Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmät sidottuina vangiksi yli tuhannen kilometrin päähän – Kiinan sieppaama hongkongilainen kirjakauppias kertoi yksityiskohtia kokemuksistaan

Kiinan sieppaama Lam Wing-kee uhmasi Kiinaa kertomalla kokemuksistaan.

Ulkomaat
 
BOBBY YIP Reuters
Kiinassa vankina ollut kirjakauppias Lam Wing-kee (oik.) kertoi kokemuksistaan tiedotustilaisuudessa Hongkongissa.
Kiinassa vankina ollut kirjakauppias Lam Wing-kee (oik.) kertoi kokemuksistaan tiedotustilaisuudessa Hongkongissa. Kuva: BOBBY YIP Reuters

Peking

Kiinan pidättämä hongkongilainen kirjakauppias pakotettiin tunnustamaan rikoksia televisiossa ja olemaan tapaamatta läheisiään. Näin sanoi kirjakauppias Lam Wing-kee, joka torstaina piti Hongkongissa tiedotustilaisuuden kokemuksistaan.

Lam on yksi viidestä hongkongilaiseen kirjakauppaan ja kustantamoon kytköksistä olleista miehistä, jotka päätyivät viime syksystä alkaen pidätetyiksi Kiinaan.

Kustantamo ja sen kirjakauppa ovat erikoistuneet julkaisemaan ja myymään sensaatiohakuisia paljastuskirjoja Kiinan johtajista. Tällaiset kirjat ovat kiellettyjä Manner-Kiinassa, mutta sallittuja Kiinaan kuuluvalla erityishallintoalueella Hongkongissa, missä on omat lait.

Kiina on väittänyt, että sen viranomaisten huostaan päätyneet kirjakauppiaat ovat olleet Manner-Kiinassa vapaaehtoisesti auttamassa Kiinan viranomaisia tutkimuksissa. Näin on väittänyt myös osa kirjakauppiaista, mahdollisesti pakotettuina.

Lamin kertomaa ei voi vahvistaa Kiinan viranomaisilta, mutta se tukee yleistä tulkintaa, että todellisuudessa Kiina sieppasi kirjakauppiaat.

Kiina-paljastuksiin erikoistuneen kirjakaupan Causeway Bay Booksin johtajana toiminut Lam, 61, oli menossa Hongkongista rajan yli Manner-Kiinan puolelle Shenzhenissä viime lokakuussa, kun hänet otettiin kiinni.

”He veivät minut poliisiasemalle ja takavarikoivat paperini”, Lam kertoi tiedotustilaisuudessa hongkongilaisen sanomalehden South China Morning Postin mukaan.

Seuraavana aamuna Lam pantiin sanojensa mukaan junaan raudoissa ja silmät sidottuina.

”Matka kesti 13 tai 14 tuntia. Huomasin, että he ovat tuoneet minut Ningboon.”

Ningbon kaupunki sijaitsee lähellä Shanghaita, yli tuhannen kilometrin päässä Shenzhenistä, missä Lam otettiin kiinni.

Lam kertoi, että hänet pantiin allekirjoittamaan paperi, jossa hän lupasi olla ottamatta yhteyttä perheeseensä tai palkkaamasta lakimiestä.

”Niissä olosuhteissa minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin allekirjoittaa se.”

Lam sanoi olleensa pidätettynä, eristettynä ja jatkuvan vartioinnin alaisena Ningbossa viisi kuukautta.

”He sanoivat, että olen vain asuinvalvonnassa, mutta todellisuudessa en pystynyt ottamaan edes puolta askelta ulos. Pystyin vain katsomaan taivaalle. En saanut lakiavustajaa enkä voinut soittaa perheelleni”, Lam kertoi puheenvuorossaan, jonka South China Morning Post julkaisi sellaisenaan.

Huhtikuussa Lam siirrettiin valvottavaksi asuntoon, joka sijaitsee Etelä-Kiinan Guangdongin maakunnassa. Keskiviikkona hänet omien sanojensa mukaan päästettiin käymään Hongkongissa sillä ehdolla, että palaa Manner-Kiinaan ja tuo mukanaan tiedostoja kirjakaupan mannerkiinalaisista asiakkaista.

Asiakkaiden ilmiantamisen sijasta Lam kuitenkin päätti pitää tiedotustilaisuuden kokemuksistaan.

Kiina on pannut kaikki viisi pidättämäänsä kirjakauppiasta tunnustamaan rikoksia televisiossa. Lam tunnusti myyneensä sensaatiokirjoja Kiinan johtajista. Lamin mukaan Kiinan viranomaiset kirjoittivat hänen tunnustuksensa.

”Minun piti noudattaa käsikirjoitusta. Jos en noudattanut sitä tarkasti, he pyysivät ottamaan uusiksi”, Lam sanoi tiedotustilaisuudessa The New York Times -sanomalehden mukaan.

Kirjakauppiaista on yhä pidätettynä yksi, Ruotsin kansalainen Gui Minhai. Hän väitti televisioidussa tunnustuksessa tammikuussa ilmoittautuneensa Kiinan viranomaisille, koska koki tunnontuskia vuosien takaisesta rattijuopumusonnettomuudesta.

Gui katosi loma-asunnoltaan Thaimaasta viime lokakuussa, mikä viittaa siihen, että Kiinan viranomaiset ovat ottaneet itselleen toimivaltuuksia myös Kiinan ulkopuolella.

HS kävi tutkimassa kiellettyjen kirjojen markkinoita Hongkongissa tammikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat