Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedonlyöjät luottavat EU-jatkoon

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
EU:n ja Britannian liput liehuivat EU-jäsenyyttä kannattavassa tapahtumassa Lontoossa sunnuntaina.
EU:n ja Britannian liput liehuivat EU-jäsenyyttä kannattavassa tapahtumassa Lontoossa sunnuntaina. Kuva: NEIL HALL / Reuters

Lontoo

Britanniassa on ainakin yksi taho, joka luottaa EU-jäsenyyden jatkoon. Vedonlyöntiyhtiöiden mukaan Britannian EU-jatko on todennäköisempi kuin EU-ero eli Brexit.

Vedonlyöntiyhtiöt antoivat sunnuntaina reilusti yli 70 prosentin todennäköisyyden sille, että britit päättävät jäädä unioniin.

Todennäköisyys on ollut aiemmin vieläkin suurempi. Brexit-leirin vahvistuminen kesäkuun aikana on kuitenkin kaventanut eroa.

Niin raadollista kuin se onkin, kansanedustaja Jo Coxin ampuminen torstaina nosti EU-jatkon todennäköisyyttä. Vedonlyöjät todennäköisesti laskivat, että EU-jäsenyyden puolesta kampanjoineen Coxin kohtalo heikentää Brexit-leiriä.

Mielipidemittaukset sen sijaan ovat viime aikoina kallistuneet EU-eron kannalle. Sunnuntaina julkistetut mittaukset kertovat kuitenkin, että tilanne on tasoittunut: kilpailevat leirit kampanjoivat nyt ripirinnan, kun kansanäänestysviikko alkaa.

Politiikan alan vedonlyönnistä on tullut Britanniassa aiempaa suositumpaa. Urheilulle se ei kuitenkaan pärjää.

”Poliittisen vedonlyönnin markkinat ovat pienet, koska tapahtumia on niin vähän”, 40 vuotta vedonlyöntialalla toiminut Graham Sharpe William Hill -yhtiöstä kertoi ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa.

Vetoa voi lyödä myös esimerkiksi siitä, kestääkö David Cameron Britannian pääministerinä vuoden loppuun asti. Ainakin kertoimien mukaan Cameronin ura on loppusuoralla.

EU-eroa ajava Boris Johnson on vedonlyöjien suosikki Cameronin seuraajaksi. Todennäköisyys sille, että Johnsonista tulee seuraava pääministeri, on hieman alle 30 prosenttia.

Britannian torstaisen EU-kansanäänestyksen jälkeen politiikan vedonlyöjien pääasiallinen kiinnostus suuntautuu Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Sharpen mukaan vedonlyönnille EU-kansanäänestyksestä on tyypillistä se, että vedonlyöntirahasta noin 70 prosenttia on mennyt EU-jäsenyyden jatkon kannalle.

Asetetuista vedoista taas määrällisesti suurin osa on ollut Brexitin puolesta.

Tätä selitetään sillä, että pikkupanoksilla vetoa lyövät uskaltavat ottaa isompia riskejä kuin ne, jotka pelaavat isoilla summilla. William Hill -yhtiössä on vastaanotettu 100 000 punnan eli noin 127 000 euron veto EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

EU-vedonlyöntimarkkinalle on ollut tyypillistä myös nopeat heilahtelut. Uutiset ja ulostulot ovat vaikuttaneet ilmapiirin, vetoihin ja kertoimiin.

”EU-kansanäänestys on ainutlaatuinen tapahtuma. En muista toista, joka olisi saanut yhtä paljon julkisuutta”, Sharpe sanoi.

Jos vedonlyöntiyhtiöiden kertoimia on uskominen, äänestysprosentti ei jää torstaina aivan matalaksi. Todennäköisintä on, että äänestysvilkkaus yltää yli 65 prosentin.

Sharpe itse on lyönyt vetoa siitä, että äänestysprosentti tulee olemaan yli 70 prosenttia.

”Ihmiset ottavat EU-kansanäänestyksen vakavasti.”

Britit saattavat luistaa parlamenttivaaleissa äänestämisestä etenkin, jos asuvat konservatiivien tai labourin hallitsemassa vaalipiirissä. EU-kansanäänestyksesssä tilanne on toinen: jokaisella äänellä on aidosti väliä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat