Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kodin osto takasi oleskeluluvat

Krivonosovin perhe sai Latviasta oleskeluluvan, koska osti sieltä asunnon. Perhe päätti asettua Riikaan.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Sergei Krivonosov ja Elena Krivonosova sekä lapset Veronika, 14, Viktorija, 15 ja Stepan, 8, muuttivat Riikaan kolme vuotta sitten. Mihail-vauva on syntynyt Latviassa.
Sergei Krivonosov ja Elena Krivonosova sekä lapset Veronika, 14, Viktorija, 15 ja Stepan, 8, muuttivat Riikaan kolme vuotta sitten. Mihail-vauva on syntynyt Latviassa. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Oleskelulupa korvaa moninkertaisen viisumin

 Latvia alkoi taantumavuonna 2010 elvyttää talouttaan myöntämällä oleskelulupia kiinteistösijoitusta vastaan. Oleskelulupa toimii Schengen-alueella käytännössä kuin moninkertainen viisumi.

 Tämän vuoden toukokuun 24. päivään mennessä Latvia oli myöntänyt oleskeluluvan sijoitusta vastaan 17 134 ihmiselle. Heistä 11 668 on Venäjän kansalaisia.

 Ensimmäiset sijoittajat ovat jo alkaneet uusia viiden vuoden oleskelulupiaan. 5 000 euron uusimismaksu vaikeuttaa etenkin pienituloisten, usein poliittisista syistä Venäjältä lähteneiden asemaa.

Riika.

Parrakas venäläismies vilkuttaa puutalon ikkunasta pikkukadun varrella Latvian pääkaupungissa Riiassa. 190 000 euroa maksanut asunto on pääsylippu Latviaan.

Tietotekniikka-asiantuntija ja muusikko Sergei Krivonosov on yksi niistä 11 000:sta Venäjän kansalaisesta, jotka ovat saaneet kuuden edellisen vuoden aikana sijoitusta vastaan pysyvän oleskeluluvan Latviasta. Uudehkossa puutalossa sijaitsevan kalustetun asunnon osto oli sijoitus, joka takasi kolme vuotta sitten koko perheelle pitkäaikaiset oleskeluluvat.

Latvia alkoi vuonna 2010 elvyttää talouttaan tarjoamalla EU:n ulkopuolelta tuleville sijoittajille pitkäaikaista oleskelulupaa ja liikkumisvapautta koko Schengen-alueella.

Krivonosovin perheen lähtöä Moskovasta vauhditti epäonnistunut yritys rakentaa talo, mutta pääsyy oli lasten tulevaisuus.

”Emme halunneet lapsillemme neuvostoliittolaista koulutusta”, sanoo Krivonosov olohuoneessaan.

Kiinteistöoptio Latviassa oli edullisin tapa kiertää viisumivaatimukset ja saada oleskelulupa EU:n alueelle. Esimerkiksi Suomesta ei voi saada oleskelulupaa rahalla.

Venäjän vallattua Krimin 2014 Latvian turvallisuuspoliisi varoitti, että pitkäaikaisen oleskeluluvan myöntäminen Venäjän kansalaisille pelkän kiinteistösijoituksen perusteella voi olla turvallisuusuhka.

Samana vuonna Latvia korotti oleskeluluvan edellyttämän kiinteistösijoituksen arvon 250 000 euroon.

Tämän vuoden kesäkuussa parlamentti muutti lakia siten, että sijoitus takaakin oleskeluluvan vain viideksi vuodeksi. Oleskeluluvan uusimisesta pitää maksaa 5 000 euroa.

Venäjän kansalaisten vetoomuksen jälkeen laki säädettiin koskemaan vain niitä, jotka ovat sijoittaneet vuoden 2014 lain muutoksen jälkeen. Tarkoitus on estää tilanne, jossa rikkaat oligarkit uusivat oleskelulupiaan mutta Putinia paenneet pienituloiset joutuisivat luopumaan oleskeluluvistaan.

Alun perin lain muutosta ajoi pieni, konservatiivinen hallituspuolue Latvian puolesta – Isänmaalle ja vapaudelle.

”Näin mahdollisesti vähennetään Venäjän kansalaisten määrää Latviassa ja hankitaan lisää budjettituloja Latvian sosiaalis-taloudellisten ongelmien ratkaisemiseksi”, perustelee kansanedustaja Imants Paradnieks sähköpostitse.

Tunnetuimpia venäläisten oleskelulupasijoittajien maamerkkejä ovat aidatut linnakkeet Jurmalan kylpyläkaupungissa. Omistajien joukossa on myös Putinin lähipiiriläisiä.

Poliittisista syistä tulleet taas näkyvät lähinnä internetissä. Yksi heistä peruu haastattelun viime hetkellä siinä pelossa, että läheisille Venäjällä voisi koitua ongelmia.

Venäjän sananvapaustilanteen kiristyessä joukko toimittajia on perustanut Latviaan riippumattomat uutisportaalit, kuten Meduza ja Spektr.

Osalle sijoittajista oleskelulupa on vain ”kultainen viisumi”, rahalla ostettu vapaa oikeus liikkua Schengen-Euroopassa, osalle poliittisen turvapaikan tapainen portti pois Venäjältä.

Krivonosovin perhe ei kuulu kumpiinkaan vaan kiinteistösijoittajien näkymättömään joukkoon: He elävät pienyrittäjän perhe-elämää latvialaisen naapuruston keskellä.

Perhe myi kaksi asuntoa Moskovasta, jotta pystyi sijoittamaan Riikaan. Sinne perhe on nyt päättänyt jäädä. Krivonosov perusti yhden miehen mikroyrityksen, ja nyt olohuoneen pinnasängyssä nukkuu perheen neljäs, Riiassa syntynyt lapsi.

Latvia ei edellytä oleskeluluvan saaneilta kiinteistösijoittajilta oleskelua Latviassa, mutta Krivonosoveille sijoituksesta tuli myös koti.

Moskovan yliopiston kasvatustieteellisestä valmistunut Elena Krivonosova järjesti Venäjällä kotiopetusta, mutta Riiassa lapset käyvät latviankielistä kristillistä yksityiskoulua, jotta oppisivat latvian kielen.

”Täällä pärjää venäjäksi, mutta haluamme kieltä opiskelemalla osoittaa kunnioitusta latvialaisia kohtaan”, sanoo Krivonosova.

Latvian virallinen kieli on latvia, mutta Riika on käytännössä kaksikielinen.

Jopa latviankielisissä kouluissa latvian kielen oppimista vaikeuttaa se, että monet lapset ovat kaksikielisistä perheistä ja puhuvat venäläisille venäjää, sanoo Elena Krivonosova.

Puutalon pihalla Sergei Krivonosov tervehtii naapureita latviaksi.

Kellarikerrokseen valmistuu vierashuone Moskovasta kylään saapuvia ystäviä ja sukulaisia varten, ja Elena Krivonosova imettää vauvaa olohuoneessa.

”Viihdymme täällä. Olemme kiitollisia Latvialle siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden”, Elena Krivonosova sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat