Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalivähemmistöt ovat ahtaalla Baltiassa – ”Poltetaan heidät”

Liettuan oikeuden mukaan kuva suutelevista nuorukaisista yllytti vihapostiin.

Ulkomaat
 
Vilna
Suutelukuva toi tappouhkauksia
Suutelukuva toi tappouhkauksia
Valokuvauksen opiskelija Pijus Beizars, 20, ja psykologian opiskelija Mangirdas Levickas, 20, kertovat, mitä seurasi suutelukuvan julkaisusta facebookissa Liettuassa. Liettuan seksuaalivähemmistöjä puoltava yhdistys LGL on kannellut kohtelusta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Akseli Valmunen
Tausta

Homoseksuaalisuus voi tuoda kuolemantuomion

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet lain edessä ovat vahvistuneet nopeasti. Useissa Euroopan maissa on edistetty tasa-arvoisia avioliittolakeja. Yhdysvalloissa merkittävä oli korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan osavaltiot eivät saa rajoittaa avioliitto-oikeutta vain heteropareille.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on sallittua 22 maassa, kertoo seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava Ilga-järjestö. Useimmat ovat Euroopassa.

Etelä-Amerikasta joukkoon kuuluvat Uruguay, Argentiina ja Brasilia, Afrikasta vain Etelä-Afrikka. Suomessa tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa 2017.

Seksuaalivähemmistöjen asemaan vaikuttavat muun muassa demokratian toimivuus, uskonnon rooli ja perinteisten arvojen vahvuus kulttuurissa.

Maailmassa on edelleen kaksitoista valtiota, joiden lakien mukaan samaa sukupuolta olevien ihmisten välisestä seksistä voidaan tuomita kuolemaan.

Kaikissa Nigeriaa lukuun ottamatta pääuskonto on islam ja uskonnolla on paljon vaikutusta lainsäädäntöön. Ankarimpia lakeja on esimerkiksi Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Jemenissä.

Kaikki alkoi joulukuussa 2014, kun valokuvauksen opiskelija Pijus Beizaras julkaisi Liettuan facebookissa suutelukuvan itsestään ja poikakaveristaan, psykologian opiskelija Mangirdas Levickasista.

Akseli Valmunen / HS
Valokuvauksen opiskelija Pijus Beizaras (vas.) ja psykologian opiskelija Mangirdas Levickas eivät aavistaneet seurauksia, kun julkaisivat suutelukuvan Facebookissa.
Valokuvauksen opiskelija Pijus Beizaras (vas.) ja psykologian opiskelija Mangirdas Levickas eivät aavistaneet seurauksia, kun julkaisivat suutelukuvan Facebookissa.

Kuvaa peukutti noin 2 400 ja kommentoi 800–900 ihmistä. Kommentit olivat pääosin kielteisiä, joukossa runsaasti uhkauksia:

”Tapetaan fagotit.” ”Hakataan heidät.” ”Kivitetään heidät. ”Poltetaan heidät.” ”Murskataan heidän kallonsa”.

Uhkaukset tulivat ihmisten oikeilla nimillä ja kuvilla.

”Olin sokissa”, muisteli Pijus Beizaras viikonloppuna kahvilassa Vilnassa.

Leviackas laskee päänsä Beizarasin olkaa vasten. Takana on Baltic pride, jonka kärjessä Beizaras ja Lavickas kantoivat Liettuan lippua. Heidän perässä seurasi ryhmä EU-maiden suurlähettiläitä sekä eri arvioiden mukaan tuhannesta kolmeen tuhanteen liettualaista.

Baltic pride veti ennätysyleisön osin Orlandon verilöylyn mainingeissa. Samalle se muistutti seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien puutteista Liettuassa.

Joulukuussa 2014 tappouhkausten kahistuttamat Beizaras ja Lavickas saivat tukea homoseksuaalien oikeuksia ajavalta LGL-yhdistykseltä (Lithuanian gay league), joka vei tapauksen oikeuteen.

Klaipedan hovioikeus vahvisti helmikuussa 2015 päätöksen, jonka mukaan toimenpiteisiin ei ole aihetta: Samaa sukupuolta olevien suutelukuvan Facebookissa julkaisevat ihmiset pyrkivät tahallaan ärsyttämään tai sokeeraamaan ihmisiä, joilla on erilaiset uskomukset ja täten rohkaisevat postittamaan kielteisiä kommentteja.

Nyt tapaus on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltävänä. Liettua on hävinnyt siellä aiemmin ainakin yhden seksuaalivähemmistöjen oikeuksia koskevan riidan. Liettua ohjeistettiin selkiyttämään sukupuolenkorjausleikkauksia koskevia lakeja 2007, mutta muutokset ovat yhä tekemättä.

Yksi tappouhkauksen lähettäneistä kävi Beizarasin kanssa samaa ammattikoulua Kaunasissa. Beizaras kertoi postista ja nimittelystä henkilölle koulun johdossa.

”Minua kehotettiin olemaan välittämättä, niin se menee ohi. Koulu ei voi mitään.”

Tappouhkaukset palasivat mieleen erityisesti Orlandon verilöylyä koskevien uutisten nimettömiä kommenttipalstoja lukiessa. ”Amerikkalaiset osaavat käyttää aseita”, Beizaras luki kommenteista.

Beizaras ja Lavickas eivät suutelukuvan julkaistessaan ajatelleet herättävänsä suurta huomiota.

”En ajatellut, että se oli jotakin erityisen rohkeaa”, sanoo Beizaras.

Nuorukaisten perheet ja ystävät tiesivät seurustelusta. Isät olivat suuttuneet, ja sopeutuneet. Äidit olivat hyväksyneet. Facebookissa he olivat julkaisseet suhteensa jo kaksi kuukautta aiemmin.

Kuvasta käynnistyneen tapahtumaketjun seurauksena Beizaras ja Lavickas haluavat vaikuttaa asioihin.

”Kun olin nuorempi, luulin olevani ainoa poikkeus”, sanoo Lavickas.

Tieto muista samankaltaisista ihmisistä oli Lavickasille suureksi tueksi Panavežysin pikkukaupungissa.

Liettuassa vallitseviin asenteisiin vaikuttaa yhä neuvostoaika, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos ja täysin piilossa. Venäjällä lait rajoittavat seksuaalivähemmistöistä kertomista vielä enemmän kuin Liettuassa, nuorukaiset muistuttavat.

Lavickas ymmärtää isänsä ennakkoluuloja: ”Isä on kasvanut Neuvostoliitossa.”

Beizaras kiittelee Saksassa asuvan äitinsä tukea. ”Viisitoista vuotta lännessä on tehnyt sen.”

Vilnan kaupunkikuvaa hallitsevat komeat katoliset kirkot. Niin Beizaras kuin Lavickas on ristitty ja konfirmoitu, mutta kirkon seksuaalivähemmistöt tuomitseva asenne pitää heidät loitolla.

”Kun heteroparit suutelevat, se on rakkautta. Kun me suutelemme, se on propagandaa”, Beizaras naurahtaa.

Beizaras haukottelee. Yöllä on suunnitelmissa mennä Liettuan ainoaan säännöllisesti toimivaan homojen yökerhoon Sohoon. Siellä samaa sukupuolta olevat parit voivat hyökkäyksiä pelkäämättä osoittaa hellyyttä toisiaan kohtaan.

LGL-yhdistys on hiljattain julkaissut Ystävällinen Vilna -oppaan, jossa 50 eri kahvilaa lupaa turvalliset puitteet seksuaalivähemmistöihin kuuluville asiakkaille. Samassa oppaassa on kerrottu, minne ovat tervetulleita pyörätuolit, koirat, lapsiperheet.

Liettualainen homoaktivisti ja elokuvaohjaaja Romas Zabarauskas pitää ongelmana seksuaalivähemmistöjen näkymättömyyttä Liettuassa. Esiin tulosta seuraa vihapuhetta, mutta se on osa kehitystä, Zabarauskas analysoi.

Zabarauskas julkaisi hiljattain Ystävällinen Vilna -videon youtubesssa. Videolla Beizaras ja Lavickas suutelevat taas.

 

Suvaitsevaisuus otti takapakkia Baltiassa

Kun Baltian maat vapautuivat Neuvostoliitosta 1990-luvulla, ne poistivat homoseksuaalisuuden rikosnimikkeiden joukosta. Viime vuosina yritykset lisätä homoseksuaalien oikeuksia ovat kuitenkin tyssänneet.

Viro hyväksyy suhteen rekisteröitymisen

Viro teki aimo harppauksen kohti suvaitsevaisuutta, kun se ensimmäisenä entisenä Neuvostoliiton alusmaana hyväksyi rekisteröitymisoikeuden samaa sukupuolta oleville pareille vuonna 2014. Laki tuli ontuen voimaan tämän vuoden alussa.

Tänä vuonna yli 30 samaa sukupuolta olevaa paria on rekisteröitynyt, ja jotkut pareista ovat adoptoineet lapsen perheen sisältä.

Toisin kuin heteroparit, homoparit joutuvat todistamaan virallisen suhteensa erikseen eri virastoissa. Tieto rekisteröinnistä ei siirry virallisiin järjestelmiin. Esimerkiksi perimisestä solmitaan erikseen sopimus jo suhteen rekisteröintivaiheessa.

Latvia poistaa suvaitsevaisuusjulisteita

Latvian parlamentti täydensi opetuslakia niin, että koulut velvoitetaan noudattamaan perinteistä arvo- ja moraalikasvatusta perheen ja avioliiton suhteen.

Viranomaiset ovat määränneet poistettavaksi suvaitsevaisuutta edistäviä julisteita julkisilta paikoilta. Viranomaiset ovat tarkastaneet myös opettajien käyttämää opetusaineistoa.

Liettua kieltääkertomisen lapsille

Liettua hyväksyi vuonna 2010 lain, joka käytännössä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen lapsille. Lain mukaan lapsille on haitallista tieto, joka rohkaisee muuhun kuin miehen ja naisen väliseen avioliittoon.

Lain perusteella kouluissa on kielletty satukirja, jossa kaksi prinssiä suutelevat toisiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat