Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parlamentaarikon ampuminen Brexit-äänestyksen alla kuohuttaa Britanniaa – kuka oli torstaina kuollut Jo Cox?

Brittimedia muistaa työväenpuolueen parlamentaarikkoa Jo Coxia kauniilla sanoilla. Pääministeri Cameronin mukaan hän oli ”suuri tähti”.

Ulkomaat
 
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
52-vuotias mies pidätettiin torstaina epäiltynä työväenpuolueen parlamentaarikon ampumisesta ja puukotuksesta. Brexit-kampanja keskeytettiin tapahtuman vuoksi. Kuva: Reuters.

Brittiparlamentaarikko Jo Cox oli itsenäisesti ajatteleva, hän ei halunnut tulla kategorisoiduksi, ja hän laittoi periaatteensa puoluepolitiikan edelle. Sekä The Independentin julkaisema muistokirjoitus että muut brittimedian julkaisemat artikkelit Coxista maalaavat kuvaa ihmisestä, joka onnistui vain vähän yli vuoden kestäneen kansanedustajauransa aikana tuomaan parlamentin alahuoneeseen asiantuntemusta ja intohimoa.

Cox kuoli torstaina tapahtuneessa hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin. Häntä ammuttiin ja puukotettiin Leedsin lähistöllä sijaitsevassa Birstallissa Britanniassa. Lue tästä jutusta, mitä hyökkäyksestä ja epäillystä tekijästä tiedetään.

Yui Mok / Reuters
Jo Cox osallistui hyväntekeväisyystapahtumaan Westminsterissä kesäkuun alussa.
Jo Cox osallistui hyväntekeväisyystapahtumaan Westminsterissä kesäkuun alussa.

Oikealta nimeltään Helen Joanne mutta kaikkien Jo-nimellä tuntema Cox valittiin Britannian parlamentin alahuoneeseen Pohjois-Englannin Yorkshiressa sijaitsevasta Batley & Spenin vaalipiiristä viime vuoden toukokuun parlamenttivaaleissa. 41-vuotias Cox oli kahden lapsen äiti, joka omien verkkosivujensa mukaan nautti vapaa-ajallaan juoksemisesta, pyöräilystä ja Skotlannin vuorten kiipeämisestä.

Hänen kerrotaan asuneen osin Batley & Spenissä ja osin toisessa kodissaan, veneessä Lontoon Thames-joessa. Kuolemaansa seuraavalla viikolla hänen oli määrä juhlia 42:tta syntymäpäiväänsä – Britannian EU-kansanäänestystä edeltävänä päivänä.

Cox opiskeli yhteiskuntatieteitä arvostetussa Cambridgen yliopistosta ja oli perheensä ensimmäinen yliopistosta valmistunut. Valmistuttuaan hän muun muassa työskenteli parlamentaarikko Joan Walleylle ja auttoi perustamaan Eurooppa-myönteisen Britain in Europe -kampanjaorganisaation.

Cox teki myös vuosikymmenen mittaisen uran erilaisissa rooleissa avustusjärjestö Oxfamissa työskennellen esimerkiksi New Yorkissa ja Brysselissä. Lisäksi Cox oli esimerkiksi puheenjohtajana työväenpuolueen naisverkostossa ja toiminut luottamustehtävissä ja strategiakonsulttina muissa hyväntekeväisyysjärjestöissä.

BBC:n mukaan avustustyö vaikutti Coxiin merkittävästi. BBC siteeraa häntä kertomassa esimerkiksi Darfurissa toistuvasti raiskatuista naisista ja Ugandan lapsisotilaista.

”Kaikki se kokemus opetti minulle sen, että jos ummistat silmäsi ongelmalta, se pahenee”, BBC sanoo Coxin todenneen.

Ennen parlamenttivaaleja hän työskenteli Bill and Melinda Gates Foundationissa ja modernin orjuuden lopettamiseen tähtäävässä The Freedom Fundissa.

STEFAN WERMUTH / Reuters
Lontoossa sytytettiin kynttilöitä ja tuotiin kukkia kuolleen Jo Coxin muistoksi perjantaina.
Lontoossa sytytettiin kynttilöitä ja tuotiin kukkia kuolleen Jo Coxin muistoksi perjantaina.

Cox tunnettiin myös Syyrian siviilien puolustajana. BBC kertoo, että joulukuussa Cox oli yksi viidestä työväenpuolueen kansanedustajasta, jotka jättivät äänestämättä äärijärjestö Isisin vastaisiin ilmaiskuihin liittyvässä päätöksessä.

BBC:n mukaan Syyria oli yksi Coxin tärkeimmistä kiinnostuksen kohteista kansainvälisessä politiikassa. Cox vaati muutoksia strategiaan siviilien suojelemiseksi Syyriassa. Hän huomautti, että Isis voidaan voittaa vasta, kun siviilejä suojellaan.

Britannian EU-jäsenyyttä koskevassa kansanäänestyksessä Cox oli unioniin jäämisen puolella. Hänen kuolemansa jälkeen molemmat puolet keskeyttivät kampanjointinsa, ja BBC perui poliittisen keskusteluohjelman Question Timen ja uutisohjelma This Weekin jaksot.

Brittimedia julkaisi Coxin aviomiehen Brendan Coxin kirjoittaman lausunnon, jossa hän pyysi ihmisiä ”taistelemaan Jon tappanutta vihaa vastaan”. Puolison mukaan Jo Cox ei katuisi mitään elämässään, sillä hän eli jokaisen päivän täysillä.

”Tämä päivä aloittaa uuden aikajakson elämissämme. Vaikeamman, kivuliaamman, vähemmän iloisen, vähemmän rakkaudentäyteisen”, lausunnossa luki.

Coxin edustaman työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin mukaan Cox oli Westminsterissä pidetty ihminen yli puoluerajojen. Hän kuvaili Coxia Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa ”todelliseksi lahjakkuudeksi sekä sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle ja rauhalle omistautuneen kampanjoijan”.

Uutistoimistot ja brittimedia kertovat konservatiivipääministeri David Cameronin kutsuneen Coxia ”suureksi tähdeksi”. Hän kehui Coxia erinomaiseksi kampanjoivaksi parlamentaarikoksi, jolla riitti myötätuntoa ja jolla oli suuri sydän.

Työväenpuolueen entinen pääministeri Gordon Brown totesi lausunnossaan muistojensa ”haavoittuneen pysyvästi” Coxin kuoleman vuoksi. Hän kuvaili Coxia ”eloisimmaksi, viehättävimmäksi, dynaamisimmaksi ja sitoutuneimmaksi ystäväksi, joka kenelläkään voi olla”.

Brownin puoliso, kampanjoitsija Sarah Brown työskenteli yhdessä Coxin ja tämän miehen kanssa lasten ja äitien oikeuksien puolesta. Hänen mukaansa Cox välitti kaikista, mutta ”varasi sydämestään erityisen paikan maailman haavoittuvaisimmille ja köyhimmille”.

Lue myös HS:n kirjeenvaihtajan Annamari Sipilän kommentti Brittikansanedustajan ampuminen voi muuttaa EU-kampanjoiden tunnelman.

Phil Noble / Reuters
Poliisi kantoi kukkia Jo Coxin murhapaikalle torstaina.
Poliisi kantoi kukkia Jo Coxin murhapaikalle torstaina.
Phil Noble / Reuters
Ihmiset surivat tapahtunutta Birstallin Pyhän Pietarin kirkossa Leedsissä torstaina.
Ihmiset surivat tapahtunutta Birstallin Pyhän Pietarin kirkossa Leedsissä torstaina.
Neil Hall / Reuters
Coxin muistoksi tuotiin kukkia myös Parliament Squarelle Lontoossa.
Coxin muistoksi tuotiin kukkia myös Parliament Squarelle Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat