Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin kampanja on vaikeuksissa ja vaalikassa tyhjä – onko hänen pakko ryhtyä ”presidentillisemmäksi”?

Potkut saanut Corey Lewandowski vastusti linjanmuutosta ja toisti kampanjalähteiden mukaan Antakaa Trumpin olla Trump -mantraa. Kampanjan johtoon nousseen Paul Manafortin on arveltu haluavan tehdä Trumpista ”presidentillisemmän”.

Ulkomaat
 
Trump: verilöyly olisi estetty, jos uhreilla olisi ollut aseet mukana
Trump: verilöyly olisi estetty, jos uhreilla olisi ollut aseet mukana
Republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mukaan tilanne Pulse-yökerhossa ei olisi mennyt niin pahaksi, jos edes osalla klubilla olleista ihmisistä olisi ollut ase mukanaan. 50 ihmistä kuoli Orlandossa tapahtuneessa joukkosurmassa.
Fakta

Puolueet vahvistavat ehdokkaat heinäkuussa

 Republikaanit vahvistavat ehdokkaansa puoluekokouksessa Clevelandissa18–21. heinäkuuta.

 Demokraatit vahvistavat ehdokkaansa puoluekokouksessa Philadelphiassa 25–28. heinäkuuta.

 Presidentinvaalit järjestetään 8. marraskuuta.

Yhdysvalloissa on tällä viikolla arvuuteltu, onko republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump muuttamassa kampanjointitapaansa.

Republikaanieliitti oletti ja toivoi Trumpin alkavan hillitä puheitaan, kun hän voitti puolueen esivaalikamppailun. Esivaaleissa hän tuli tunnetuksi ärhäköistä lausunnoistaan, jotka toivat runsaasti julkisuutta.

Näin ei kuitenkaan käynyt ja puolue pelkää, että varsinaisissa vaaleissa kovat puheet karkottavat osan mahdollisista äänestäjistä. Monet republikaanipoliitikot olivat ärtyneitä esimerkiksi Trumpin kommenteista Orlandon joukkosurman jälkeen. Hän vaati taas maahantulokieltoja ja vihjaili presidentti Barack Obaman liittyvän terrori-iskuun.

Trumpin puheiden maltillistumista on odotettu siitä asti, kun Trumpin kiistelty kampanjapäällikkö Corey Lewandowski sai maanantaina potkut.

Tämä vahvisti päästrategi Paul Manafortin asemaa. Trumpin läheisenä avustajana vaalikampanjan alusta ollut Lewandowski vastusti linjanmuutosta ja toisti kampanjalähteiden mukaan Antakaa Trumpin olla Trump -mantraa. Manafortin on arveltu haluavan tehdä Trumpista ”presidentillisemmän” eli hillitymmän.

Manafort on kokenut kampanjoija, joka on avustanut myös useita ulkomaalaisia johtajia kuten Ukrainan paennutta presidenttiä Viktor Janukovytšiä.

Carlo Allegri / Reuters
Donald Trumpin kampanja on ollut vaikeuksissa jo jonkin aikaa.
Donald Trumpin kampanja on ollut vaikeuksissa jo jonkin aikaa.

Trumpin kampanja on ollut jo jonkin aikaa vaikeuksissa.

Demokraattien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton johtaa Trumpia mielipidemittauksissa selvästi, joskin molempien kannatus on esimerkiksi CBS:n mittauksessa laskussa.

Trump on koko kampanjansa ajan antanut vastustajia pöyristyttäviä kommentteja, joilla hän on varmistanut näkyvyytensä. Tähän asti Trumpin puheet ovat yleensä vielä koventuneet, kun hän on joutunut takaa-ajoasemaan.

Nyt hän on kuitenkin aiempaa riippuvaisempi puolueesta, joka on kerännyt paljon vaalirahaa. Trumpin kampanjan oma kassa sen sijaan on lähes tyhjä, sillä kesäkuun alkaessa kampanjan tileillä oli 1,3 miljoonaa dollaria eli 1,15 miljoonaa euroa, New York Times kertoi viitaten keskusvaalilautakunnalle toimitettuihin raportteihin.

”Se on vähän Senaattiin pyrkivällä, paljon vähemmän presidenttiehdokkaalle”, republikaanikonsultti Whit Ayres sanoi verkkolehti Politicolle.

Clintonin kampanjalla oli samaan aikaan käytössään yli 42 miljoonaa dollaria eli 36 miljoonaa euroa.

Luvut eivät kerro kaikkea, sillä osa kampanjointirahasta on niin sanotuissa Super PAC -vaalirahastoissa.

Trump ei myöskään ole tietoisesti kerännyt ulkopuolista rahaa, sillä hän on antanut itsestään kuvan rikkaana ja riippumattomana ehdokkaana. Esivaalikampanja perustui hänen itsensä kampanjalleen lainaamille rahoille ja puheiden tuomalle ilmaiselle julkisuudelle.

Varsinaisissa presidentinvaaleissa on kuitenkin riskialtista yrittää kampanjoida ilman televisiomainontaa, joka on Yhdysvalloissa kallista. Rahaa tarvitaan myös kampanjaorganisaation pystyttämiseen osavaltioissa, joissa ehdokkaiden välinen kisa on kova.

Clinton on jo aloittanut näkyvän televisiomainoskampanjansa. Hänen kampanjassaan on töissä jo yli 700 ihmistä, kun Trumpilla on 70.

Trump onkin aloittanut rahankeruun. CNN:n mukaan ero ehdokkaiden keräämien summien välillä todennäköisesti kapeneekin.

Se tuo uuden haasteen kampanjan rahankäytölle, sillä New York Timesin mukaan Trump kampanjoi yhtiöidensä tiloissa ja käyttää yhtiönsä lentokoneita. Kampanja maksaa niistä yhtiöille markkinavuokraa.

Trump ei riko mitään kampanjointia rajoittavia lakeja, kunhan ei maksa itselleen vuokrina ylihintaa. Kampanjoinnilla vaurastuminen on kuitenkin hankalaa, jos siihen käyttää lahjoittajilta kerättyä rahaa.

JONATHAN ERNST / Reuters
Trumpin kampanjapäällikkö Corey Lewandowski sai maanantaina potkut.
Trumpin kampanjapäällikkö Corey Lewandowski sai maanantaina potkut.

Lewandowskin potkujen vaikutus nähdään aikaisin torstaina Suomen aikaa, kun Trump aikoo pitää seuraavan puheensa.

Sen kohteena on tiettävästi Clinton ja Clintonien säätiö, joka keräsi Hillary Clintonin ulkoministeriaikanakin rahaa ulkomaisilta diktaattoreilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat