Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselissä tiistaina pommiuhan aiheuttaneessa valeräjähdevyössä oli keksejä ja suolaa

Pommiuhan aiheuttaneen miehen kerrottiin soittaneen itse poliisille.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Belgialainen sotilas vartioi City2-ostoskeskuksessa Brysselissä 15. kesäkuuta.
Belgialainen sotilas vartioi City2-ostoskeskuksessa Brysselissä 15. kesäkuuta. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Bryssel

Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina terrorismin vastaisen operaation aiheuttanut valeräjähdevyö oli täytetty kekseillä ja suolalla, kertovat uutistoimistot.

Poliisi otti varhain aamulla suositussa City2-ostoskeskuksessa kiinni miehen, joka ilmoitti kantavansa etänä räjäytettävää räjähdevyötä. Uutistoimisto Reutersin mukaan 26-vuotias mies oli sanonut tulleensa kidnapatuksi ja pukeutuneensa ”räjähdevyöhön” pakotettuna.

Viranomaiset antoivat pommihälytyksen ja eristivät keskustassa sijaitsevan ostosalueen. Alueelle lähetettiin pelastusajoneuvoja sekä pommiryhmä. Pääministeri Charles Michel muutti päiväohjelmansa ja kutsui koolle hallituksen hätäistunnon.

Uutistoimistojen mukaan mies on myöntänyt keksineensä väitteet itse. Hän myös tunnusti valinneensa kadulta rekisterinumeron satunnaisesta autosta, jolla hän väitti ajaneensa. AFP:n mukaan kyseisen auton kuljettaja vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Syyttäjät vaativat, että mies lähetetään psykiatrisiin testeihin ja pidätetään. Syyttäjän edustaja Rym Kechiche kertoo AFP:n mukaan, että epäilty on jo ennestään poliisille tuttu. Jonkin aikaa sitten hän oli esimerkiksi väittänyt poliisille, että häntä oli pyydetty lähtemään Syyriaan ja liittymään äärijärjestö Isisiin. Asian tutkinta on edelleen kesken.

Belgian viranomaiset tekivät laajan terrorisminvastaisen operaation viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kolme miestä pidätettiin ja asetettiin syytteisiin terroristisessa tarkoituksessa tehtävän murhan suunnittelusta ja terrorijärjestön toimintaan osallistumisesta.

Pidätyksiä tehtiin kaksitoista, mutta yhdeksän ihmistä vapautettiin kuulustelujen jälkeen. Poliisi tutki yhteensä 40 taloa ja yli 150 varastotilaa, mutta etsinnöissä ei löytynyt räjähteitä tai aseita.

Etsintöjä tehtiin yhteensä 16 kunnan alueella, enimmäkseen Brysselissä tai sen läheisyydessä. Mediatietojen mukaan pidätettyjen epäiltiin suunnitelleen iskuja belgialaisia jalkapallofaneja vastaan Belgian EM-kisaottelujen aikana.

Kisakatsomoita ja fanien kokoontumispaikkoja Brysselissä on pidetty mahdollisina iskujen kohteina, samoin julkisen liikenteen asemia ja kauppakeskuksia.

Belgia on ollut hälytystilassa viime vuoden marraskuusta lähtien, kun terroristit iskivät Pariisissa surmaten 130 ihmistä. Iskujen jäljet johtivat Brysseliin.

Brysselissä kolme itsemurhaterroristia surmasi yhteensä 32 ihmistä kolmella pommilla lentokentällä ja Maelbeekin metroasemalla 22. maaliskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat