Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moderni orjuus on velkoja ja pelkoja, ei ruoskia ja kahleita – eikä Suomikaan ole viaton

Arvioiden mukaan jopa kymmenet miljoonat ihmiset elävät ja työskentelevät orjuuden kaltaisissa oloissa.

Ulkomaat
 
Naseem Mohammed Bny Huthil / Reuters
Siirtotyöläiset rakensivat stadionia jalkapallon MM-kisoja varten Qatarin Dohassa maaliskuussa.
Siirtotyöläiset rakensivat stadionia jalkapallon MM-kisoja varten Qatarin Dohassa maaliskuussa. Kuva: Naseem Mohammed Bny Huthil / Reuters
Fakta

Mitä on moderni orjuus?

Global Slavery Index määrittelee modernin orjuuden seuraavasti:

 Hyväksikäyttötilanne, josta ihminen ei voi kieltäytyä tai lähteä uhkailun, väkivallan, pakottamisen, huijaamisen tai vallan väärinkäytön vuoksi.

 Esimerkiksi ulkomailla olevalta ihmiseltä saatetaan ottaa pois passi. Uhri voi kokea väkivaltaa tai häntä tai hänen perhettään voidaan uhata väkivallalla.

 Nykypäivän orjuudesta puhuttaessa käytetään myös esimerkiksi termejä ihmiskauppa, pakkotyö, velkaorjuus ja pakkoavioliitto.

Bangladeshilainen Abul Kamal Azad lähti töihin Lontooseen vuonna 2009. Hänelle oli luvattu työpaikka Britannian pääkaupungin vilkkaassa ravintolassa, ja 18 000 punnan (noin 23 000 euron) vuosipalkka.

Siitä riittäisi rahaa lähetettäväksi perheelle kotimaahan – varsinkin sitten, kun työviisumia varten otettu velka olisi maksettu.

Sen sijaan Azad löysi itsensä Skotlannin maaseudulta hotellista, jossa hän teki töitä päivittäin aamuviidestä puoleenyöhön ja sai palkaksi korkeintaan sata puntaa (alle 130 euroa) kuussa. Työnantaja vei passin ja vaiensi valituksen uhkailemalla viranomaisilla. Samalla kotimaassa otettu velka kasvoi korkoa.

Brittilehti The Guardian kertoi Azadin tarinan toukokuussa. Azad on yksi esimerkki modernista orjuudesta. Orjuuden nykymuotoja ovat esimerkiksi pakkoavioliitot, kotiorjuus, pakkotyö tai velkaorjuus.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan orjuuden kaltaisissa oloissa elävät ihmiset työskentelevät pääosin maataloudessa, kalastuksessa, tehtaissa, kaivoksissa sekä koti- ja seksityöntekijöinä.

Tuoreen Global Slavery Indexin mukaan 45,8 miljoonaa ihmistä elää jonkinasteisessa orjuudessa. Listausta on arvosteltu, sillä monien maiden osalta arviot perustuvat niin kutsuttuihin riskiprofiileihin. ILO:n arvio vuodelta 2012 on huomattavasti maltillisempi mutta silti suuri: järjestö arvelee 20,9 miljoonan ihmisen olevan pakkotyössä.

Modernia orjuutta on hankala tunnistaa.

”Nyt tarkasteltavana ei ole yhtä tiettyä plantaasia Yhdysvaltojen eteläosissa. Moderniin orjuuteen liittyvät esimerkiksi siirtolaisuus ja globaali talous”, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen-osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Myös ILO:n mukaan modernit orjuuden muodot ovat entistä monimutkaisempia. Järjestö aloitti viime vuonna 50 for Freedom -kampanjan. Sillä se kampanjoi pakkotyön kitkemiseen tarkoitetun yleissopimuksen lisäpöytäkirjan puolesta. Järjestön mukaan yleissopimuksen jälkeen moderni orjuus on saanut uusia muotoja.

Amnestyn Mehtonen huomauttaa, että ihmiset lähtevät töihin vapaaehtoisesti. Kuten lontoolaisravintolan sijasta Skotlantiin päätyneen Azadin tapauksessa kävi, perillä sovitut asiat eivät pidäkään paikkaansa tai olot paljastuvat lainvastaisiksi.

Järjestöt ovat kiinnittäneet paljon huomiota esimerkiksi Qatariin, jossa siirtotyöläiset työskentelevät jalkapallon 2020 MM-kisojen rakennustyömailla. Huonoista oloista ja kuolemantapauksista ovat raportoineet Amnesty, The Washington Post, The Guardian ja ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC.

Qatar on kiistänyt kuolemat rakennustyömailla.

Sekä Mehtonen että Global Slavery Index -raportti pitävät yhtenä Qatarin suurimmista ongelmista kafala-nimellä tunnettua sponsorijärjestelmää. Muiden muassa Qatarissa, Irakissa ja Libanonissa käytetty kafala sitoo siirtolaistyöntekijän oikeudet työnantajaan, jolloin työntekijät tarvitsevat sponsorinsa kirjallisen luvan maasta poistumiseen tai uuden työnpaikan hakemiseen.

Qatar ilmoitti vuonna 2015 lieventävänsä kafalan sääntöjä, mutta Mehtonen ei usko suuriin muutoksiin.

”Jos passi on työnantajalla, mutta työlupaa ei uusita, työntekijä on yhtäkkiä maassa laittomasti ja hänet voidaan pidättää ja karkottaa. Työntekijät eivät voi myöskään vaatia oikeuksiaan, koska heillä ei sellaisia ole.”

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan monia modernin orjuuden uhreja yhdistää se, että he kuuluvat johonkin vähemmistöön joko omassa maassaan tai sen ulkopuolella. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa kastijärjestelmä ja orjuus ovat tiukasti kytköksissä.

”Ei ole sattumaa, kuka on kenenkin orjana, vaan on ymmärrettävä etnisen taustan kysymyksiä ja moninaisia hierarkioita.”

Intian kotitalouksien työntekijöiden ja työnantajien työsuhteista väitellyt Mattila huomauttaa, että riistolle alttiimpia ovat ne, jotka ovat jo lähtökohtaisesti hankalissa olosuhteissa. Kauas perheestään lähteneellä tai lähetetyllä ihmisellä ei ole läheisiä apunaan, tai hän ei osaa, saa tai uskalla kommunikoida muiden kanssa.

Mattilan mukaan uhri saattaa lopulta itse joutua syytetyksi ja hänet saatetaan esimerkiksi käännyttää maasta sen sijaan, että häntä autettaisiin vaatimaan oikeuksiaan.

Kun The Guardianin haastatteleman Azadin tilanne selvisi vuoden jälkeen viranomaisille, hän kuvitteli saavansa apua esimerkiksi palkkojen perintään. Sen sijaan hän sai kuulla, että viisumi on peruttu ja aikaa uuden sponsorin löytämiselle on 60 päivää, muuten edessä on karkotus.

Moderniin orjuuteen on vaikea puuttua. Esimerkiksi YK:n Kansainvälinen yleissopimus siirtotyöläisten ja heidän perheenjäsentensä oikeuksista liittyy juuri Qatarin stadiontyömaiden kaltaisiin tilanteisiin.

Mehtosen mukaan ongelmana on se, ettei suurin osa länsimaista ole ratifioinut sitä. Listalla on enimmäkseen niin kutsuttuja lähettäjämaita, jotka haluaisivat turvata ulkomaille töihin lähtevien kansalaistensa oikeudet.

Myöskään Suomi ei ole allekirjoittanut yleissopimusta. Ulkoministeriön verkkosivun mukaan sopimuksen ratifiointia ei pidetä tarkoituksenmukaisena, koska Suomen laki takaa siirtotyöntekijöille samat perustuslailliset oikeudet kuin maahanmuuttajille.

”Monet valtiot sanovat, että meillä nämä oikeudet toteutuvat jo ilman sopimusta. On kuitenkin vaikeaa neuvotella muiden maiden kanssa oikeuksien tunnustamisesta, jos itsekään ei ole niihin yleissopimuksella sitoutunut”, Mehtonen sanoo.

Global Slavery Index arvioi Suomessa orjuuden kaltaisissa oloissa elävien määräksi 6 700. Ihmisoikeusliiton Mattila pitää arviota suurena mutta muistuttaa, että ihmisoikeusjärjestöjen selvitysten perusteella Suomessakin esiintyy modernin orjuuden muotoja.

Azadin hotellin asiakkaat eivät huomanneet miehen ahdinkoa. Kuka sitten voi puuttua asiaan? Kansainväliset sopimukset ja diplomatia ovat osa ratkaisua.

Mehtosen mukaan Qatarin kaltaiseen tilanteeseen apua voi tulla Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan tai urheilukisojen sponsoreiden painostuksesta, johon myös kuluttaja voi valinnoillaan osallistua.

Sekä Mattila että Mehtonen korostavat kuitenkin viranomaisten vastuuta. Monissa tapauksissa kuluttajien on mahdotonta arvioida, onko yrityksellä orjia tai hyväksikäytettyjä työntekijöitä.

The Guardianin mukaan Azadin työnantaja tuomittiin ihmiskaupasta, mutta uhrit eivät saaneet hyvitystä tai maksamatta jääneitä palkkojaan. Azad jatkaa taistelua oikeudestaan jäädä Britanniaan pysyvästi.

Hän on saanut työtä kokkina ja tarjoilijana, mutta kaksi kolmasosaa palkasta menee lainanmaksuun – lainan, jota hän otti päästäkseen töihin lontoolaisravintolaan.

Azad kertoo haastattelussa vaimonsa ja lapsensa muuttaneen Bangladeshissa kolmesti, koska velkojat uhkaavat heidän turvallisuuttaan. Velkojat ovat esimerkiksi uhanneet pakottaa Azadia myymään yhden munuaisistaan rahojen saamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat