Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa rakennettiin maailman tehokkain tietokone – ”Tekee lopun kaikesta jäljellä olevasta spekulaatiosta”

Kiinalainen supertietokone nousi ykköseksi maailman tehokkaimpien tietokoneiden listalla. Superkone on valmistettu kokonaan kiinalaisista osista.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Tältä näyttää supertietokone
Tältä näyttää supertietokone
Kiinalaista Sunway TaihuLightia pidetään maailman kaikkein tehokkaimpana tietokoneena tällä hetkellä. Kuva: Reuters

Sunway TaihuLight -nimen saanut supertietokone nousi maanantaina päivitetyn tehokkaimpien tietokoneiden Top500-listan kärkeen. Listan verkkosivujen mukaan se on kaksi kertaa niin nopea kuin listan aiempi ykkönen, niin ikään kiinalainen Tianhe-2.

Kyse on uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäisestä kerrasta, kun listaykkösenä on kokonaan kiinalaisista osista valmistettu kone. Tianhe-2:ssa oli käytetty Yhdysvalloissa valmistettuja mikrosiruja.

Uutta supertietokonetta aiotaan käyttää ainakin ilmastomallinnukseen ja biotieteelliseen tutkimukseen. Sen laskutehoksi kerrotaan 93 petaflopsia. Yhden petaflopsin teho vastaa tuhatta biljoonaa liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.

Top500-listan verkkosivuilla julkaistussa uutisessa arvioidaan, että saavutus ”tekee lopun kaikesta jäljellä olevasta spekulaatiosta, jonka mukaan Kiinan pitäisi turvautua länsimaiseen teknologiaan kilpaillakseen tehokkaasti superlaskennan ylemmillä tasoilla”.

Amerikkalais- ja saksalaistutkijoiden ylläpitämä Top500-projekti julkaisee kahdesti vuodessa listan maailman 500 tehokkaimmasta tietokoneesta. Tuorein lista julkistettiin maanantaina kansainvälisessä ISC-tietokonekonferenssissa.

Tehokkaimmat koneet listattiin nyt 47. kerran. Kärkikymmeniköstä neljä konetta oli valmistettu Yhdysvalloissa, kaksi Kiinassa ja muut Japanissa, Saksassa, Sveitsissä ja Saudi-Arabiassa.

Supertietokoneista käydään kovaa kilpailua varsinkin Kiinan ja Yhdysvaltain välillä. Tuoreimmassa vertailussa kiinalaiset ovat kirineet, sillä kärkipaikan lisäksi Kiinalla on nyt ensimmäistä kertaa useampi tietokone listalla kuin Yhdysvalloilla. Kiinalaisia supertietokoneita on listalla 167 ja amerikkalaisia 165.

Huipputeknologian kärkimaaksi pyrkivä Kiina on viime aikoina käyttänyt runsaasti rahaa tieteeseen ja teknologiaan. Valtiollisen median mukaan maassa otetaan tänä vuonna käyttöön muun muassa maailman suurin radioteleskooppi.

Keskimäärin kiinalaiset yliopistot menestyvät silti yhä heikosti kansainvälisessä vertailussa, AFP kertoo.

Jack Dongarra
Sunway TaihuLight -supertietokone.
Sunway TaihuLight -supertietokone.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat