Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonsuojelujärjestö varoittaa: Myrkyllinen leijonakala voi levitä Välimerellä

Jos myrkyllinen vieraslaji yleistyy Välimerellä, se voi horjuttaa alueen ekosysteemiä, haitata kalastusta ja karkottaa turisteja.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Alexander Vasenin
”Leijonakala” eli Pterois miles on levinnyt aggressiivisesti Yhdysvaltain itärannikolla ja Karibialla.
”Leijonakala” eli Pterois miles on levinnyt aggressiivisesti Yhdysvaltain itärannikolla ja Karibialla. Kuva: Alexander Vasenin

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN varoittaa Pterois miles -nimisen vieraslajin yleistymisestä Välimerellä.

Leijonakalaksikin kutsuttu Pterois miles on petokala, jota esiintyy luontaisesti Tyynenmeren eteläosissa ja Intian valtamerellä. IUCN:n maanantaina ilmestyneen tiedotteen mukaan kalasta on tehty tuoreita havaintoja Turkin ja Kyproksen vesillä.

”Tämä osoittaa, että kala on leviämässä, ja siinä on aihetta huoleen”, järjestön edustaja Maria del Mar Otero kommentoi AFP:lle Phys.org -tiedesivuston mukaan.

Kalalla on niukasti luontaisia vihollisia, joten Välimerelle levitessään sen pelätään romauttavan saaliskalojensa kantoja ja horjuttavan näin alueen ekosysteemiä. Kalan on arveltu myös jarruttavan kalastuselinkeinoa pienentämällä suosittujen ruokakalalajien kantoja.

Turistien ja sukeltajien suosimille alueille päästessään leijonakalasta on haittaa myös matkailulle, sillä sen piikit ovat myrkyllisiä. Ihmiselle pistos on harvoin tappava, mutta se voi aiheuttaa voimakasta kipua, pahoinvointia ja hengitysoireita.

Aiemmin laji on tullut vieraslajina myös Yhdysvaltain itärannikolle ja Karibialle sekä levinnyt siellä aggressiivisesti. Alueen valtiot ovat ryhtyneet toimiin pysäyttääkseen kalapopulaation kasvun, ja paikallisia asukkaita on muun muassa rohkaistu syömään kaloja.

Välimerellä kalahavaintoja on IUCN:n mukaan tehty myös Israelissa 90-luvulla sekä myöhemmin Libanonin ja Tunisian vesillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat