Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikansanedustajan ampuminen voi muuttaa EU-kampanjoiden tunnelman

Britannia järkyttyi labourin kansanedustajan ampumisesta.

Ulkomaat
 

Lontoo

Torstai-iltapäivän uutinen työväenpuoluelaisen kansanedustajan ampumisesta iski Britanniaan kuin sokki.

Ampuma-aserikokset ja poliitikkojen ottaminen fyysisiksi uhreiksi ovat Britanniassa hyvin harvinaisia.

Britannia on toki kokenut oman osuutensa poliittisesta väkivallasta. Silti kukaan ei osannut ajatella, että vaalipiirissään äänestäjiään tavannut tavallinen kansanedustaja voisi joutua ampumisen ja puukotuksen kohteeksi.

Sokkia lisäsi se, että torstaina kuollut Jo Cox, 41, oli ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka oli noussut parlamentin alahuoneeseen vasta viime vuoden keväänä.

Kahden lapsen äiti oli toiminut ennen poliittista uraansa Oxfamissa ja muissa hyväntekeväisyysjärjestöissä avustustyöntekijänä. Häntä kuvailtiin henkilöksi, josta kellään ei voinut olla mitään pahaa sanottavaa.

Kansanedustajan ampuminen on henkilökohtainen murhenäytelmä hänen perheelleen, ystävilleen ja muille läheisilleen. Sen lisäksi se on hälyttävä merkki Britannian nykytilanteesta.

Jos tavallinen rivikansanedustaja voi joutua vakavan väkivallan kohteeksi Leedsin kyljessä sijaitsevassa tavallisessa pikkupitäjässä – mitä muuta voikaan tapahtua?

Torstaina monet yksityiskohdat olivat vielä auki. Yleisradio BBC:n mukaan poliisi oli pidättänyt 52-vuotiaan miehen. BBC:n näyttämän pidätyskuvan perusteella kyseessä olisi valkoinen keski-ikäinen mies.

Auki on myös se, oliko Cox alkuperäinen kohde, vai joutuiko hän vahingossa keskelle kahden miehen käsirysyä. Coxin lisäksi tekopaikalla loukkaantui myös mieshenkilö.

Auki on sekin, huusiko joku todellakin ”Britain first” (Briannia ennen kaikkea), niin kuin eri uutiskanavissa on raportoitu. Britain First voi viitata myös äärioikeistolaiseen ja -nationalistiseen ryhmittymään.

Britannian kilpailevat EU-kansanäänestyskampajat keskeyttivät torstaina vaalityönsä murhenäytelmän takia.

Pääministeri David Cameron peruutti Gibraltarin-matkansa. Poliitikot yli puoluerajojen ilmaisivat tyrmistyksensä ampumisen johdosta.

”Olen täydellisen järkyttynyt”, labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn ilmoitti.

Coxin ampumisella on – paitsi henkilökohtainen ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvä ulottuvuus – myös väistämätön vaikutus siihen, minkälaisen temmon EU-kampanjoinnin loppusuora ottaa.

Britannian EU-kansanäänestys koittaa tasan viikon kuluttua juhannusviikon torstaina.

EU-eroa eli Brexitiä kannattava leiri on ottanut huiman loppukirin. Useat viimeaikaiset mielipidemittaukset ovat kertoneet brittiäänestäjien enemmistön olevan EU-eron kannalla. Tunnelma on ollut riehakas, itsevarma ja täynnä paatosta ja suuria sanoja.

Nyt tilanne voi muuttua. Vakava väkivallanteko tuo väistämättä uutta synkkää sävyä poliittiseen keskusteluun. Se heijastuu myös EU-kampanjoinnin loppupäiviin.

On kuitenkin mahdotonta sanoa, onko sillä vaikutusta kansanäänestyksen lopputulokseen.

Torstaina ammuttu Cox kuuluu Britannian EU-jäsenyyden jatkoa kannattaneeseen leiriin. Siinä hän oli puolueensa linjoilla, mutta keskiarvoa suuremmalla vakaumuksella.

Torstai-iltana Britanniassa ei kuitenkaan enää puhuta EU-jäsenyydestä. Nyt puhutaan vain Coxista. Poliittiset puolueet ja koko kansa ovat ainakin hetken yhtä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat