Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:lta historiallinen raportti: Isis syyllistyy kansanmurhaan

Raportin mukaan terrorijärjestö pyrkii tuhoamaan 400 000 jesidin yhteisön.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Reuters
Isisin vankina ollut jesidinainen kantoi vettä Sharyan pakolaisleirissä Duhokissa Irakissa heinäkuussa 2015.
Isisin vankina ollut jesidinainen kantoi vettä Sharyan pakolaisleirissä Duhokissa Irakissa heinäkuussa 2015. Kuva: Reuters

Isis syyllistyy Syyriassa ja Irakissa jesidien kansanmurhaan, toteaa YK:n torstaina julkaisema raportti. Tutkijoiden mukaan Isis on aloittanut elokuussa 2014 kampanjan, jonka tarkoituksena on ”pyyhkiä pois jesidien identiteetti”, uutistoimistot kertovat.

Kymmeniä joukkohautoja on löydetty Isisin hallitsemalta alueelta. Lisäksi terroristijärjestö on pyrkinyt hävittämään jesidit muun muassa pakottamalla miehet valitsemaan islamiin kääntymisen ja teloituksen väliltä sekä värväämällä poikia sotilaiksi riveihinsä. Tyttöjä ja naisia on raiskattu ja myyty orjiksi, muun muassa internetissä pidetyissä ”orjahuutokaupoissa”.

Mikään muu uskonnollinen ryhmittymä ei ole joutunut vastaavanlaisen vainon kohteeksi terrorijärjestön valtaamilla alueilla, tutkijat huomauttavat.

YK:n raportti perustuu kymmenien selviytyjien haastatteluihin. Sen tapa käyttää kansanmurhan käsitettä on historiallinen, koska kyseessä olisi ensimmäinen tunnustettu kansanmurha, jonka tekijänä ei ole valtio tai sen puolesta toimiva puolisotilaallinen ryhmä.

Kansanmurha on raportin kirjoittajien mukaan tilanteeseen sopiva termi muun muassa siksi, että Isis on itse ilmoittanut tähtäävänsä jesidien tuhoamiseen.

”Isis ei salaillut tarkoitustaan tuhota Sinjarin jesidit, ja tämä on yksi niistä asioista, joka teki heidän toimiensa määrittämisen kansanmurhaksi mahdolliseksi”, Carla del Ponte, yksi raporttia laatineista tutkijoista, totesi tiedotustilaisuudessa.

Sinjar on pohjoisirakilainen kaupunki, jota pidettiin jesidien tukikohtana. Isis valloitti sen loppukesällä 2014.

Tutkijat vaativat jatkossa entistä voimakkaampia vastatoimia YK:n turvallisuusneuvostolta ja poliitikoilta. Raportissa toivotaan Isisin toimien viemistä kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

”Nyt on aika aloittaa oikeuden hankkiminen uhreille”, del Ponte sanoi.

Tutkijoiden mukaan raporttia voitaisiin käyttää ”tiekarttana”, kun tekijöille tulevaisuudessa laaditaan syytteitä.

Jesidit ovat kurdinkielinen kansa, josta valtaosa asuu Pohjois-Irakissa. Heidän uskonsa on sekoitus Lähi-idän vanhoja uskontoja. Heitä on vainottu Lähi-idässä vuosisatojen ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat