Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parlamentaarikko ammuttiin Britanniassa – hyökkäyksen motiivi yhä epäselvä

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Pääministeri David Cameron on kutsunut 41-vuotiaan Jo Coxin kuolemaa tragediaksi.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
52-vuotias mies pidätettiin torstaina epäiltynä työväenpuolueen parlamentaarikon ampumisesta ja puukotuksesta. Brexit-kampanja keskeytettiin tapahtuman vuoksi. Kuva: Reuters.

Työväenpuolueen parlamentaarikko Jo Cox, 41, kuoli torstaina tapahtuneessa hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin. Coxia ammuttiin ja puukotettiin Leedsin lähistöllä sijaitsevassa Birstallissa Britanniassa.

Poliisi on pidättänyt 52-vuotiaan miehen teosta epäiltynä. Brittimedioissa näytetyissä kuvissa poliisi otti kiinni kaljuuntuvan, valkoihoisen miehen.

Poliisi ilmoitti tiedotustilaisuudessa käynnistävänsä täyden tutkinnan iskun motiivien selvittämiseksi.

Ketään muuta ei etsitä epäiltynä tekoon.

Poliisi ei ollut perjantaiaamuun mennessä kertonut tarkkoja yksityiskohtia siitä, kuinka hyökkäys tapahtui.

Ampujan kerrotaan kohdistaneen puolenpäivän aikaan jalkakäytävällä kävelleeseen Coxiin kaksi laukausta. Cox oli juuri päättänyt viikoittaisen neuvontatilaisuutensa Birstallin kirjastossa.

Telegraph-lehden mukaan useat paikalla olleet ihmiset yrittivät turhaan puuttua tilanteeseen. West Yorkshiren poliisi tiedotti aiemmin, että 77-vuotias mies loukkaantui lievästi tapahtuman yhteydessä. Telegraphin mukaan miestä puukotettiin vatsaan, kun hän yritti estää hyökkääjää.

Silminnäkijät kertoivat Telegraphille ja Sky Newsille, että ampujaksi epäilty valkolippalakkinen mies oli laukausten jälkeen potkaissut maassa vakavasti haavoittuneena maannutta uhriaan.

Aiemmin mediassa liikkui myös toinen versio, jonka mukaan kaksi miestä olisi riidellyt kadulla ja väliin tullut Cox olisi joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

CRAIG BROUGH / REUTERS
Poliisit partioivat ampumapaikalla Bristallissa Leedsin lähellä torstaina.
Poliisit partioivat ampumapaikalla Bristallissa Leedsin lähellä torstaina.

Brittimediat ovat nimenneet epäillyn paikalliseksi mieheksi, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista. Myös useat hänen sukulaisensa ovat kommentoineet asiaa. Miehen veli kertoo Telegraphille, että hän järkyttyi kuullessaan tapauksesta.

”Minun on vaikea uskoa, mitä on tapahtunut. Veljeni ei ole väkivaltainen eikä mitenkään hirveän poliittinen. En edes tiedä, ketä hän äänestää”, veli kommentoi lehden mukaan.

Hänen mukaansa epäilty on saanut apua mielenterveydellisiin ongelmiinsa. Vuonna 2010 mies itse kertoi paikallislehden haastattelussa mielenterveysongelmistaan ja tekemästään vapaaehtoistyöstä, Telegraph kertoo.

Medioissa on käsitelty myös hyökkääjän mahdollisia äärioikeistokytköksiä. Miehen on kerrottu huutaneen ”Britain First” eli Britannia ensin, mahdollisesti viitaten samannimiseen äärioikeistolaisryhmittymään. Ryhmän johtaja on kutsunut tekoa ”täysin vastenmieliseksi”.

Amerikkalainen The Southern Poverty Law Centre -niminen kansalaisjärjestö väittää AFP:n mukaan, että epäilty olisi valkoista nationalismia ajavan National Alliance -järjestön kannattaja. The Southern Poverty Law Centre on julkaissut verkkosivuillaan laskuja, jotka viittaavat siihen, että mies olisi ostanut useita nationalistijärjestön julkaisuja, muun muassa ohjeita aseen rakentamiseen.

Muun muassa The Times -lehden ja uutistoimisto Reutersin mukaan Jo Cox oli ennen hyökkäystä saanut kolmen kuukauden ajan häiritseviä viestejä, joiden vuoksi poliisi oli harkinnut häneen kohdistuvien turvatoimien kiristämistä. Viestien sisällöstä ei kerrota tarkemmin. Poliisi oli myös pidättänyt miehen liittyen uhkausviesteihin, mutta tämä ei ollut poliisin mukaan sama 52-vuotias mies, joka on nyt pidätettynä epäiltynä Coxin ampumisesta.

Siitä, että viesteillä ja torstain hyökkäyksellä olisi jokin yhteys, ei The Timesin mukaan ole tietoa.

REUTERS
Jo Cox kuoli hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin myöhemmin torstaina.
Jo Cox kuoli hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin myöhemmin torstaina.

Britannian EU-eroa vaativa kampanja keskeytettiin torstaina Coxiin kohdistuneen hyökkäyksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. EU:hun jäämisen puolesta tehtävä kampanjointi on päätetty jäädyttää myös perjantain ajaksi.

Pääministeri David Cameron on kutsunut Coxin kuolemaa tragediaksi. Hän kuvasi uhria ”sitoutuneeksi ja välittäväksi” parlamentin jäseneksi, Reuters kertoo. Monet Euroopan johtavista poliitikoista ovat ilmaisseet järkytyksensä tapahtuman johdosta.

Cameron on perunut Gibraltarissa pidettäväksi aiotun tilaisuuden, jossa oli tarkoitus tukea Britannian EU-jäsenyyden jatkamista, kertoo Sky News.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi puolueen ja koko maan olevan sokissa tapahtuneen jälkeen. Hän lupasi Coxin työn kuitenkin jatkuvan.

”Menetimme upean naisen, menetimme upean parlamentaarikon, mutta demokratia jatkuu”, Corbyn sanoi.

Cox nousi parlamenttiin vuonna 2015 Batleyn ja Spenin vaalipiirin edustajana. Kollegat eri puolueista ylistivät häntä politiikan nousevaksi tähdeksi.

Cox oli aktiivinen muun muassa Syyrian, Pakistanin ja Palestiinan tilanteisiin liittyvissä työryhmissä. Kuten valtaosa työväenpuolueen poliitikoista, hän puolusti Britannian EU-jäsenyyttä.

Cox puhui myös maahanmuuton ja monikulttuurisuuden puolesta, ja hänet tunnettiin työstä naisten oikeuksien parantamiseksi.

Aiemmin Cox on muun muassa työskennellyt avustustyöntekijänä Oxfam-järjestössä. Vuonna 2008 hän oli mukana Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaalikampanjassa.

Cox oli naimisissa ja hänellä oli kaksi pientä lasta.

Hänen aviomiehensä mukaan Cox olisi halunnut kaikkien yhtyvän taisteluun tappavaa vihaa vastaan.

”Vihalla ei ole uskontunnustusta, rotua tai uskontoa, se on myrkkyä”, Brendan Cox sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat