Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilainen asiantuntija: Tulivuori Hekla voi purkautua lyhyellä varoitusajalla

Geofysiikan professori muistuttaa, ettei Islannin aktiivisin tulivuori anna pitkiä varoitusaikoja purkautumisilleen.

Ulkomaat
 
Reuters
Hekla purkautui viimeksi vuonna 2000.
Hekla purkautui viimeksi vuonna 2000. Kuva: Reuters

Islannissa tulivuori Hekla saattaa purkautua hetkenä minä hyvänsä, arvioi islantilainen geofysiikan professori Páll Einarsson islantilaisessa Vísir-lehdessä.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Tiedetuubi.

Páll Einarssonin mukaan Heklaa voi pitää vaarallisena ja valmistautumiselle on tarvetta erityisesti, koska Heklalla ei ole tapana varoittaa purkauksistaan hyvissä ajoin. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita, koska vuori on suosittu vaelluskohde ja sen yli kulkee lentoliikennettä.

Hekla purkautui viimeksi vuonna 2000, jolloin purkaus kesti noin kaksi viikkoa. Vísirin mukaan tulivuori on purkautunut noin kymmenen vuoden välein vuodesta 1970 eteenpäin.

Heklan mahdollisesta purkautumisesta varoiteltiin myös esimerkiksi vuonna 2014. Tuolloin vuori kuitenkin pysyi rauhallisena.

Huhtikuussa 2010 Eyjafjallajökull-tulivuoren purkautuessa tuhkapilvet estivät lentoliikenteen laajalla alueella Euroopassa. Euroopan ilmatilan turvallisuudesta vastaavan Eurocontrolin mukaan Suomen lentoliikenne oli suurimpien kärsijöiden joukossa.

Oikaisu keskiviikkona kello 16.57: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että purkautumisuhasta olisi ensimmäisenä kertonut Suomessa Yle. Ensimmäisenä siitä uutisoi kuitenkin Tiedetuubi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat