Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moniavioiset liitot joutuvat syyniin Saksassa

Saksassa mietitään, miten suhtautua avioliittoihin, jotka eivät ole linjassa maan lakien kanssa.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen

Vaikka moniavioisuus on Saksassa kiellettyä, käytännössä viranomaiset ovat joissain tapauksissa tunnustaneet muslimimiesten avioliitot useamman kuin yhden naisen kanssa.

Nyt siihen pitäisi tulla loppu. Saksan oikeusministeri Heiko Maas totesi Bild-lehden haastattelussa viime viikolla, että Saksan viranomaisten olisi aika lopettaa moniavioisten liittojen hyväksyminen tykkänään. Hänen mukaansa mitään perinteitä tai uskontoa ei voida asettaa Saksan lakien yläpuolelle.

”Jokaisen täytyy noudattaa lakia riippumatta siitä, onko hän kasvanut täällä vai uusi maassa", ministeri sanoi.

Jämäkkä lausunto on kerännyt runsaasti huomiota mutta myös nostattanut kulmakarvoja. Arvostettu Die Zeit -lehti kyseenalaisti ongelman ja pyysi kommenttia oikeusministeriöltä. Ministeriö vastasi, ettei moniavioisten liittojen tunnustaminen ole Saksassa suinkaan yleistä.

Tästä huolimatta islamilaisen lain perusteella solmitulla toisella tai kolmannella avioliitolla voi lehden mukaan todellakin olla Saksassa oikeudellisia seurauksia. Esimerkiksi miehen kuollessa muutkin vaimot kuin ensimmäinen – ja siten laillisesti tunnustettu – voivat olla oikeutettuja perintöön puolison kuollessa. Poikkeustapauksessa kaikille vaimoille voidaan myös myöntää leskeneläke.

Perheenyhdistämisen yhteydessä useampia vaimoja ei tunnusteta.

Saksasta ei löydy selkeitä tilastoja siitä, paljonko moniavioisuutta sen rajojen sisällä oikeasti esiintyy. Die Zeitin jutussa kuitenkin huomautetaan, että käytännössä moniavioinen liitto voidaan solmia myös Saksassa. Imaami ei ole paria vihkiessään velvoitettu tarkistamaan, onko sulhanen jo naimisissa.

Oikeusministeri Maas tuomitsi Bild-lehden haastattelussa myös alaikäisten pakkoavioliitot. Ne ovat herättäneet muutenkin huolta Saksassa viime päivinä, sillä äskettäin julkaistujen tilastojen mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on tiettävästi saapunut maahan satoja lapsena naitettuja tyttöjä.

Die Zeitin tietojen mukaan tapausten määrä on ollut kasvussa viime ajat. Pelkästään Baijerin osavaltioon on saapunut pakolaiskriisin seurauksena 161 tunnettua tapausta, joissa alle 16-vuotias maahan tulija oli naitettu lähtömaassa täysi-ikäiselle miehelle. Alle 18-vuotiaiden avioliittoja todettiin osavaltiossa 550.

Toistaiseksi Saksassakin on mahdollista mennä naimisiin jo 16-vuotiaana. Käytännön muuttamista harkitaan nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat