Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin haaskalla käy jo kuhina – Britannian mahdollisesta EU-erosta yritetään hyötyä Ruokolahdelta Pariisiin

Timo Soinin mukaan sijoittajille voi tarjoutua tilaisuuksia, kun ”hölmöt myyvät paniikissa”.

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Fakta

Britannian talous on 17 prosenttia EU:sta

 Britit päättävät torstaina kansanäänestyksessä, jääkö Britannia EU:n jäseneksi.

 Britannian bruttokansantuote on noin 17 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta noin 15 000 miljardista eurosta.

 Tutkijat ovat varoittaneet Britanniaa taantumasta, jos maa jättää unionin.

Bryssel. “Ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.”

Näin totesi ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) kesäkuun alussa. Hänen mukaansa Suomella olisi nyt tuhannen punnan paikka houkutella Lontoossa sijaitseva Euroopan lääkevirasto EMA Suomeen, jos Britannia päättää torstain kansanäänestyksessä erota EU:sta.

Kymäläinen esitti kirjallisen kysymyksen, jossa hän toivoi hallitukselta vastausta kysymykseen: “Mihin valmisteleviin toimiin hallitus on ryhtynyt Britannian mahdollisen eron tapahtuessa, että Lontoossa sijaitseva Euroopan lääkevirasto siirrettäisiin Suomeen?”

Kaikki eivät kehtaa sitä näin suoraan sanoa, mutta kuten sodissa ja luonnonkatastrofeissa, myös poliittisissa maanjäristyksissä piilee aina mahdollisuuksia: voittojen tekemiseen ja vallan kahmimiseen. Yhden onnettomuus on toisen onnenpotku.

Britannian EU-eron eli Brexitin on varoitettu aiheuttavan laajan finanssipaniikin ja suistavan politiikan kaaokseen ainakin Britanniassa, jos ei koko EU:ssakin. Myrskyvaroituksia ovat antaneet monet tahot Kansainvälisestä valuuttarahastosta Japanin keskuspankkiin.

Mutta Kymäläinen ei ole suinkaan yksin pohtiessaan, miten Britannian ero voisi jotain maata, yritystä tai henkilöä hyödyttää.

Poliittisia hyötyjiä voivat olla esimerkiksi Venäjän Vladimir Putin, jolle EU:n hajanaisuus tarjoaa lisämahdollisuuksia pelata EU-maita toisiaan vastaan ja kasvattaa Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa.

Useat eurooppalaiset populistipoliitikot Ranskan Marine Le Penistä Hollannin Geert Wildersiin odottavat uutta tuulta euroskeptisten hankkeidensa purjeisiin.

Toisaalta jotkut EU-tahot – tosin harvat – ajattelevat, että Brexit voisi piristää unionia. Saksalaiskomissaari Günther Oettinger totesi äskettäin Politico-lehden haastattelussa, että brittien lähtö voisi “luoda uuden perspektiivin ja uutta dynamiikkaa” EU-yhteistyöhön esimerkiksi turvallisuuspolitiikan saralla.

Taloudellisia hyötyjä odottavat monet. Kansanäänestyksen alla ei ole puuttunut neuvoja siitä, mihin osakkeisiin tai “turvallisempiin” sijoituskohteisiin kannattaa rahoja panna. Jotkut neuvovat kuin selkäytimestä säästämään kultaan, jonka arvo on noussut noin viidenneksen tänä vuonna.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) toteaa, että Brexitin talousvaikutuksilla pelotteleminen on mennyt jo överiksi. Hänen mukaansa joukkohysteria voi tarjota pelin paikan.

Millaiset tahot voisivat hyötyä Brexitistä?

”Varmaan sellaiset, jotka ostavat silloin kun hölmöt myyvät paniikissa. Sauma-aikoina isot rahat tehdään, kun mennään vastavirtaan”, Soini sanoo.

Britannian eroneuvottelut ovat hyvin tekninen ja juridisesti hankala prosessi, joten lukemattomat asianajo- ja lobbaustoimistot voisivat hyötyä sekaannuksesta jopa vuosien ajan.

Yritykset autoteollisuudesta Hollywoodin elokuvayhtiöihin haluavat ymmärtää, muuttaisiko Britannian lähtö EU-politiikkaa tai tulisiko Britanniasta epäedullinen toimintapaikka muihin Euroopan maihin verrattuna.

Siinä missä Suna Kymäläinen haaveilee lääkeviraston sijoittamisesta Suomeen, jossain muualla hierotaan käsiä vuonna 2011 perustetun ja Lontooseen sijoitetun Euroopan pankkiviraston EBA:n saamisesta.

Useat pankit ovat tunnustelleet, pitäisikö niiden muuttaa konttorinsa Lontoon finanssikeskuksesta Pariisiin. Ranskalaisilla ei ole mitään sitä vastaan.

“Me levittelemme punaista mattoa”, totesi Pariisin varapormestari Jean-Louis Missika Financial Times -lehden mukaan pari viikkoa sitten pidetyssä tilaisuudessa, jossa toivotettiin lontoolaispankkiireja “tervetulleeksi Eurooppaan”.

Esimerkiksi HSBC-pankki aikoo siirtää tuhat työntekijäänsä Lontoosta Pariisiin, jos Brexit toteutuu, BBC kertoo. Aika näyttää, ovatko tällaiset ilmoitukset osa kansanäänestykseen liittyvää pelottelukampanjaa vai todellisia aikeita.

Lontoossa pelätään myös, että teknologiayritykset alkavat karttaa kaupunkia, koska sinne olisi vaikeampi saada sijoituksia ja osaavaa työvoimaa. Hyötyjä tästä toivotaan monissa Euroopan pääkaupungeissa, kuten Berliinissä, Pariisissa ja Tukholmassa, Tech London Advocates -järjestö kertoi keväällä.

Muitakin potentiaalisia hyötyjiä on ilmaantunut. Boston Consulting Groupin mukaan raharikkaat saattavat siirtää varojaan Lontoosta Sveitsiin, koska heitä huolestuttaa Britanniaan syntyvä poliittinen ja taloudellinen epävarmuus.

Irlantilaisen Aer Lingus -lentoyhtiön toimitusjohtaja Stephen Kavanagh taas totesi Press Association -uutistoimistolle äskettäin, että Dublin saattaa kahmia osan Lontoon Heathrow’n kentän matkustajista, jos EU:sta lähtevä Britannia tiukentaisi maahantulokäytäntöjään.

“Opetus on, että aina on etsittävä mahdollisuuksia”, Kavanagh totesi.

Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Britanniassa asuvat suomalaiset pohtivat, mistä brittiläisten halu irrottautua EU:sta johtuu. Entä vaikuttaako mahdollinen Brexit mielekkyyteen asua maahanmuuttajana Britanniassa? Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O'Leary
HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
Annamari Sipilän mukaan Britannian EU-ero söisi brittipoliitikkojen työajan vuosia tulevaisuuteen. Sipilä osallistui HSTV:n Brexit-keskusteluun.
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Tytär tahtoo jäädä EU:hun, poika sanoo erotaan, isä ei tiedä mitä äänestää. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O’Leary, leikkaus: Janne Järvinen
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Näin Britannian lähtö muuttaisi unionia
Britannian eroaminen EU:sta vähentäisi unionin väestömäärää 65 miljoonalla – katso videolta mitä muita muutoksia tapahtuisi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat