Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian eläkejärjestelmä on maailman anteliaimpia – ja asiantuntijoiden mielestä kestämätön

Tulonsiirtojärjestelmä ei kestä väestörakenteen muutosta. Kuolleen sotilaan naimaton tytär oikeutettu isänsä eläkkeeseen.

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Iäkäs mies kuntoili Copacabana-rannalla Rio de Janeirossa elokuussa 2011.
Iäkäs mies kuntoili Copacabana-rannalla Rio de Janeirossa elokuussa 2011. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters
Fakta

Eläkeongelma rasittaa Brasiliaa

 Brasilian huoltosuhdetta rasittaa väestön ikääntyminen ja keskimääräisen lapsiluvun pieneneminen.

 Vuoden 1980 odotusarvon mukaan brasilialainen nainen sai keskimäärin 4,3 lasta, nykyään enää 1,8.

 Keskimääräinen eliniänodote on 75,7 vuotta ja kasvaa.

 Brasilialaiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 54-vuotiaana.

 Keskimääräinen eläke on noin 330 euroa.

Márcia on ystäväni serkku. Hän asuu Rio de Janeiron pohjoislaidalla keskiluokkaisella alueella. Hän on 48-vuotias eikä ole koskaan käynyt töissä.

Se on mahdollista, koska hänen isänsä oli sotilas.

Brasilian vanhan lain mukaan sotilaiden vaimot tai tyttäret ovat koko loppuelämänsä oikeutettuja puolisonsa tai isänsä eläkkeeseen tämän kuoltua.

Eläkettä maksetaan vain naimattomille tyttärille. Siksi Márcia ei ole koskaan mennyt naimisiin virallisesti, vaikka onkin perustanut perheen. Siksi tässä jutussa ei mainita hänen koko nimeään.

Brasilia muutti lakia sotilaiden tytärten osalta monta vuotta sitten. Mutta koska muutos koskee vain uusia sotilaita, Brasilia maksaa yhä koko elämän pituisia eläkkeitä noin 180 000:lle sotilaan tyttärelle. Usein he voivat saada eläkettä isänsä koko palkan verran.

Márcia saa eläkettä noin 4 000 realia eli vähän yli tuhat euroa kuussa, mikä on 4,5 kertaa minimipalkan verran.

Tapaus on kärjekäs esimerkki Brasilian eläkejärjestelmän avokätisyydestä, joka monien asiantuntijoiden mukaan käy kestämättömäksi julkiselle taloudelle. Talouslehti The Economistin mukaan Brasilian eläkejärjestelmä kuuluu maailman anteliaimpiin.

Brasilialaiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 54-vuotiaana. Samaan aikaan he elävät yhä vanhemmiksi ja tekevät vähemmän lapsia. Keskimääräinen eliniänodote on 75,7 vuotta ja kasvaa.

Kuten muuallakin Latinalaisessa Amerikassa, syntyvyys on Brasiliassa pienentynyt nopeasti. Vuonna 1980 brasilialainen nainen sai keskimäärin 4,3 lasta. Nyt luku on alle 1,8 eli lähes samaa luokkaa kuin Suomessa.

Perhekokoja pienentää elintason nousu, koulutuksen yleistyminen ja naisten työssäkäynnin lisääntyminen. Päivähoito ja yksityiskoulut maksavat tuntuvasti, joten monet keskiluokkaiset brasilialaiset miettivät lapsen saamista tarkkaan. Niinpä 65-vuotiaiden ihmisten määrä kasvaa selvästi nopeammin kuin työssä käyvien.

Toistaiseksi Brasilia on yhä melko nuorten ihmisten maa. Silti se käyttää eläkkeisiin jo yhtä suuren osan bruttokansantuotteesta kuin monet ikärakenteeltaan selvästi vanhemmat maat.

”Brasilia on muuttumassa nopeasti väestöpyramidiltaan, ja sillä on nyt jo hyvin vakava ongelma huoltosuhteen kanssa. Meillä on samanlainen eläkeongelma kuin mailla, joiden väestö on paljon vanhempi”, taloustieteilijä Estêvão Kopschitz Xavier Bastos kertoo puhelimitse.

Lesket saavat usein sekä omaa että kuolleen puolisonsa eläkettä. Se on muodostanut “Viagra-vaikutuksena” tunnetun ilmiön: nuoret naiset ovat menneet naimisiin isoisänsä ikäisten miesten kanssa voidakseen nostaa näiden kuoltua eläkettä. Hallitus on yrittänyt karsia ilmiötä kiristämällä leskeneläkkeen ehtoja.

Brasilian virkaatekevällä presidentillä Michel Temerillä on ratkottavanaan monia talousvaikeuksia. Brasilia on taantumassa, työttömyys ja budjettivaje kasvavat. Toukokuussa tehtävään astunut Temer ilmoitti esittelevänsä pian suunnitelman kalliin eläkejärjestelmän uudistamiseksi.

Helppoa siitä ei tule. Useat ehdotetuista muutoksista ovat arvatenkin epäsuosittuja, kuten etuuksien karsiminen tai eläkeiän nosto. Järjestelmään on tehty monia muutoksia matkan varrella, mutta perusongelma pysyy. Brasilialaiset eivät työuransa aikana ehdi kerryttää yhteistä eläkepottia tarpeeksi.

Käytännössä tavallisten ihmisten eläkkeet eivät silti useinkaan ole suuren suuria: keskimääräinen eläke on 1 300 realia eli 330 euroa. Monelle pienituloiselle se on tärkeä turvaköysi.

”Ilman näitä tulonsiirtoja köyhyyttä olisi vanhojen ihmisten joukossa paljon enemmän. Brasilia on onnistunut suhteellisen hyvin taistelussa vanhuusiän köyhyyttä vastaan”, sanoo Estêvão Kopschitz Xavier Bastos.

Taloustieteilijöiden mukaan eläkejärjestelmän suhteellinen avokätisyys tarkoittaa myös sitä, että brasilialaiset eivät juuri vaivaudu säästämään. Säästöaste on pieni, ja kotitalouksien velkaantuminen on lisääntynyt melko nopeasti.

Useat eläkkeensaajat ovat kuitenkin köyhiä maaseudun työntekijöitä tai muita, joilla ei koskaan ole ollut virallista työpaikkaa. Siten he eivät myöskään ole yleensä maksaneet työuransa aikana lainkaan eläkemaksuja. Heille eläke on usein ainoa vanhuudenturva, taloustieteilijä Estêvão Kopschitz Xavier Bastos sanoo.

”Ihmiset ajattelevat, että eläke on ainoa, minkä varaan he voivat laskea. Huonosti tai hyvin, se joka tapauksessa toimii, kuten täällä sanotaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat