Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burundin viranomaiset raivoissaan uudesta kapinatavasta: Koululaiset suttaavat presidentin kuvia oppikirjoista

Presidentin kuvien suttaaminen on osa jo yli vuoden jatkunutta Burundin poliittista kriisiä.

Ulkomaat
 
EVRARD NGENDAKUMANA / Reuters
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza Bujumburassa toukokuussa.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza Bujumburassa toukokuussa. Kuva: EVRARD NGENDAKUMANA / Reuters

Itäafrikkalaisen Burundin viranomaiset ovat jo viikkoja yrittäneet taistella kouluissa leviävää hiljaista kapinaa vastaan, uutistoimisto AFP kertoo.

Jo satoja koululaisia on erotettu heidän sotkettuaan oppikirjoissa olevia presidentti Pierre Nkurunzizan kuvia. Ainakin yksitoista koululaista on saanut piirroksistaan syytteen valtionpäämiehen loukkaamisesta. Viime viikolla poliisi pidätti taas neljä koululaista epäiltynä kirjoihin piirtelystä.

Paikoin kokonaisia luokallisia oppilaita on erotettu. Kovista otteista huolimatta sotkemista ei ole saatu kuriin. Presidentin kuvien muokkaaminen on AFP:n mukaan sen sijaan laajentunut sosiaaliseen mediaan, jossa ihmiset julkaisevat kuvia Nkurunzizasta esimerkiksi merirosvona, kuninkaana tai paholaisena.

Tilanne ei ole kiinni jääneille lainkaan hauska.

”Eri puolilla maata koululapsia on pidätetty tai erotettu koulusta, koska valtionpäämiehen kuvan päälle on piirrelty heidän oppikirjoissaan. Osaa heitä uhkaa 5–10 vuotta vankeutta”, YK:n riippumattoman Burundi-tutkinnan johtaja Christof Heyns totesi viime viikolla.

Rangaistuksista osa on ollut lisäksi kollektiivisia, sillä Burundissa kouluissa kirjoja ei yleensä riitä kaikille. Oppikirjoja voi olla alle 30, vaikka oppilaita olisi 200. Siksi piirtelijän selvittäminen on usein hankalaa.

Osa hallinnon edustajistakin on epäillyt kovien otteiden tehokkuutta koululaisia vastaan.

”Se, miten tämä kriisi on hoidettu, on kansallinen katastrofi”, Nkurunzizan puolueen jäsen sanoi AFP:lle nimettömänä.

Osa presidentin kannattajista on tosin paljon tiukemmalla linjalla. Muramvyan kuvernööri Emmanuel Niyungeko perusteli kovia otteita sillä, että kuningas on heti Jumalan alapuolella.

”Burundin nykyinen kuningas on presidentti Nkurunziza”, hän sanoi.

Presidentin kuvien suttaaminen on osa jo yli vuoden jatkunutta Burundin poliittista kriisiä. Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin yli 500 ihmistä, minkä lisäksi arviolta 270 000 ihmistä on paennut maasta ja tuhansia on pidätetty.

Väkivaltaisuudet alkoivat alkoivat viime vuoden keväällä, kun hututaustainen Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle presidenttikaudelle. Opposition mukaan päätös oli perustuslain vastainen. Nkurunziza onnistui estämään sotilasvallankaappauksen ja voitti kiistellyt vaalit.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein varoitti joulukuussa Burundin olevan uuden sisällissodan partaalla. Sitä ennen pääkaupungissa Bujumburassa oli kuollut kymmeniä ihmisiä yhteenotoissa. Oppositio syytti poliisia nuorten mielenosoittajien ampumisesta teloitustyyliin.

Burundin sisällissota hutuenemmistön ja tutsivähemmistön välillä päättyi vuonna 2006 kestettyään 13 vuotta. Siinä kuoli 300 000 ihmistä. Sisällissodan muistot ovat saaneet monet pelkäämään uutta sotaa hutujen ja tutsien välillä. Tällä kertaa presidenttiä vastustaa ihmisiä molemmista ryhmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat