Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-termi käyttökiellossa, lainsäädäntö säästöliekillä – Bryssel odottaa kauhulla ensi viikkoa

Britannian mahdollista EU-eroa kuvaava Brexit-termi on pannassa, lainsäädäntötyö säästöliekillä ja suuri B-suunnitelma hakusessa. Edessä voi olla vuosien tuska.

Ulkomaat
 
Dylan Martinez / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (toinen oikealla) keskusteli Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja Eurooppa-neuvoston päällikön Donald Tuskin (toinen vasemmalla) Brexitistä EU:n huippukokouksessa Brysselissä helmikuussa.
Britannian pääministeri David Cameron (toinen oikealla) keskusteli Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ja Eurooppa-neuvoston päällikön Donald Tuskin (toinen vasemmalla) Brexitistä EU:n huippukokouksessa Brysselissä helmikuussa. Kuva: Dylan Martinez / Reuters
Fakta

Britannia äänestää EU-jäsenyydestään

  Britanniassa järjestetään ensi torstaina kansanäänestys, jossa britit päättävät, jatkaako maa Euroopan unionin jäsenenä.

  Jos britit päättävät lähteä, maan hallitus ilmoittaa pian tai myöhemmin Eurooppa-neuvostolle eroaikeestaan. Sen jälkeen alkavat neuvottelut Britannian irtautumisesta ja uudesta suhteesta EU:n kanssa.

  Ero toteutuu, kun sopimus tulee voimaan, tai jos sopimusta ei synny, kahden vuoden kuluttua eroilmoituksesta. Neuvotteluja voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

Bryssel

Se oli paljastava hetki Euroopan unionin komission lehdistötiloissa. Päätiedottaja Margaritis Schinas kommentoi tiistaina niukkasanaisesti sitä, että Britannian entinen pääministeri Gordon Brown oli käynyt Brysselissä tapaamassa komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria.

”He vaihtoivat näkemyksiä ajankohtaisista eurooppalaisista kysymyksistä, jotka saatatte arvata”, Schinas sanoi.

”Puhuivatko he Brexitistä?” kysyi toimittaja.

”Siellä keskusteltiin ajankohtaisista taloudellisista kysymyksistä”, Schinas vastasi.

Schinas noudatti komission ohjeistusta, jonka mukaan Britannian mahdollista EU-eroa kuvaavaa termiä Brexit ei saa käyttää julkisesti. Eikä itse aiheesta paljon lörpötellä.

Aivan kuin Britannian ero vältettäisiin sillä, ettei kyseistä sanaa lausuta ääneen. Kun ollaan hiljaa, pannaan silmät kiinni ja pidätetään henkeä, niin ehkä 23. kesäkuuta pidettävä kansanäänestys ei muutu unionin selviämistä uhkaavaksi painajaiseksi.

Britannian ero olisi ”katastrofi”, jos Junckerin tai monen muun EU-vaikuttajan arvioon on uskominen.

Bryssel on ollut kuukausia hermostuneessa tilassa. Kansanäänestykseen liittyvää kommentointia on rajoitettu, kampanjoinnista pidättäydytty, kielenkäyttöä kuohittu. Että britit eivät riehaantuisi – entisestään.

Lainsäädäntöhankkeita on jarruteltu, EU-budjetin puimista on lykätty, ja kesäkuun huippukokouksen ajankohtaakin siirrettiin muutamalla päivällä: se osui kiusallisesti samalle päivälle kuin brittien äänestys.

Mutta kulisseissa on puhuttu ja raavittu päätä. Kun noin kuukausi sitten mielipidekyselyt alkoivat näyttää vaarallisen paljon siltä, että britit saattavat jättää EU:n, Junckerin kabinettipäällikkö Martin Selmayr kutsui EU-maiden huippudiplomaatit puheilleen.

Pienen piirin tapaamisessa keskusteltiin EU-lähteiden mukaan siitä, miten Brexitiin pitäisi reagoida välittömästi, miten EU ja Britannia alkaisivat valmistella eroa ja tulevaa uutta suhdettaan ja millainen olento olisi jäljelle jäävä 27 maan unioni.

Muitakin tapaamisia on järjestetty eri jäsenmaiden pääkaupungeissa, mikä on herättänyt median kiinnostuksen niin sanottua B-suunnitelmaa kohtaan. Jossain täytyy olla paperi, johon on kirjattu kaikki askelmerkit, jotka EU-instituutiot ja jäsenmaat Brexitin hetkellä ottavat.

Kerrotaan, että sellainen paperi olisi kabinettipäällikkö Selmayrin kassakaapissa. Mutta virallisen EU-komission mukaan B-suunnitelmaa ei ole.

Arvostetun Bruegel-ajatushautomon johtaja Guntram Wolff sanoo, että ei ainakaan hän ole mokomaa suunnitelmaa nähnyt.

”Tiedämme hyvin vähän. Komissio on erittäin vaitonainen siitä, mitä voisi tapahtua. Emme tiedä, mikä B-suunnitelma on. Sen tiedämme, että moni ihminen komissiossa ajattelee tätä, mutta he arkailevat kirjoittaa mitään paperille, koska pelkäävät asian vuotamista mediaan”, Wolff sanoo.

EU-kuvioissa pitkään vaikuttanut valtiovarainministeri Alexander Stubb puolestaan toteaa, ettei mitään B-suunnitelmaa ole olemassa.

Vesa Moilanen
Alexander Stubb
Alexander Stubb

”Ei sellaiseen voi valmistautua. Ei kenelläkään ollut B-suunnitelmaa kylmän sodan loppumiseen tai Tanskan Maastricht-äänestykseen tai Ranskan ja Hollannin perustuslakiäänestykseen tai Lehman Brothersin kaatumiseen”, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan kansanäänestys on historiallisen mittaluokan tapahtuma. Brexit olisi liian arvaamaton prosessi taloudellisesti, poliittisesti ja juridisesti, että sen kaikkiin käänteisiin voisi ennalta varautua.

”Eivät sellaiset B-suunnitelmat ole tästä maailmasta. Ei ole mitään kassakaappisuunnitelmaa, jossa todetaan, että näinhän tässä tulee käymään ja näin me toimimme. Ei maailmanpolitiikka ole sellaista”, Stubb toteaa.

EU-piireissä Stubbin käsitys pitkälti allekirjoitetaan. Hahmotelmia mahdollisista kehityskuluista voidaan toki piirrellä. Ja suunnitelmia erilaisista lausunnoista voi valmistella siihen ensi perjantaiaamun hetkeen, kun tiedetään, miten britit äänestivät.

EU:n kolmen merkittävimmän instituution johtajat – Juncker, Eurooppa-neuvoston pomo Donald Tusk ja EU-parlamentin puheenjohtaja Martin Schulz – aikovat tavata heti, kun äänestystulos on selvillä. Tarkoitus on muodostaa yhtenäinen EU-viesti. Siihen jäsenmaiden johtajienkin toivotaan yhtyvän.

Heikki Saukkomaa
Donald Tusk
Donald Tusk

Jos Britannia jää, lausutaan vuolaita ja huojentuneita sanoja ja aletaan sorvata EU:n ja Britannian uutta suhdetta viime helmikuussa tehdyn sopimuksen pohjalta. Se olisi aika helppoa.

Mutta jos britit lähtevät, näkymä on sumuinen.

Miten markkinat reagoivat? Romahtavatko ne, vai seuraako niiausta korjausliike, jonka jälkeen huomataan, että viime kuukausien varoittelu tai pelottelu olikin yhtä suurta bluffia?

Stubbin mukaan edessä on ”Euroopan Lehman Brothers -hetki”. Amerikkalaisen Lehman Brothers -investointipankin kaatuminen syksyllä 2008 aiheutti maailmanlaajuisen finanssikriisin.

Pysyykö Britannian pääministeri David Cameron vallassa, edes niin pitkään, että edustaa maataan tiistaina 28. kesäkuuta alkavassa huippukokouksessa?

Ilmoittaako Britannia eroavansa heti vai ehkä vasta syksyllä, mikä käynnistäisi Lissabonin perussopimukseen kirjatun artikla 50:n prosessin? Sen mukaan ero neuvoteltaisiin kahdessa vuodessa.

Vaikka komissiolla olisi Suunnitelma C tai D, Britannian eron kohtalo olisi pitkälti jäsenmaiden käsissä. Joidenkin jäsenmaiden, kuten Ranskan, odotetaan haluavan satuttaa Britanniaa: opetukseksi muille, eikä vähiten omille kansalaisille.

Ranskalla on omat pelkonsa siitä, että EU-eroa vaativat oikeistopopulistit voimistuvat ja Kansallisen rintaman EU-vihaaja Marine Le Pen valitaan presidentiksi vuonna 2017. Ensi vuonna on kohtalokkaat vaalit myös Saksassa.

Britannia ei ole suinkaan ainoa maa, jossa poliitikot taistelevat selviämisestään.

On täysi arvoitus, mihin suuntaan EU miinus Britannia kehittyisi. Joissakin maissa on haluja syventää nopeasti rahaliittoa ja muuta integraatiota, kun taas toisaalla pusketaan vastakkaiseen suuntaan.

Diplomaattien mukaan erityisesti EU:n puolustusyhteistyötä voitaisiin kehittää Brexitin jälkeen. Mutta samanaikaisesti unionista häippäisseellä Britannialla olisi tarve vahvistaa sotilasliitto Naton roolia Euroopan puolustuksessa.

Olisiko EU:lla energiaa kehittää itseään, kun Britannian ero johtaisi mahdollisesti ylimääräisiin kriisitapaamisiin ja huippukokouksiin? Britannian eroprosessi voi kaikkiaan viedä jopa kymmenen vuotta, pahimmat arviot kuuluvat.

”Jos Brexit tapahtuu, siitä tulee Brysselin ja instituutioiden ykkösaihe vuosien ja vuosien ajaksi. Brexitin suurimpia oheisvaikutuksia olisi, että se veisi huomiota esimerkiksi siltä, miten suojelemme etujamme Kiinaa vastaan tai miten saatamme päätökseen euroalueen ongelmien korjaamisen”, Guntram Wolff sanoo.

Toisen näkemyksen mukaan EU joutuisi irrottamaan suuret resurssit Britannian eron teknisiin ja juridisiin neuvotteluihin, mutta alkuhässäkän jälkeen asia voitaisiin eristää omaan nurkkaukseensa häpeämään.

Kaikki ovat sitä mieltä, että prosessi olisi vaikea ja sen toteuttamisen taustalle tarvitaan runsaasti oikeustieteen opintoja.

”Sen tietää, että tässä prosessissa sadat asianajotoimistot ovat voittajia. Landroverit on varmasti pantu jo tilaukseen”, eräs EU-lähde toteaa.

Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat