Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö DN:lle Itämeren tilanteesta: ”On oltava valmiina kaikkeen”

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tasavallan presidentti Niinistö toteaa DN:lle, ettei Suomi voi luopua mahdollisuudesta hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä.
Tasavallan presidentti Niinistö toteaa DN:lle, ettei Suomi voi luopua mahdollisuudesta hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tukholma

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapaavat sunnuntaina turvallisuuspolitiikkaa käsittelevissä korkean tason Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa.

Ennen tapaamista ja seminaaria Niinistö avaa ajatuksiaan Venäjästä ja sotilasliitto Natosta ruotsalaislehti Dagens Nyheterin suuressa haastattelussa.

”Yksi asia on selvä: On oltava valmiina kaikkeen. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että mitä Suomeen tulee, ei kukaan vakavasti otettava ihminen usko, että Venäjä hyökkäisi juuri Suomeen, tai liioin Ruotsiin”, Niinistö sanoo Itämeren viime vuosina heikentyneestä turvallisuustilanteesta.

Ruotsissa Suomen halua pitää yllä kahdenvälisiä suhteita Venäjään Krimin tapahtumien jälkeen on seurattu mielenkiinnolla.

Suomen linja näet eroaa selvästi Ruotsin tiukemmasta suhtautumisesta ja kylmistä väleistä Venäjään.

Presidentti Niinistön on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin seuraavan kerran kesällä Suomessa.

DN:lle Niinistö toteaa, että dialogissa Moskovan kanssa on kyse halusta varmistaa suhteiden säilyvyys ja että tie eteenpäin on olemassa, jos olosuhteet sallivat.

”Kyse ei ole [Venäjä toiminnan] hyväksymisestä. Ei liioin ymmärtämisestä – sanalla ymmärtää on minulle positiivinen kaiku ja siksi en mieluusti käytä sitä. Puhun venäläisten ajatustavan ymmärtämisestä. Siinä kaikki. Hyväksyminen on sitä, että ollaan samaa mieltä. Ja sitä en ole.”

Erityisesti Suomessa pelko siitä, että Ruotsi yllättäisi Suomen hakemalla sotilasliitto Naton jäsenyyttä nousee usein esiin Nato-keskustelussa. Kävihän näin EU-jäsenyyden kanssa taannoin.

Niinistö torjuu tämän ajatuksen, kuten ovat tehneet sekä Suomen että Ruotsin korkean tason poliitikot kerran toisensa jälkeen viime vuosina.

”Ei. Tästä ei ole pienintäkään pelkoa! Olen käynyt useita keskusteluja ruotsalaisten ministerien ja oppositiojohtajien kanssa asiasta. Ne ovat olleet hyvin myönteisiä kokemuksia. Kuka hyötyisi siitä, että Suomi ja Ruotsi toimisivat kukin tahollaan?” Niinistö kysyy.

Ajatus Natolla yllättämisestä esiintyy Suomessa siitä huolimatta, että Ruotsin julkilausuttu Nato-kanta on tällä hetkellä kielteisempi kuin Suomen. Ruotsin punavihreä hallitus suhtautuu jäsenyyteen yksinkertaisen kielteisesti siinä missä Suomessa hallitus on jättänyt oven raolleen.

Ruotsin porvarioppositio on silti löytänyt yhteisymmärryksen Naton kannattamisesta, mikä voisi vaikuttaa vallan vaihtuessa.

Niinistö toteaa DN:lle, ettei Suomi voi luopua mahdollisuudesta hakea sotilasliiton jäsenyyttä. Se olisi vakava virhe, koska kyseessä on turvallisuuspoliittinen väline, jonka Venäjä tietää Suomella olevan. Nyt Suomi panostaa Nato-yhteistyöhön.

”Jos turvallisuuspoliittinen tilanne ja oma tilanteemme heikkenee merkittävästi – silloin voimme hakea jäsenyyttä”, hän sanoo DN:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat