Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n haastattelema mökkeilijä Karjalan veneturmasta: ”Säämäjärvi on arvaamaton, siellä hukkuu useita ihmisiä vuodessa”

Karjalan lauantaisen veneturman uhriluvuksi on varmistumassa 14 lasta. ”Lapset ehdottivat ohjaajille, ettei vesille lähdettäisi”, tutkintakomitean tiedottaja sanoo.

Ulkomaat
 
Venäjän hätätilaministeriö kertoo Karjalan veneturmasta
Venäjän hätätilaministeriö kertoo Karjalan veneturmasta
Venäjän viranomaiset kertoivat ainakin 14 lapsen hengen vieneestä onnettomuudesta. Kuva: Reuters

Säämäjärven rannalla Venäjän Karjalassa sijaitsevan leirikeskuksen Park-hotel Sjamozeron johtaja ja neljä muuta työntekijää on otettu kiinni lauantaina sattuneen vakavan veneturman vuoksi, uutistoimisto Interfax kertoo.

Onnettomuudessa kuoli 14 lasta.

Osa kiinniotetuista on ohjaajia, jotka lähtivät lasten kanssa järvelle lauantai-iltana. Mukana oli 47 lasta ja neljä ohjaajaa.

Viranomaisten mukaan ryhmä lähti liikkeelle kumiveneellä ja kahdella kanootilla.

Myrskyn noustua kumivene ajautui saaren rantaan ja kanootit selälle. Osa aluksista kaatui. Kaikilla lapsilla ei ollut pelastusliivejä. Veden varaan joutuneet lapset yrittivät uida rantaan, mutta kylmä vesi ja isot aallot tekivät sen vaikeaksi.

Leirin henkilökuntaa epäillään rikoksista, joista voi saada enimmillään 10 vuotta vankeutta.

”Kun ryhmä valmistui lähtöön, lapset ehdottivat ohjaajille, ettei vesille lähdettäisi, koska leirille kiersi jo huhuja myrskyvaroituksesta, mutta tästä huolimatta ohjaajat vaativat lähtemään”, vakavia rikoksia tutkivan Tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin sanoi tiedotteessaan.

Säämäjärvellä oli Venäjän Karjalassa jo ennen lauantain turmaa synkkä maine, sanoo järven hyvin tunteva Arto Rinne.

Rinteen suvulla on mökki Säpsän kylässä, järven itäpäässä, ja siellä Rinne oli turmahetkelläkin.

”Säämäjärvi on arvaamaton, tuuli nousee ja kääntyy siellä nopeasti. Siellä hukkuu useita ihmisiä joka vuosi”, hän sanoo.

Lauantaina sää oli ollut koko päivän tuulinen, Rinne muistelee. Tuuli oli heitellyt mökin porttia auki, ja järvelle puhuri nosti vaahtopäitä.

”Ei se myrsky minusta mitenkään äkkiä lauantaina noussut, ja leirillä tiedettiin varmasti myrskyvaroituksesta. Ei kukaan järki-ihminen siinä kelissä menisi järvelle”, sanoo Rinne.

Maanantaina sekä Venäjän Karjalassa että Moskovassa on ollut yleinen surupäivä. Säämäjärveltäkin huvitapahtumat on sen vuoksi peruttu, Rinne sanoo.

”Sunnuntaina vietettiin ortodoksista juhlaa, mutta sielläkin ihmiset olivat allapäin. Turmasta puhutaan kaikissa ykkösuutisissa, ja se varmaan jatkuu kun syyllisiä tapahtumaan etsitään.”

Veneturman uhrimääräksi oli maanantaina varmistumassa 14. Moskovan kaupungin sosiaalivirasto julkaisi listan veneturmassa kuolleista, ja sen mukaan kaikki uhrit olivat Moskovasta ja iältään 12–13-vuotiaita.

Maanantaiaamuna viranomaiset kertoivat, että 13 uhrin ruumiit on löydetty. Turman jäljiltä sairaaloissa hoidettavana on yhä 12 lasta.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat maanantaina sulkevansa leirikeskuksen. Asiasta ilmoitti Venäjän hätätilaministeri Vladimir Putškov, valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoo.

”Lapsia ollaan palauttamassa vanhempiensa luo”, Putškov sanoi.

Park-hotel Sjamozerossa järjestetyllä leirillä on ollut aiemminkin ongelmia. Vuonna 2011 leirinjohtaja oli pahoinpidellyt vartijan hengiltä leirialueella, ja viime kesänä leiriläisiä oli laitettu töihin läheiselle rakennustyömaalle. Osa lapsista oli joutunut sairaalahoitoon uupumuksen vuoksi, venäläinen uutissivusto RT kertoo.

Uutissivuston haastatteleman paikallisen naisen mukaan lapset viettivät leireillä paljon aikaa keskenään sillä aikaa, kun ohjaajat juopottelivat.

Sunnuntaina Tutkintakomitean tiedottaja Vladimir Markin kommentoi turmaa viestipalvelu Twitterissä kovin sanoin jaettuaan tiedotteen.

”Ohjaajat ajattelivat vain omaa ”nahkaansa”...Kuinka ”tuollaisille” on ylipäätään voitu antaa vastuu lapsista?!” hän kirjoitti.

Ilya Timin / Sputnik
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat