Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin 15 lasta kuoli veneturmassa Karjalassa – ”Miten kukaan on voinut lähteä myrskyyn lasten kanssa?”

Kesäleiriä oli viettämässä 47 lasta ja neljä aikuista. Venäläismedian mukaan veneretken järjestäjiä otettiin kiinni kuulusteluja varten.

Ulkomaat
 
Ilya Timin / Sputnik
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina. Kuva: Ilya Timin / Sputnik

Mikä Säämäjärvi?

Säämäjärvi on 270 neliökilometrin alueelle levittäytyvä järvi Karjalan tasavallassa Venäjällä.

Syvimmillään järvi on 24,5 metriä.

Säämäjärvi sijaitsee noin 130 kilometriä Suomen rajalta itään.

Järven ympärillä on useita kyliä, joista suurimmat ovat Säämäjärven, Jessoilan, Prokkoilan ja Lahden kylät

Ainakin 15 lasta on kuollut veneonnettomuudessa Venäjän Karjalassa, kertoo venäläinen uutissivusto RT.

Sen sijaan aikuisia ei onnettomuudessa kuollut toisin kuin aiemmin epäiltiin. Kaikki kuolleet kuuluivat Moskovasta tulleeseen ryhmään.

Tiedon kuolleista vahvisti Venäjän lapsiasiavaltuutettu Pavel Astahov Twitterissä sunnuntai-iltana.

Kaksi turisteja kuljettanutta venettä ja yksi lautta joutui myöhään lauantai-iltana myrskyn keskelle Säämäjärvellä Karjalan tasavallassa. Alueelle oli annettu myrskyvaroitus. Järvelle on Niiralan raja-asemalta Pohjois-Karjalasta matkaa noin 130 kilometriä.

RT-sivuston mukaan ainakin yksi veneistä kääntyi myrskyssä ylösalaisin.

Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan turistiryhmässä oli yhteensä 47 lasta ja 4 aikuista. Ryhmän koosta on kuitenkin ristiriitaisia tietoja venäläisissä viestimissä. Ryhmän jäsenet olivat tiettävästi 12–15-vuotiaita lapsia ja heidän valvojinaan olleita aikuisia. Venäläismedioiden mukaan joukossa olisi ollut orpoja ja ongelmaperheiden lapsia.

Ryhmä oli viettämässä lasten kesäleiriä Säämäjärven rannalla sijaitsevassa Park-Hotel Sjamozerossa.

Matkailukeskus Kudamasta Säämäjärven rannalla tuli tragedian keskipiste, kun hengissä selvinneitä alettiin kuljettaa sinne.

”Soitin Kudamaan ja johtaja kertoi, että keskukseen oli eilen tullut vieras tyttö hakemaan apua ja kertomaan, että oli käynyt tällainen onnettomuus”, matkanjärjestäjä Julija Idritova kertoi puhelimitse HS:lle sunnuntaina. Idritova ottaa vastaan Kudaman varauksia, mutta oli itse turman sattuessa Petroskoissa 90 kilometrin päässä Kudamasta.

”Kaikki, jotka olivat töissä matkailukeskuksessa, lähtivät etsimään uhreja. He löysivät monia elossa ja ryhtyivät lämmittämään palelevia”, Idritova kertoo.

Venäjän Karjalassa oltiin järkyttyneitä turmasta.

”Olen šokissa. Yritän vain ymmärtää, miten kukaan on voinut lähteä sellaiseen myrskyyn järvelle lasten kanssa”, Idritova sanoo.

Idritovan mukaan Venäjän hätätilaministeriö oli lähettänyt kaikille lähialueiden asukkaille tekstiviestitse myrskyvaroituksen.

Suomen pääministeri Juha Sipilä esitti sunnuntaina surunvalittelunsa Säämäjärven onnettomuuden takia.

Veneturman uhrien etsintä jatkui sunnuntaina iltapäivällä Säämäjärvellä. Yhteensä kahdella veneellä ja yhdellä lautalla oli ollut Venäjän hätätilaministeriön mukaan 51 ihmistä.

Heistä 37 oli löydetty hengissä sunnuntai-iltapäivään mennessä. Pelastuneista osa oli saatu kuljetettua Kudoman kylään, jossa työskentelee hätätilaministeriön psykologeja. Viestinten mukaan lapsia alettiin kuljettaa busseilla Petroskoihin ja ainakin yhden lapsen kohtalo oli edelleen epäselvä.

Kaikilla veneissä olleilla lapsilla ei ollut pelastusliivejä. Pelastuneiden joukossa on vain niitä lapsia, joilla oli pelastusliivit.

Yhden pelastuneen lapsen kerrotaan pystyneen uimaan omin voimin rantaan saakka.

RT-uutissivuston haastattelemien henkilöiden mukaan aiemminkin järjestetyllä kesäleirillä ei ollut hyvää mainetta niiden vanhempien parissa, joiden lapset olivat aiemmin osallistuneet leirille.

”Tuuli oli eilen todella kova. Oli rikos viedä lapset järvelle siinä säässä”, sanoi turmapaikan lähistöllä asunut nainen RT:lle. Hän myös lisäsi nähneensä ohjaajat usein humalassa. Nainen mainitsi, että eräs leirin järjestyksenvalvojista olisi kuollut jokin aika sitten.

”Leirillä ei ollut mitään kontrollia. Leiriohjaajat olivat usein humalassa. Kerran humalaiset leiriohjaajat mursivat erään pojan jalan”, sanoi aiempana kesänä poikansa leirille lähettänyt nainen RT:lle.

Syyllisiä alettiin jahdata heti. Venäläismedioiden mukaan veneretken järjestäjiä otettiin sunnuntaina kiinni kuulusteluja varten. Kiinni otettujen määrästä liikkui erilaisia lukuja yhdestä neljään.

”Kaikkia syyllisiä rangaistaan”, Venäjän tutkintakomiteaa johtava Vladimir Markin sanoi televisiokanava Rossija 1:lle.

Venäläinen televisiokanava Life julkaisi internetsivuillaan videon, jonka se sanoo olevan paikan päältä Säämäjärveltä. Videossa näkyy useita ambulansseja ja vene, joka yrittää päästä eteenpäin isoissa aalloissa järvellä.

Suomen Ilmatieteen laitos julkaisi sunnuntaina Twitterissä sadetutkakuvan Säämäjärveä lauantai-iltana lähestyneestä kuurosolusta.

Ilya Timin / Sputnik
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Venäjän hätätilaministeriö kertoo Karjalan veneturmasta
Venäjän hätätilaministeriö kertoo Karjalan veneturmasta
Venäjän viranomaiset kertoivat ainakin 14 lapsen hengen vieneestä onnettomuudesta. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat