Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin turvapaikkalait kiristyvät merkittävästi – perheenyhdistäminen vaikeutuu ja oleskeluluvista tulee väliaikaisia

Lakimuutokset hyväksyttiin tiistaina valtiopäivillä. Hallituksen tavoitteena on, ettei turvapaikkapolitiikka ole anteliaampaa kuin EU:n säädösten vaatima minimitaso edellyttää. Lakiuudistukset ovat saaneet kovaa arvostelua, mutta myös tukea.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Tiistaina arviolta pari sataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.
Tiistaina arviolta pari sataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tiistaina selvällä enemmistöllä lakikokonaisuuden, joka johtaa turvapaikkapolitiikan merkittäviin kiristyksiin.

Lakimuutoksia on käsitelty viime marraskuusta saakka, ja ne ovat herättäneet laajaa keskustelua ja arvostelua.

Hallituksen julkilausuttuna haluna on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää ja ruuvata Ruotsin turvapaikkapolitiikka EU-säännösten sallimalle minimitasolle.

Hallitus painottaa, että Ruotsi on viime vuosina ollut maa, joka on väkilukuunsa suhteutettuna ottanut vastaan suurimman määrän turvapaikanhakijoita koko EU:ssa. Kahtena viime vuonna tulijoita on ollut yhteensä liki neljännesmiljoona.

”Jopa niin fantastisella maalla kuin Ruotsilla on rajansa sille, mitä voimme tehdä”, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson äänestystä edeltäneessä valtiopäivien keskustelussa maanantaina.

Vastaisuudessa Ruotsi myöntää pääsääntöisesti väliaikaisia oleskelulupia pysyvien sijaan toisin kuin se on tehnyt aiemmin. Kiintiöpakolaiset saavat edelleen pysyvän oleskeluluvan. Muiden oleskeluluvat ovat joko noin vuoden tai kolmen vuoden mittaisia.

Aiemmin juuri pysyvät oleskeluluvat ovat olleet tekijä, jonka useat turvapaikanhakijat ovat maininneet syyksi hakeutua Ruotsiin.

Myös perheenyhdistämistä koskeva lainsäädäntö kiristyy merkittävästi.

Ne, jotka saavat väliaikaisen oleskeluluvan niin sanotun toissijaisen suojantarpeen perusteella, eivät saa vastaisuudessa pääsääntöisesti oikeutta perheenyhdistämiseen toisin kuin ennen. Laki jättää aukon tapauskohtaiselle harkinnalle.

Esimerkiksi suuri joukko Syyriasta Ruotsiin viime aikoina tulleista on saanut oleskeluluvan juuri toissijaisen suojantarpeen perusteella. Kyseinen status viittaa esimerkiksi henkilöihin, joita uhkaa kotimaassaan kidutus, kuolemanrangaistus tai sodan aiheuttama vaara, mutta jotka eivät täytä turvapaikan saamisen ehtoja.

Pakolaisstatuksen saaneilla oikeus perheenyhdistämiseen säilyy rajattuna.

Lisäksi Ruotsi kiristää elatusvelvollisuutta perheenyhdistämisen yhteydessä. Tähän saakka on riittänyt, että oleskeluluvan saanut on kyennyt elättämään itsensä. Vastaisuudessa laki edellyttää useimmiten, että henkilö voi elättää koko perheensä.

Hallitus kertoi lakialoitteestaan viime syksynä, kun Ruotsiin tuli enimmillään yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Tällä hetkellä tulijoita on viikoittain 400–500. Hallitus katsoo silti, että tulijoiden määrä saattaisi kasvaa uudelleen vastaavaksi kuin syksyllä.

Ruotsalaiset ovat useissa mielipidetiedusteluissa ilmaisseet tukensa hallituksen kiristyneelle linjalle. Uudet lait ovat saaneet silti myös voimakasta arvostelua.

Muun muassa Punainen risti, Ruotsin kirkko, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Pelastakaa lapset -järjestö ovat kritisoineet esityksiä. Esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeuttamista on pidetty lasten oikeuksia koskevan sopimuksen vastaisena.

UNHCR katsoi lausunnossaan, että perheenyhdistämisten rajoittaminen voi käytännössä johtaa siihen, että yhä useampi lapsi ja nainen turvautuu ihmissalakuljettajien kalliiseen ja vaaralliseen apuun päästäkseen perheensä luokse.

Lakiuudistus on myös jakanut mielipiteitä poliittisten blokkien sisällä. Porvarioppositio on yleisesti kannattanut turvapaikkapolitiikan kiristymistä, mutta perheidenyhdistämistä koskevat tiukennukset saavat osalta oppositiota arvostelua.

”Ruotsista yhdessä Kreikan, Romanian, Kyproksen ja Maltan ohella tulee yksi niistä maista, joka antaa heikoimman suojan pakeneville perheille – – Se, että estämme hyvin vaikeassa tilanteessa olevia perheitä elämästä yhdessä on yksinkertaisesti epäinhimillistä”, sanoi keskustapuolueen edustaja Johanna Jönsson valtiopäiväkeskustelussa.

Hallituksen linja sai tukea puolestaan muun muassa maahanmuuttovastaiselta puolueelta ruotsidemokraateilta.

”Hallituksen linja on tervetullut askel oikeaan suuntaan ja merkki siitä, että jopa punavihreä hallitus alkaa nähdä turvapaikkapolitiikkansa seuraukset ja lähestyä ruotsidemokraattien linjaa”, sanoi puolueen maahanmuuttopoliittinen edustaja Paula Bieler maanantain valtiopäiväkeskustelussa.

Lakimuutokset ovat väliaikaisia. Niiden on määrä olla voimassa kolme vuotta.

Tiistaina arviolta pari sataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.

”Pahinta on, että uudet lait tarkoittavat, ettei tulijoilla oikeastaan ole enää mitään oikeuksia. Oleskelulupa ei enää anna oikeutta aloittaa uutta elämää ja rakentaa tulevaisuutta. Ihmiset ovat kuin jossain välitilassa”, sanoi yksi mielenosoittajista, Louise Becker.

Kätensä verenpunaiseksi maalannut Joar Forssell katsoi, että Euroopan poliitikoilla on konkreettisesti kädet veressä. Uutiset näet kertovat ihmisistä, jotka ovat kuolleet luoteihin Turkin rajalla yrittäessään Eurooppaan.

Ruotsi ei voi lakimuutostensa jälkeen enää katsoa olevansa sen inhimillisempi kuin muutkaan maat Euroopassa, Forssell katsoi.

”On helppo olla humanitaarinen suurvalta silloin, kun muutkin maat ottavat vastaan tulijoita, mutta todellinen testi on vasta, kun rajat sulkeutuvat kaikkialla muualla.”

Oikaisu 19.45: Korjattu Joar Forssellin nimen kirjoitusasu.

Magnus Laupa
Mielenosoittajat kerääntyivät Tukholman Mynttorgetille valtiopäivien äänestäessä uusista turvapaikkalaeista.
Mielenosoittajat kerääntyivät Tukholman Mynttorgetille valtiopäivien äänestäessä uusista turvapaikkalaeista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat