Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina taipui ”kulttuuri-imperialismille” – Disney avasi viiden miljardin dollarin huvipuiston Shanghaihin

Jättihanke vaati kulissien takana isoja myönnytyksiä Kiinaa hallitsevalle kommunistipuolelle.

Ulkomaat
 
ALY SONG / REUTERS
Työntekijät kävelivät Shanghain Disneylandissa.
Työntekijät kävelivät Shanghain Disneylandissa. Kuva: ALY SONG / REUTERS

Tarvittiin vain kaksikymmentä vuotta tiukkoja neuvotteluita ja 5 miljardia euroa, ennen kuin Mikki Hiiri, Lumikki, Leijonakuningas ja Darth Vader saatiin Kiinaan.

Torstaina virallisesti yleisölle avattu Shanghain Disneyland on kansainvälisen viihdejätin suurin teemapuisto Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Pinta-alaltaan lähes neljän neliökilometrin alueelle levittäytyvän lomakeskuksen rakentaminen kesti viisi vuotta, ja ensi vuoden aikana puistoon odotetaan 11 miljoonaa kävijää.

Noin 5,5 miljardin hintainen projekti on kaikkein aikojen suurin ulkomainen sijoitus Kiinaan, uutistoimisto AFP luonnehti. Disneylle se on portti maailman suurimmille markkinoille, yhtiön toimitusjohtaja Bob Iger sanoi avajaisjuhlassa.

Igerin mukaan Shanghain Disneyland on ”aidosti Disney ja selvästi kiinalainen”.

Sateisena avajaispäivänä tuhannet vieraat tutustuivat Disneyn lisenssituotteiden maailmaan, josta löytyy kiinalaisia erityispiirteitä.

Puiston erikoisuuksiin kuuluu muun muassa mandariininkielinen versio Leijonakuningas-musikaalista ja Tron-elokuvaan perustuva vuoristorata. Amerikkalaisen pikkukaupungin raittia matkivan ”Main Streetin” tilalla on kiinalaisen horoskoopin ympärille rakennettu puutarha.

Mikki Hiiren, Aku Ankan ja muiden klassisten piirroshahmojen lisäksi Disney omistaa nykyisin oikeudet muun muassa Tähtien sota -sarjaan ja Marvel-studion supersankareihin, joiden elokuvat ovat menestyneet hyvin myös Kiinassa. Pääsyliput maksavat lomakauden aikana 499 yuania (noin 68 euroa).

Disney iski Aasian markkinoille jo vuonna 2005 avaamalla huvipuiston Hongkongiin, mutta manner-Kiinan ovet eivät auenneet helpolla. Yhtiö joutui tekemään monia myönnytyksiä Kiinaa hallitsevalle kommunistihallinnolle.

The New York Times kertoi torstaina, että Disney on joutunut kuuntelemaan kiinalaisviranomaisia kaikessa pääsylippujen hinnoittelusta puiston sisältöön. Uudet huvilaitteet korvasivat Disney-puistoissa ympäri maailman nähdyt klassikot, joissa hallinnon mielestä tuoksui kulttuuri-imperialismi. Koko lomakeskuksen enemmistöomistus päätyi Kiinan valtion omistamalle Shanghai Shendi Groupille.

Sujuvoittaakseen neuvotteluja Disney on jopa luvannut edistää kiinalaista kulttuuria maailmalla ja auttaa kiinalaisen animaatioteollisuuden kehittämisessä.

Vastineeksi Shanghain kaupunki on rakentanut huvipuistoalueelle metrolinjan ja Kiinan hallitus on luvannut ottaa Disneyn immateriaalioikeudet erityissuojeluun. The New York Timesin mukaan viranomaisia on jopa lähetetty Disneylle koulutettavaksi, jotta nämä tunnistaisivat aidot lisenssituotteet laittomista piraattituotteista.

Kiinalle ja Shanghain kaupungille Disneyland on osa laajempaa suunnitelmaa kaupungin kehittämiseksi. Kaupunkiin ja sen ympäristöön on suunnitteille lukuisia turistikohteita ja teemapuistoja. Kiina haluaa tehdä Shanghaista kansainvälisen näyteikkunansa.

Disneyn jalanjäljissä Kiinaan ovat pyrkimässä muun muassa Hollywood-studio DreamWorks ja huvipuistoyritys Six Flags, jotka suunnittelevat China Daily -lehden mukaan omien teemapuistojensa avaamista.

Kilpailu kiinalaisten turistien roposista tulee olemaan kovaa, sillä lehden mukaan Kiinaan on suunnitteilla yhteensä jopa 2500 uutta huvipuistoa.

ALY SONG / REUTERS
Vierailija tutustui Liisa Ihmemaassa -puistoon Shanghain Disneylandissa.
Vierailija tutustui Liisa Ihmemaassa -puistoon Shanghain Disneylandissa.
ALY SONG / REUTERS
Mies istui Dumbo-vaunussa Shanghain Disneylandin kolmipäiväisissä avajaisissa.
Mies istui Dumbo-vaunussa Shanghain Disneylandin kolmipäiväisissä avajaisissa.
ALY SONG / REUTERS
Ihmiset tutustuivat uuden Disneylandin laitteisiin avajaispäivänä.
Ihmiset tutustuivat uuden Disneylandin laitteisiin avajaispäivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat