Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikko murhattiin Euroopassa – Suomen ulkoministeri vaikeni

Eurooppalaispoliitikot tuomitsivat brittikansanedustaja Jo Coxin tappamisen heti, kuten diplomatiaan kuuluu. Timo Soinin kommentti tuli vasta seuraavana päivänä vastauksena toimittajien kysymykseen.

Ulkomaat
 
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
Poliitikon tappo järkytti Britanniassa
52-vuotias mies pidätettiin torstaina epäiltynä työväenpuolueen parlamentaarikon ampumisesta ja puukotuksesta. Brexit-kampanja keskeytettiin tapahtuman vuoksi. Kuva: Reuters.

Poliitikko tapettiin keskelle katua. Tämä tapahtui Länsi-Euroopassa. Järkytys oli suuri torstai-iltana, kun tieto brittiparlamentaarikko Jo Coxin murhasta levisi.

Saman tien alkoivat surunvalittelut. Poliitikot eri puolilta Eurooppaa kiirehtivät tuomitsemaan murhan ja esittämään osanottonsa suruun joko omissa tai johtamiensa valtioiden nimissä.

Kyse on diplomatian peruskäytännöstä. Muiden maiden tragedioihin reagoidaan automaattisesti ja heti.

Siksi silmiinpistävää oli, kuka joukosta puuttui. Suomen ulkosuhteista vastaava ministeri Timo Soini (ps) ei pukahtanut mitään. Vielä seuraavana päivänä perjantaina puoleen päivään mennessä, ei Soinilta eikä hänen johtamaltaan ulkoministeriöltä ollut tullut lausuntoa tai edes Twitter-viestiä Coxin murhasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kyllä esitti surunvalittelut, samoin moni muu suomalainen poliitikko. Se vain korosti vaikutelmaa, että Soinin vaikeneminen näytti kannanotolta.

Lopulta Soini kommentoi asiaa perjantaina iltapäivällä vastauksena toimittajien kysymykseen.

”Se on karmea väkivallanteko. Riippumatta siitä, mikä motiivi on, mikään ei oikeuta tuollaista väkivaltaa”, Soini sanoi.

Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut.

Soinilla on varmasti ollut kiire. Kiirettä lienee muidenkin maiden ulkoministereillä. Soinin blogin perusteella ulkoministerillä kyllä riittää aikaa nettikirjoitteluun lähes päivittäin.

Murhattu Jo Cox edusti labour-puoluetta. Hän oli vasemmistolainen, kannatti EU:ta ja puolusti monikulttuurisuutta. Hän siis edusti kaikkea sitä, mitä Soini vastustaa.

Toivottavasti se ei ollut syy Soinin vaikenemiseen.

Ministerinä Soini edustaa Suomea – ja niitäkin suomalaisia, jotka Soinin harmiksi ovat hänen kanssaan eri mieltä. Kansalaisilta ei ole kohtuutonta odottaa, että ministeri osoittaa kuuluvansa demokratian puolustajiin silloin, kun rauhanomaista politiikkaa yritetään horjuttaa väkivallalla.

Päivitetty Soinin kommentilla perjantaina 17. kesäkuuta kello 13.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat