Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikansanedustaja Coxin murhasta epäilty oikeudessa: ”Nimeni on kuolema pettureille, vapaus Britannialle”

Parlamentaarikko Jo Coxin murhasta syytettyä kuultiin lauantaina oikeudessa. Britannian poliisi tutkii epäillyn yhteyksiä äärioikeistoon.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
PHIL NOBLE / REUTERS
Poliisit tutkivat Jo Coxin murhapaikkaa Bristalissa Leedsin lähellä perjantaina.
Poliisit tutkivat Jo Coxin murhapaikkaa Bristalissa Leedsin lähellä perjantaina. Kuva: PHIL NOBLE / REUTERS

Poliitikko Jo Coxin taposta kiinni otettua miestä kuultiin lauantaina oikeudessa. Kun oikeus kysyi miehen nimeä, hän vastasi ”kuolema pettureille, vapaus Britannialle”.

Miestä syytetään murhasta, vakavan ruumiillisen vahingon aiheuttamisesta sekä ampuma-aseen ja teräaseen hallussapidosta tarkoituksenaan tehdä rikos.

Uutistoimistot kertoivat perjantaina illalla, että Britannian poliisi keskittyy murhatutkimuksissa vihjeisiin, joiden mukaan epäillyllä tekijällä on yhteyksiä äärioikeistoon ja mielenterveysongelmia.

”Perustuen tähän mennessä saatuihin tietoihin, kyseessä näyttää olleen yksittäinen, mutta Jo´hin kohdistettu hyökkäys”, Dee Collins Länsi-Yorkshiren poliisista kertoi AFP:n mukaan.

Collins sanoi rikostutkijoiden tutkivan murhaa ”avoimin mielin”, mutta keskittyvän erityisesti väitettyihin äärioikeistolinkkeihin ja mielenterveysongelmiin.

Brittimedian mukaan parlamentaarikko Jo Coxin murhasta epäillyllä miehellä on kytköksiä valkoista ylivaltaa ajaviin äärioikeistoliikkeisiin. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi perjantaina, että epäillyn kotoa olisi löytynyt natsitunnuksia.

Amerikkalainen kansalaisjärjestö The Southern Powerty Law Centre kertoo löytäneensä todisteita siitä, että epäilty olisi ollut amerikkalaisen National Alliance -järjestön kannattaja. Vuonna 2013 toimintansa lakkauttanut National Alliance oli valkoisten nationalistien antisemitistinen uusnatsijärjestö.

The Southern Powerty Law Centre kertoo epäillyn ostaneen järjestöltä lukumateriaalia sadoilla punnilla. Ostoksiin lukeutui muun muassa kirja, joka opasti aseen rakentamisessa ja kemikaalien ja räjähteiden käyttämisessä.

The Daily Telegraph ja AFP kertovat hänen tilanneen myös eteläafrikkalaista lehteä, jota julkaisi rotuerottelupolitiikkaa kannattava ja monikulttuurisuutta vastustava ryhmä.

Brittimedia tunnisti epäillyn nopeasti jo torstaina paikalliseksi, Birstallin kylästä kotoisin olevaksi 52-vuotiaaksi mieheksi. Tiedotusvälineille puhuneet naapurit ja läheiset maalaavat kuvaa hiljaisesta mutta kohteliaasta erakosta, joka on kärsinyt mielenterveysongelmista.

”Olen todella shokissa. Hän käveli taloni ohi tänä aamuna ja sanoi hei aivan kuten hän aina tekee”, kertoi epäillyn naapuri Kathleen Cooke, 62, brittiläiselle The Sun -lehdelle torstaina.

”Hänellä oli yllään harmaa t-paita ja hänen valkoinen lippiksensä kuten yleensäkin, ja hän kantoi pientä reppua”, Cooke kuvaili murhapäivän aamua.

Uutistoimisto AFP:n mukaan epäilty asui talossa, jossa hän oli aiemmin asunut nyt jo edesmenneen isoäitinsä kanssa. Miehellä ei tiettävästi ollut koskaan pysyvää täysipäiväistä työtä.

”Hän oli erittäin hiljainen, hän pitäytyi omissa oloissaan. Hän oli kohtelias. Ei juonut, ei käyttänyt huumeita”, sanoi epäillyn tunteva Stephen Lees AFP:lle.

Leesin mukaan epäilty kärsi pakko-oireista.

”Hänellä oli tapana hangata käsiään teräsvillalla ja kynsiharjoilla niin pitkään että ne alkoivat verestää”, Lees kertoi AFP:n mukaan.

Epäilty mies kertoi myös itse paikallislehden haastattelussa vuonna 2010 mielenterveysongelmistaan ja tekemästään vapaaehtoistyöstä, jonka hän oli löytänyt oltuaan potilaana aikuisten mielenterveyspotilaiden päiväkeskuksessa.

”Voin rehellisesti sanoa, että se on tehnyt minulle enemmän hyvää kuin kaikki psykoterapia ja lääkitys maailmassa”, epäilty sanoi AFP:n mukaan lehdelle.

Sekä miehen veli että äiti ovat kommentoineet brittimedioille, että heidän on vaikea käsittää tapahtunutta.

The Sun -lehden mukaan epäillyn veli sanoi, ettei mies ole mitenkään erityisen poliittinen, eikä satuttaisi ”edes kärpästä”.

REUTERS
Jo Cox
Jo Cox
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat