Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varmaa on vain kaaos – Britannian EU-kansanäänestystä pidettiin HSTV:n keskustelussa hirvittävänä virheenä

HSTV:n keskustelijat muistuttivat, että ihmisillä on äänestyskopissa tapana valita turvallisempi vaihtoehto kuin mielipidekyselyihin vastattaessa.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
Salolainen: Brexit-äänestyksestä seuraa jakautunut Britannia
Salolainen: Brexit-äänestyksestä seuraa jakautunut Britannia
Kokoomuksen Pertti Salolainen ennusti HSTV:n keskustelussa, että saarivaltion ongelmat ovat vasta alkamassa.

Britannian tulevaisuus Euroopan unionissa on arvoitus. Varmaa on vain se, ettei epävarmuus lopu äänestyspäivän jälkeen.

HSTV:n tiistain suuressa Brexit-keskustelussa pohdittiin Britannian kansanäänestyksen syitä ja seurauksia. Keskusteluun osallistuivat kokoomuksen kansanedustaja, Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen, Ulkopoliittisen instituutin EU:hun erikoistunut ohjelmajohtaja Juha Jokela, Suomessa asuva britti David Hackston ja HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Äänestystulosta kukaan keskustelijoista ei halunnut arvailla, mutta yhdestä ei ollut epäilystä:

”Sen uskallan sanoa, että käy siinä miten tahansa niin joka tapauksessa tätä seuraa melkoinen kaaos”, Salolainen summasi tunteet.

Katso koko keskustelu tämän jutun yhteydestä.

Salolainen kuvasi Brexit-äänestystä ”fundamentaaliseksi, hirvittäväksi, kolossaaliseksi virheeksi”, joka vaarantaa koko Euroopan tulevaisuuden ja jonka jälkimainingit ravisuttavat Britanniaa ja Eurooppaa vielä kauan äänestyksen päättymisen jälkeen.

”Jos kuvitellaan, että tämä on sillä ohi, että nyt äänestää paukautetaan ensi torstaina ja sen jälkeen on auvoista, niin se on ihan turha kuvitelma. Se maa on jakautunut tämän jälkeen entistä pahemmin, ja nekin, jotka eivät lainkaan olleet kiinnostuneita Euroopan unionista, ne ovat kaikki nyt jalkeilla ja niillä on seipäät kädessä.”

Sipilä puolestaan korosti, että EU:sta lähteminen olisi Britannialle huikea ponnistus.

”Se käytännön työ, se mahtava savotta, kun pitää sopia erosta ja uudesta suhteesta ja rukata brittiläinen lainsäädäntö toimimaan EU:n ulkopuolella, siinä tulee olemaan niin suuri työmäärä, että Britannian hallitus ei pysty itse asiassa tekemään mitään muuta tulevina vuosina”, hän sanoi.

”Heillä tulee menemään kaikki energia tämän EU-sotkun selvittämiseen. Ei käy kateeksi.”

HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
Annamari Sipilän mukaan Britannian EU-ero söisi brittipoliitikkojen työajan vuosia tulevaisuuteen. Sipilä osallistui HSTV:n Brexit-keskusteluun.

Vaikka äänestyksen tulosta ei arvailtukaan, sitä ennakoivien mielipidemittausten luotettavuus kyseenalaistettiin keskustelussa. Jokela huomautti, että ihmiset tapaavat uurnilla käyttäytyä konservatiivisemmin kuin vastatessaan mielipidekyselyihin. Tämä puhuisi EU:ssa pysymisen puolesta.

”Ja sitten on hyvä muistaa, että tässä on näitä päättämättömiä ihmisiä kuitenkin vielä aika paljon”, Jokela sanoi.

Salolainen painotti, että tulos riippuu siitä, kuinka moni lopulta saapuu uurnille ja lähtevätkö sinne EU-myönteiset nuoret vai unionia usein vastustavat vanhemmat britit.

Keskustelijat pitävät vuosikymmeniä kestänyttä, usein tarkoitushakuisen kielteistä julkista keskustelua syynä brittien vihamieliseen suhtautumiseen EU:hun.

”Taustalla on koko brittimedian vuosikausia jatkunut EU-bashing eli EU:n haukkuminen”, Sipilä sanoo ja kuvaa tiedotusvälineiden kirjoittelua suorastaan valheelliseksi.

”Jos tätä jatkuu vuosikaudet, 20 vuotta, ei ihme, että ihmisillä on erittäin huono käsitys EU:sta ja ei ihme, että he haluavat äänestää Brexitin puolesta.”

Jokinen siirtää vastuuta myös poliitikoille.

”Poliitikoilla on kiusaus vyöryttää syy kipeistä päätöksistä EU:lle. Britanniassa on tämänkaltaista poliittista puhetta hyvin paljon.”

Keskustelijat myös arvostelevat Britannian pääministeriä David Cameronia. Heidän mukaansa Cameron on pelannut uhkapeliä unionin tulevaisuudella säilyttääkseen oman valtansa.

Koko äänestyksen järjestäminen saa keskustelussa kovan tuomion.

”En kannata kansanäänestyksiä, ne ovat poliitikkojen pyrkimys väistää vastuuta”, Salolainen totesi.

HSTV:n keskustelu: Miksi britit inhoavat EU:ta niin paljon?
HSTV:n keskustelu: Miksi britit inhoavat EU:ta niin paljon?
Onko Eurooppa enää entisensä tämän juhannuksen jälkeen, jos Britannia päättää lähteä Euroopan unionista? Miksi britit inhoavat Euroopan unionia niin paljon? Näitä ja monia muita Britannian mahdolliseen EU-eroon liittyviä kysymyksiä pohditaan HSTV:n suuressa Brexit-keskustelussa. Studiossa ovat Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela, Suomessa asuva britti David Hackston ja HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä. Keskustelun juontaa HS:n Virve Kähkönen.

Kävi miten kävi, keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että EU:n täytyy nyt harkita suuntaansa uudelleen.

Salolainen nosti esiin erityisesti viime aikoina kärjistyneen maahanmuuttokysymyksen.

”Maahanmuutto-ongelma on nyt se, joka joka tapauksessa pitää Euroopan unionissa hoitaa, koska se pitää yllä EU-vastaisuutta.”

Myös Sipilä peräänkuuluttaa suunnanmuutosta.

”Mitä ikinä torstaina tapahtuukin, EU:ssa on itsetutkiskelun aika, EU:ta pitää remontoida. Koko ajan enemmän integroituva Eurooppa ei voi olla kaikkien tavoite. EU:n pitää tajuta olevansa ihmistä varten, kansalaisten eduksi.”

HSTV
”Joka tapauksessa tätä seuraa melkoinen kaaos”, arvioi Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen (kok) HSTV:n keskustelussa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sysää EU-äänestyksestä vastuuta poliitikoille. Salolainen kuvassa vasemmalla.
”Joka tapauksessa tätä seuraa melkoinen kaaos”, arvioi Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen (kok) HSTV:n keskustelussa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sysää EU-äänestyksestä vastuuta poliitikoille. Salolainen kuvassa vasemmalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat