Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ulkorajojen valvonnan vahvistaminen hyväksyttiin – uudelle virastolle nopean toiminnan joukot

Jäsenmaille tulee oikeus palauttaa sisärajatarkastukset, jos ulkorajojen valvonnan laiminlyövä maa kieltäytyy EU-rajavartioiden avusta.

Ulkomaat
 
Yannis Kolesidis / Reuters
Pakolaislapsi kurkisti junan ikkunasta Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla toukokuun lopussa.
Pakolaislapsi kurkisti junan ikkunasta Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla toukokuun lopussa. Kuva: Yannis Kolesidis / Reuters

EU-maat ja Euroopan parlamentti ovat sopineet EU:n uuden raja- ja rannikkovartioviraston perustamisesta. Sopu kiistanalaisesta uudistuksesta syntyi Brysselin mittakaavassa poikkeuksellisen nopeasti, noin puoli vuotta lakiesityksen antamisen jälkeen.

Esitys on EU:n vastaus meneillään olevaan pakolaiskriisiin, ja sen tarkoituksena on vahvistaa unionin ulkorajojen valvontaa. Tavoitteena on välttää viime vuonna nähty tilanne, jossa yksi jäsenmaa, Kreikka, kieltäytyi tarjotusta avusta vaikkei pystynyt valvomaan Turkin-vastaista rajaa.

Nykyisen Frontexin pohjalle rakennettava virasto saa aiempaa suuremmat valtuudet valvoa EU:n ulkorajoja. Virasto seuraa jäsenmaiden rajavalvonnan tasoa jatkuvasti. Jos se havaitsee puutteita, se antaa korjausehdotuksia. Jos jäsenmaa ei tee vaadittuja korvauksia, muut jäsenmaat voivat yhteisellä päätöksellä velvoittaa sen ottamaan vastaan EU-apua.

Jos jäsenmaa kieltäytyy kokonaan ottamasta vastaan EU-rajavartioita, jäsenmaat voivat sulkea sisärajat maan ympärillä.

Rajavartiovirastolle tulee myös vähintään 1 500 rajavartijan vahvuinen nopean toiminnan joukko, jonka miehistö ja kalusto kootaan jäsenmaista.

Päätös vaatii vielä ministerineuvoston ja Euroopan parlamentin täysistunnon muodollisen hyväksynnän. Asetuksen odotetaan astuvan voimaan elokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat