Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kiristää odotetusti turvapaikkalakejaan

Valtiopäivät hyväksyi laajaa keskustelua herättäneen lakiuudistuksen tiistaina.

Ulkomaat
 
Tiistaina arviolta parisataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.
Tiistaina arviolta parisataa tukholmalaista osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla.
Fakta

Oleskeluluvat väliaikaisiksi

 Ruotsiin tuli viime vuona noin 163 000 turvapaikanhakijaa, enimmillään yli 10 000 viikossa.

 Hallitus kertoi marraskuussa aikovansa kiristää lainsäädäntöä, jotta tulijoiden määrä vähenisi.

 Valtiopäivät hyväksyi kiristykset tiistaina.

Oleskeluluvista tulee vastaisuudessa pääosin väliaikaisia ja perheenyhdistäminen vaikeutuu.

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tiistaina lakikokonaisuuden, joka johtaa turvapaikkapolitiikan merkittäviin kiristyksiin.

Hallituksen julkilausuttuna haluna on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää ja muuttaa Ruotsin turvapaikkapolitiikka EU-säännösten sallimalle minimitasolle.

Lainmuutoksia on käsitelty viime marraskuusta saakka, ja ne ovat herättäneet laajaa keskustelua. Hallituksen katsotaan yleisesti tehneen liki täyskäännöksen turvapaikkapolitiikkaansa.

Vastaisuudessa Ruotsi myöntää yleensä väliaikaisia oleskelulupia pysyvien sijaan toisin kuin se on tehnyt aiemmin. Luvat ovat joko noin vuoden tai kolmen vuoden mittaisia. Kiintiöpakolaiset saavat edelleen pysyvän oleskeluluvan.

Myös perheiden yhdistämistä koskeva lainsäädäntö kiristyy merkittävästi. Ne, jotka saavat väliaikaisen oleskeluluvan toissijaisen suojantarpeen perusteella, eivät saa vastaisuudessa yleensä oikeutta perheenyhdistämiseen lainkaan.

Laki jättää aukon tapauskohtaiselle harkinnalle.

Esimerkiksi suuri joukko Syyriasta Ruotsiin viime aikoina tulleista on saanut oleskeluluvan juuri toissijaisen suojantarpeen perusteella. Kyseinen status viittaa muun muassa ihmisiin, joita uhkaa kotimaassaan kidutus tai kuolemanrangaistus tai sodan aiheuttama vaara, mutta he eivät täytä turvapaikan saamisen ehtoja.

Pakolaisstatuksen saaneilla oikeus perheenyhdistämiseen säilyy rajattuna.

Uudet lait kiristävät myös elatusvelvollisuutta perheenyhdistämisen yhteydessä. Tähän saakka on riittänyt, että oleskeluluvan saanut on kyennyt elättämään itsensä. Vastaisuudessa edellytetään useissa tapauksissa myös perheen elättämistä.

Uusien lakien on määrä olla väliaikaisia ja voimassa kolmen vuoden ajan.

Hallitus kertoi lainmuutoksista viime syksynä, kun Ruotsiin tuli enimmillään yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa.

Sittemmin tilanne on muuttunut. Nykyään tulijoita on viikoittain 400–500. Hallitus katsoo silti, että tulijoiden määrä saattaisi kasvaa uudelleen vastaavaksi kuin syksyllä.

”Jopa niin fantastisella maalla kuin Ruotsilla on rajansa sille, mitä voimme tehdä”, sanoi maahanmuuttoministeri Morgan Johansson äänestystä edeltäneessä valtiopäivien keskustelussa maanantaina.

Hallitus painottaa, että Ruotsi on viime vuosina ollut maa, joka on väkilukuunsa suhteutettuna ottanut vastaan suurimman määrän turvapaikanhakijoita koko EU:ssa. Kahtena viime vuonna tulijoita on ollut yhteensä liki neljännesmiljoona.

Ruotsalaiset ovat useissa mielipidetiedusteluissa ilmaisseet tukensa hallituksen kiristyneelle turvapaikkalinjalle. Uudet lait ovat saaneet silti myös voimakasta arvostelua.

Muun muassa Punainen risti, Ruotsin kirkko ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ovat kritisoineet esityksiä. Esimerkiksi perheenyhdistämisen vaikeuttamista on pidetty lasten oikeuksien sopimuksen vastaisena.

UNHCR katsoi lausunnossaan, että perheenyhdistämisten rajoittaminen voi käytännössä johtaa siihen, että yhä useampi lapsi ja nainen turvautuu ihmissalakuljettajien kalliiseen ja vaaralliseen apuun päästäkseen perheensä luokse.

Ruotsin porvarioppositio on yleisesti kannattanut turvapaikkapolitiikan kiristymistä, mutta perheenyhdistämistä koskevat tiukennukset saivat osalta oppositiota arvostelua. Maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit puolestaan kiittelivät linjauksia askeleena oikeaan suuntaan.

Tiistaina arviolta parisataa ihmistä osoitti mieltään lakeja vastaan valtiopäivärakennuksen kulmalla. ”Pahinta on, että uudet lait tarkoittavat, ettei tulijoilla oikeastaan ole enää mitään oikeuksia. Oleskelulupa ei enää anna oikeutta aloittaa uutta elämää ja rakentaa tulevaisuutta”, sanoi mielenosoittaja Louise Becker.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat