Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahmin kuukauden Venäjän lehtiä – mikään asia ei saanut sellaista huomiota kuin kainuulainen karhu

Kaikkia lännessä tunnettuja teorioita uhmaten Venäjän tiedotusvälineissä vahvistetaan samanaikaisesti kahta keskenään ristiriitaista mielikuvaa Suomesta, kirjoittaa HS:n uusi kolumnisti Jarmo Mäkelä.

Ulkomaat
 
Jarmo Mäkelä
Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

En ole koskaan aiemmin käynyt neljässä viikossa läpi yhtä monta arvioita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuin seuratessani Venäjän median viime aikojen kirjoittelua.

Jos meillä jossain yliopistossa vain olisi asiaa käsittelevä peruskurssi – millaista meillä ei tietenkään missään ole – saisin loppukokeessa näillä tiedoilla varmasti täydet pisteet.

Kaikkia lännessä tunnettuja teorioita uhmaten kirjoituksissa vahvistettiin kahta keskenään ristiriitaista mielikuvaa samanaikaisesti.

Yhtäältä pyrittiin sisäpoliittisista syistä muistuttamaan, että Venäjä on kaikilla rajoillaan vihamielisten voimien saartama. Tähän saartorenkaaseen kuuluu myös Suomi.

Mutta toisaalta haluttiin luoda uskoa siihen, että taitavalla diplomatialla, edullisia taloussuhteita tarjoamalla ja keskinäistä energiariippuvuutta vahvistamalla Suomi on saatavissa irti EU:n pakoterintamasta.

Aina kun suomalaiset harjoittelivat oman maansa puolustamista, kyseessä oli vihollismaa Suomi. Mutta kun selostettiin kahdenvälisiä vierailuja, Suomi kuvattiin nöyränä pitkän linjan ystävänä.

Kesäkuun 6. uutistoimisto TASS julkaisi Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan pitkän ja täsmällisen arvion Suomen ja Venäjän suhteiden tilasta. Sellaista ei Venäjällä ole julkisesti esitetty aikoihin. Juhlallinen johtopäätös kuului näin:

“Viime vuosikymmenten mittaan kumuloitu hyvien naapuruussuhteiden potentiaali on mahdollistanut sen, että Venäjän ja Suomen suhteille tunnusomainen rakentava, pragmaattinen ja vastakkainasetteluja välttävä luonne on kokonaisuutena tarkastellen voitu säilyttää”.

Mitä siihen toiseen Suomeen tulee, niin Suomen osallistumista Naton harjoituksiin ei Moskovassa suinkaan tuomittu. Sen sijaan ulkoministeri Sergei Lavrov esitti tunnetun vakuutuksen, jonka mukaan “Venäjä ei tule koskaan hyökkäämään mihinkään Nato-maahan”, eikä “Itämerellä ole uhkia, jotka oikeuttaisivat alueen militarisoimisen Naton toimin”.

Toki muitakin uutisia julkaistiin: rajalla jäi kiinni venäläismies, joka yritti salakuljettaa Suomesta auton istuimiin piilotettuja juustopaketteja, toinen onneton yritti viedä mukanaan tuoreita kanamunia – molemmat saivat tuntuvat sakot.

Huonommin kävi iäkkäälle suomalaismiehelle, joka yritti Karjalassa lahjoa liikennepoliisin sadan euron setelillä – hänet tuomittiin leirille.

Opin myös, ettei fasisti-Mannerheim vieläkään saa muistolaattaa Pietariin. Ja ettei Fennovoiman rakenteilla oleva ydinvoimala kykene mitenkään tuottamaan hinnaltaan kilpailukykyistä sähköä.

Mutta yksikään toinen tapahtuma ei Venäjän mediassa saanut osakseen sellaista käsittelyä kuin Kainuussa järjestettyä sotaharjoitusta häiriköineen karhun tapaus.

Mitä Kainuussa tapahtui, siitä kertoi Komsomolskaja pravda 8.6. näin:

“Valtava karhu oli alkoi huseerata sotilastukikohdassa. Pelästyneiden taistelijoiden piileskellessä kuorma-autoissa otso maisteli sotilasruokaa, minkä jälkeen se siirtyi tarkastamaan sotilaiden henkilökohtaisia tarvikkeita: onko kaikki tehty ohjesäännön mukaan, ovatko kaikki nimilaput paikallaan, löytyykö mitään ylimääräistä. Se käänsi laukut ympäriinsä yhtä säälimättä ja samanlaisella nautinnolla kuin kuka hyvänsä kersantti tupatarkastuksessa.”

Saman päivän Nezavisimaja gazeta huomasi nyt mahdollisuuden käsitellä karhun avulla (eläinhän on maata johtavan Yhtenäinen Venäjä -puolueen virallinen symboli) kaikkia niitä valheita, joita Kreml on levittänyt koskien Venäjän asevoimien osallistumista Itä-Ukrainan sotaan.

Näin lehdessä tuumittiin: “Eihän se varmaan ollut mikään venäläinen sotilaskarhu, vaan pikemmin armeijasta erotettu ja reserviin siirretty. Eikä se vahingoittanut Naton sotilasvoimia minkään ylhäältä saadun käskyn voimalla, vaan sisäisen äänen käskemänä, isänmaallisista syistä.”

Myös muita vaihtoehtoja pohdittiin: kuuluiko karhu kantahenkilökuntaan, vai oliko ehkä luvattomalle lomalle lähtenyt puntiskarhu, tai jopa sotilastiedustelu GRU:n leivissä.

Oli miten oli, lehden mielestä oli onnetonta, että karhu ammuttiin, koska kaiken tämän jälkeen se olisi ihan hyvin voitu valita duumaan.

“Siellä se olisi tosin nukkunut koko talven, mutta eipä siitä sitten olisi kenellekään ollut mitään haittaa. Ja se on hyvä”, lehti päätteli.

Olen harvoin ollut mistään yhtä lujasti samaa mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat