Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irak valtasi Fallujan takaisin Isikseltä kahden vuoden miehityksen jälkeen

Jihadistit pakenivat Fallujan kaupungista yli kahden vuoden miehityksen jälkeen. Joitain alueita on kuitenkin vielä terrorijärjestön hallussa.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Thaier Al-Sudani / Reuters
Irakilaiset sotilaat näyttivät voitonmerkkiä Fallujan keskustassa perjantaina 17. kesäkuuta.
Irakilaiset sotilaat näyttivät voitonmerkkiä Fallujan keskustassa perjantaina 17. kesäkuuta. Kuva: Thaier Al-Sudani / Reuters

Irakin asevoimat ovat vallanneet terrorijärjestö Isisiltä suurimman osan Fallujan kaupungista Irakissa lähellä pääkaupunki Bagdadia, uutistoimistot kertovat.

Valtaus on läpimurto miltei neliviikkoisessa hyökkäyksessä, jota on edeltänyt kuukausien piiritys.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti televisiolähetyksessä joukkojensa hallitsevan kaupunkia yksittäisiä ”taskuja” lukuun ottamatta.

”Me lupasimme teille Fallujan vapautuksen ja me otimme sen takaisin”, pääministeri sanoi.

Isis kuitenkin hallitsee vielä joitain alueita etenkin kaupungin pohjoisosissa. Tuhansien siviilien uskotaan olevan edelleen loukussa, ja monet rakennukset ja kadut on miinoitettu.

Operaation alussa kaupungissa arveltiin olevan noin 50 000 ihmistä. Nykytilanteesta ei ole tarkkaa tietoa.

Fallujan menetys on merkittävä tappio muutenkin heikentyneelle Isisille. Kaupungin keskeinen sijainti 50 kilometriä Bagdadista länteen on helpottanut pääkaupunkiin kohdistettujen terrori-iskujen tekemistä.

Tukikohdan symbolinen merkitys on sitäkin suurempi. ”Moskeijoiden kaupungiksi” kutsuttu Falluja on ollut Isisin hallussa pidempään kuin mikään muu kaupunki Irakissa tai Syyriassa, tammikuusta 2014 asti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungin valtaaminen perjantaina sujui lopulta helposti. Isisin vastutus oli heikkoa.

"Vastarinnan puute selittyy Daeshin massapaolla länteen, kenraaliluutnantti Abdulwahab al-Saadi totesi AFP:lle ja käytti Isisin arabiankielistä lyhennettä.

Fallujan menettämisen jälkeen Isisillä on hallussaan enää yksi merkittävä kaupunki Irakissa, pohjoinen Mosul. Pääministeri Abadi on luvannut sen olevan seuraava valtauskohde.

Viime viikkoina jihadistit ovat menettäneet alueita myös Syyriassa ja Libyassa.

Fallujan vapauttamisen hinta on ollut kova alueen siviileille. Kymmenet tuhannet pakenivat kodeistaan viime viikkojen aikana, ja avustustyöntekijät ovat varoittaneet humanitaarisesta katastrofista. Paenneita on kuollut niin tulituksessa kuin tienvarsipommien räjähdyksissäkin.

Keskustan asukkaat jäivät päiviksi loukkuun taistelujen lomaan. Isis on käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä suojautuessaan ilmaiskuja vastaan.

Fallujasta lähteneitä on majoitettu leireihin kaupungin lähelle. Niistä vastaa avustusjärjestö Norwegian Refugee Council, joka varoitti loppuviikolla hupenevista tarvikkeista, vedestä ja ruuasta. Esimerkiksi vettä on kyetty tarjoamaan henkilöä kohti vain kolme litraa päivässä, vaikka lähes 50 asteeseen kohoavissa lämpötiloissa tarve olisi lähempänä kymmentä.

Paenneiden turvallisuutta saattavat uhata myös hyökkäykseen osallistuvat asevoimat. Niihin kuuluu Iranin tukemia shiiajoukkoja, joita on epäilty julmuuksista sunnisiviilejä kohtaan.

Thaier Al-Sudani / Reuters
Irakin armeijan joukot saapuivat Fallujan keskustaan perjantaina.
Irakin armeijan joukot saapuivat Fallujan keskustaan perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat