Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini: Kosto eroavalle Britannialle olisi ”typerää, lapsellista ja vastuutonta”

Ulkomaat
 
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.

Bryssel

Ulkoministeri Timo Soini peräänkuuluttaa muilta EU-mailta ”aikuismaista ja asiallista” käytöstä, jos Britannia päätyy torstain kansanäänestyksen myötä irtautumaan Euroopan unionista. Häntä huolestuttavat puheet ”koston kierteestä”, johon voitaisiin ajautua, kun Britannian eroamisen ja uuden EU-suhteen ehdoista neuvoteltaisiin.

Julkisuudessa on puhuttu erityisesti siitä, että Ranska haluaisi tehdä Britannian EU-eron eli Brexitin mahdollisimman kivuliaaksi, jotta samanlaisia haluja ei herää muissa maissa. Soini ei maininnut mitään maata nimeltä, mutta sanoi, että kansanäänestys kuumentaa tunteita Britannian lisäksi muissa jäsenmaissa.

PETRI KROOK
Timo Soini (ps).
Timo Soini (ps).

”Semmoinen puhe koston kierteestä on naurettavaa. Se olisi erittäin typerää, lapsellista ja vastuutonta. Jos Brexit tulee, sitten rakennetaan uudella tavalla yhteistyötä. Sellainen kiukuttelu ei edusta mitään. Tässä joutuu tämmöinen perussuomalainen olemaan maltillinen, kun höyrypäät höyryää”, Soini totesi puhelimessa Luxemburgista, jossa hän osallistui EU-maiden ulkoministerikokoukseen.

Soinin mukaan brittien äänestystä on kunnioitettava, vaikka EU-maiden elämä Brexitin myötä vaikeutuisikin. Hänen mukaansa Brexitiin liittyvien uhkakuvien maalaaminen on mennyt jo liialliseksi, kun pelottelijoiden kuoroon on ilmaantunut kaikenlaisia tahoja vauraiden maiden yhteistyöjärjestöstä OECD:stä Canterburyn arkkipiispaan Justin Welbyyn.

”Pitäisi nyt vähän ihmisten pysyä lestissään. Ihmisiä on aina peloteltu, milloin heinäsirkoilla, milloin helvetillä, milloin ilmastonmuutoksella ja nyt Brexitillä. Ei tähän maailma lopu. Tällainen dramatiikka on epä-älyllistä”, Soini lisäsi.

Soinin mukaan Britannian EU-ero olisi kuitenkin Suomen kannalta valitettava asia, sillä Britannia on kuulunut pohjoisten jäsenmaiden kanssa samanmieliseen leiriin. Kyseiset maat suhtautuvat pitkälti samalla tavalla vapaakauppaan, sääntelyn keventämiseen, byrokratian vastustamiseen ja järkevään taloudenpitoon.

”Se tietenkin heikentäisi tämän leirin voimaa olennaisesti. Tämä on selvä viiteryhmä, ja jos siitä Britannia poistuu, se on katastrofi monessakin suhteessa.”

Soini muistutti, että Britannia on EU:ssa suorituskykyisin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous.

”Ei siinä tarvitse olla mikään Hegel, että ymmärtää, että kun tuommoinen poistuu povitaskusta, niin se on paljon kevyempi.”

Britannian torstaisen äänestyksen tuloksen odotetaan valmistuvan perjantaiaamuna. Mielipidekyselyjen mukaan on mahdotonta ennakoida, voittaako unionista lähtöä vai siihen jäämistä haluava osapuoli.

Jos britit päättävät lähteä, maan hallitus ilmoittaa pian tai myöhemmin Eurooppa-neuvostolle eroaikeestaan. Sen jälkeen alkavat neuvottelut Britannian irtautumisesta ja uudesta suhteesta EU:n kanssa.

Ero toteutuu, kun sopimus tulee voimaan, tai jos sopimusta ei synny, kahden vuoden kuluttua eroilmoituksesta. Neuvotteluja voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Tytär tahtoo jäädä EU:hun, poika sanoo erotaan, isä ei tiedä mitä äänestää. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O’Leary, leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat