivan juhannuksen alla. Tuskin johtama Eurooppa-neuvosto eli EU-maiden valtioiden päämiehet kokoontuvat Brysseliin juhannuksen jälkeen huippukokoukseen.

Kokouksessa EU-johtajilla on ensimmäinen mahdollisuus puida Britannian äänestyksen tuloksia ja sen seurauksia. Tusk ja Sipilä keskustelivat Kesärannassa torstaina siitä, miten Euroopan unioni toimii kansanäänestyksen jälkeisessä tilanteessa ja mitä asioita huippukokouksessa on syytä ottaa esille.

Tusk ei vielä halunnut paljastaa yksityiskohtia siitä, miten EU alkaa taklata mahdollisia negatiivisia seurauksia, jos Britannia päättää lähteä unionista.

”Me olemme vielä konsultaatioprosessissa, joten meidän täytyy olla hienovaraisia. Mutta voin vakuuttaa, että olemme valmiita ja tulemme olemaan myös erittäin jämptejä Europpa-neuvoston kokouksessa.”

Tusk varoittaa, että Euroopan unionilla on edessään seitsemän vuoden poliittinen limbo ja epävarmuus, jos Britannia äänestää itsensä ulos unionista.

”EU selviää, sitä en epäile. Mutta hinta tulee olemaan erittäin korkea.”

Viimeisimmät mielipidemittaukset näyttävät, että EU-vastainen leiri olisi voittamassa äänestyksen. Tusk ei kuitenkaan vielä suostu heittämään hanskoja tiskiin lopputuloksen suhteen.

”Meidän on vaikeaa olla optimistisia tällä hetkellä, tiedämme viimeisimpien mielipidemittausten tulokset. Mutta tilanne on vielä 50–50, kaikki on mahdollista.”

”Meidän täytyy kunnioittaa brittien tahtoa. Mutta tämä on meidän oikeutemme ja velvollisuutemme olla suoria ja tiukkoja argumenteissamme. Siksi sanon aina suoraan, että se olisi suuri virhe – heille ja meille – jos Brexit-leiri voittaa Britanniassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat