Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Podemos valjasti Ikean vaaliaseekseen ja on nousemassa Espanjan vasemmiston uudeksi pääpuolueeksi

Suosiotaan kasvattanut Pablo Iglesiasin puolue lainasi vaaliohjelmalleen ulkoasun ruotsalaisen huonekaluketjun kuvastosta.

Ulkomaat
 
ANDREA COMAS / REUTERS
Podemosin johtaja Pablo Iglesias (vas.) ja Izquierda Unidan johtaja Alberto Garzón kiinnittivät vasemmistolaisen vaaliliittonsa Unidos Podemosin julisteen seinälle kampanjatilaisuudessa Madridissa toissa viikon perjantaina.
Podemosin johtaja Pablo Iglesias (vas.) ja Izquierda Unidan johtaja Alberto Garzón kiinnittivät vasemmistolaisen vaaliliittonsa Unidos Podemosin julisteen seinälle kampanjatilaisuudessa Madridissa toissa viikon perjantaina. Kuva: ANDREA COMAS / REUTERS

Espanjan vaalien merkittävin asia sunnuntaina lienee Unidos Podemosin kasvu suurimmaksi vasemmistolaiseksi parlamenttiryhmäksi sosialistien ohi. Saavutusta ennustaa suurin osa mielipidekyselyistä.

Vuonna 2014 perustettu, talousahdingon ja poliitikkojen korruptioskandaalien ruokkima Podemos oli kolmanneksi suurin puolue viime joulukuun vaaleissa. Niiden jälkeen puolueet eivät onnistuneet kokoamaan hallitusta määräajassa ennen ajautumista uusintavaaleihin.

Uutta yritystä varten Podemos solmi toukokuussa vaaliliiton perinteisen mutta pienen vasemmistopuolueen Izquierda Unidan (IU) kanssa, mikä on alkanut näyttää strategisesti älykkäältä. Yhdessä ne ovat täyttämässä Podemosin johtajan Pablo Iglesiasin tavoitteen nousta vasemmiston ykköspuolueeksi.

Unidos Podemos on suomeksi ”Yhtenäisinä pystymme”.

Espanjassa on viime viikkoina ihasteltu ja mollattu Podemosin vaaliohjelmaa, jonka painettu versio on ilmiselvä mukaelma huonekaluketju Ikean kuvastosta. Siinä puolueen johtajat esiintyvät arkipuuhissa omissa asunnoissaan. Taiten tehty kuvasto vedonnee erityisesti nuoriin ja vähätuloisiin, jotka ovat paitsi Ikean myös Podemosin kohderyhmää.

Viittauksessa ruotsalaisyhtiöön on nähty myös pyrkimys yhdistää mielikuvaan Podemosista pohjoismainen sosiaalidemokratia, jonka lähimpänä edustajana Espanjassa on perinteisesti pidetty keskustavasemmistolaista sosialistipuoluetta PSOE:tä.

PSOE vastasi kuvastoon julkaisemalla videon nimeltä ”Maan tulevaisuutta ei myydä kuvastolla”. Siinä nuoripari tuskailee huonekalujen kokoamisen kanssa.

Videosta ei tullut kuvaston veroista hittiä.

Podemosin keskeisimpiä tavoitteita ovat perustulon käyttöönotto, hyvätuloisten ja yhtiöiden verotusten kiristäminen sekä EU:n valvoman talouskurin höllentäminen.

Keskustaoikeistolainen konservatiivipuolue PP on pysymässä suurimpana puolueena, mutta mikäli virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy ei taaskaan onnistu hallitusneuvotteluissa, vetovastuun odotetaan siirtyvän viime kerrasta poiketen Iglesiasille eikä sosialistijohtaja Pedro Sánchezille.

Sosialistit ovat hallinneet Espanjaa vuorotellen konservatiivien kanssa vuosikymmenten ajan, mutta nyt heitä uhkaa kaikkien aikojen huonoin tulos – taas. Vuosina 1977–2008 sosialistit saivat kymmenissä peräkkäisissä vaaleissa 118–202 paikkaa 350-paikkaisesta parlamentin alahuoneesta. Vuonna 2011 saalis oli 110 paikkaa ja viime joulukuussa enää 90.

Sunnuntaina 90 paikan pitäminen nähtäisiin torjuntavoittona. PP on jopa lisäämässä paikkojaan joulukuun 123:sta ja Podemos kiilaamassa kakkoseksi.

Sosialisteja voi odottaa omia rivejä jakava päätös yhteistyöstä Unidos Podemosin kanssa. Epäonnistuneissa hallitusneuvotteluissa ylittämättömin kynnyskysymys oli Katalonia: Podemos soisi katalonialaisille kansanäänestyksen itsenäistymisestä, sosialistit enintään lisää itsehallintoa.

Yhdessäkään Unidos Podemos ja sosialistit tuskin pystyisivät muodostamaan enemmistöhallitusta.

Sosialistijohtaja Sánchez kiisti viime maanantaina mahdollisuuden yhteistyöstä Podemosin tai PP:n kanssa. Toisaalta kaikkien suurimpien puolueiden johtajat ovat sanoneet uskovansa, että näiden vaalien jälkeen hallitus viimein pannaan kasaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat