Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šokkia seurasi itsetutkiskelu – parlamentaarikko Coxin kuolema vavahduttaa Britanniassa

Murhenäytelmä hiljensi aggressiivisen EU-kansanäänestyskampanjoinnin ja kyseenalaisti vastakkainasettelun.

Ulkomaat
 
Craigh Brough / Reuters
Brittiläiset poliitikot Jeremy Corbyn (vas.), pääministeri David Cameron, John Bercow ja Hilary Benn kunnioittivat Jo Coxia viemällä kukkia hänen kuolinpaikkansa lähelle Bristallissa.
Brittiläiset poliitikot Jeremy Corbyn (vas.), pääministeri David Cameron, John Bercow ja Hilary Benn kunnioittivat Jo Coxia viemällä kukkia hänen kuolinpaikkansa lähelle Bristallissa. Kuva: Craigh Brough / Reuters

Lontoo

Britanniassa alkoi perjantaina vakavan itsetutkiskelun aika, kun vastakkainasettelun ja vihapuheen vaarat olivat käyneet konkreettisella ja kuolettavalla tavalla selviksi.

Torstaina surmansa oli saanut Jo Cox, 41, ensimmäisen kauden työväenpuoluelainen kansanedustaja. Coxia ammuttiin ja puukotettiin hänen vaalipiirissään Leedsin lähellä. Cox oli ollut vaalipiirissään tekemässä työtään: kuuntelemassa ja opastamassa äänestäjiään.

Torstaina Britannian oli vallannut sokki, kun tieto pidetyn ja työlleen omistautuneen parlamentaarikon surmasta levisi.

Perjantaina vuorossa oli kansallinen itsetutkiskelu: Kuinka paljon murhenäytelmään oli syytä Britannian repivässä ja aggressiivisessa EU-kansanäänestyskampanjoinnissa.

Saiko pakolaisten, ihmisoikeuksien ja EU-jäsenyyden puolesta puhunut Cox maksaa poliittisista kannoistaan hengellään?

Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta ensi torstaina. Kuluvat kuukaudet ovat olleet täynnä vastakkainasettelua ja uhkakuvien maalaamista.

Osa EU-eroa kannattavaa Brexit-leiriä on korostanut kampanjassaan ”Britannia vastaan muut” -asetelmaa. Se on pelotellut ”maahantunkeutujista” ja ”imigranteista”, jotka vievät briteiltä elintilan ja leivän. EU-kielteiset viestimet ovat pelanneet surutta mukana faktojen mutkat suoristaen.

Kansanäänestyksen lähestyessä äänenpainot ovat koventuneet entisestään – kunnes metelin keskeytti Coxin surma.

Perjantaina kaikki EU-kansanäänestyskampanjointi oli jäissä, ja kummatkin leirit ilmoittivat pidättäytyvänsä vaalityöstä myös lauantaina.

Kun kampanjointi sunnuntaina taas jatkuu, paluuta entiseen kielenkäyttöön tuskin enää on.

Poliisi pidätti jo torstaina 52-miehen epäiltynä Coxin ampumisesta. Brittiviestimien pian nimeämää paikallista valkoista miestä on kuvailtu uutisraporteissa mielenterveysongelmaiseksi.

Miehellä on raportoitu olleen myös yhteyksiä äärioikeistolaisiin ja -nationalistisiin piireihin sekä uusnatseihin.

Brittimedian mukaan silminnäkijät olisivat kuulleet hänen huutaneen ”Britain first” (Britannia ennen kaikkea) hyökätessään Coxin kimppuun.

Britain First viitaa myös äärioikeistolaiseen järjestöön.

Länsi-Yorkshiren poliisi on ollut vaitonainen teon motiivista ja muista yksityiskohdista.

Konservatiivipääministeri David Cameron ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vierailivat perjantaina surman tapahtumapaikalla Birstallissa.

Tapahtumapaikalla puhuneen Cameronin mukaan kaikki Britanniassa oleva hyvä – rauha, vakaus ja taloudellinen menestys – nojaa suvaitsevaisuuteen.

”Kun havaitsemme vihaa, hajaannusta tai suvaitsemattomuutta, meidän pitää kitkeä se niin politiikanteosta, julkisilta areenoilta kuin yhteisöistämmekin”, Cameron sanoi BBC:n välittämässä muistopuheessaan.

Corbyn ylisti puheessaan Coxin työtä ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolesta:

”Eilinen oli hyökkäys demokratiaa vastaan – – kunnioitamme hänen muistoaan emmekä anna vihanlietsojien ja myrkyttäjien tulla väliimme.”

Brittiparlamentti kokoontuu maanantaina ylimääräiseen istuntoon Coxin muistoksi.

Eri poliittiset puolueet ilmoittivat perjantaina, että ne eivät aio asettaa omaa ehdokasta, kun Coxille valitaan seuraaja.

EU-eroa ajava Brexit-leiri piti perjantaina matalaa profiilia.

Leirin näkyvimmät hahmot Boris Johnson ja Nigel Farage hiljenivät Twitterissä tyystin twiitattuaan torstaina surunvalittelunsa. Etenkin Faragea on arvosteltu muukalaisvihamielisestä kampanjoinnista.

Myös kansanedustajien turvallisuus nousi keskustelunaiheeksi surmanteon myötä. Coxin raportoitiin saaneen uhkauksia, mutta brittimedian tietojen mukaan ne eivät olleet tulleet pidätettynä olevalta epäillyltä.

Britanniassa surmattiin kansanedustaja edellisen kerran 1990. Silloin teon takana oli terroristijärjestö IRA, joka asensi pommin konservatiiviparlamentaarikko Ian Gow’n autoon.

Toukokuussa 2010 labourin kansanedustaja Stephen Timms joutui naispuolisen islamistin puukottamaksi vastaavissa olosuhteissa kuin Coxin. Timms selvisi murhayrityksestä.

Etenkin brittiläiset naiskansanedustajat ovat kertoneet julkisuudessa saamastaan vihapostista, uhkailusta ja verkossa tapahtuvasta kiusaamisesta.

Labourin naisparlamentaarikot ovat perustaneet asian johdosta oman tukiryhmän.

Coxin surma ja sen jälkipyykki vaikuttavat kansanäänestyskampanjoinnin loppusuoran tunnelmiin. Miten tapahtunut vaikuttaa kansanäänestyksen lopputulokseen, sitä on Britanniassa oltu haluttomia suoraan kysymään tai kommentoimaan.

Kunnioitus uhrin muistoa ja hienotunteisuus omaisia kohtaan ovat pitäneet analyysit ainakin toistaiseksi aisoissa.

Murhenäytelmä on kuitenkin jo ehtinyt vahvistaa puntaa ja nostaa osakekursseja. Myös vedonlyöntiyhtiöiden laskema todennäköisyys Britannian EU-jäsenyyden jatkolle on aiempaa hieman suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat