Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauha lähenee Kolumbiassa – torstaina julistetaan ”sodan viimeinen päivä”

Kolumbian hallituksen ja Farc-kapinallisryhmän sopimus pysyvästä tulitauosta on valmis, mutta käytännön asioita lopullisesta rauhasta on edelleen sopimatta.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
ENRIQUE DE LA OSA / Reuters
Kolumbian hallituksen ja Farc-kapinallisryhmän yhteislausunto julkistettiin Kuuban Havannassa. Vasemmalla hallituksen edustaja Marcela Duran, oikealla Farcin neuvottelija Marcos Carratala.
Kolumbian hallituksen ja Farc-kapinallisryhmän yhteislausunto julkistettiin Kuuban Havannassa. Vasemmalla hallituksen edustaja Marcela Duran, oikealla Farcin neuvottelija Marcos Carratala. Kuva: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters

Kolumbian hallitus ja Farc-kapinallisryhmä aikovat torstaina julkistaa sopimuksen pysyvästä tuliautosta. Latinalaisen Amerikan pisimpään kestäneen konfliktin osapuolet kertoivat sopimuksen syntymisestä keskiviikkona Kuuban pääkaupungissa Havannassa.

Farcin johtoon kuuluva Carlos Lozada kirjoitti Twitter-tililleen päivityksen, jonka mukaan torstaina julistetaan ”sodan viimeinen päivä”. Sopimus julkistetaan muodollisesti seremoniassa, jossa sen allekirjoittavat Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-johtaja Rodrigo Londoño Echeverri.

Tilaisuudessa ovat läsnä myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sekä muita valtionjohtajia, kuten Kuuban presidentti Raúl Castro ja Venezuelan presidentti Nicolás Maduro.

Kolumbian puoli vuosisataa kestäneessä sisällissodassa on virallisten tietojen mukaan kuollut yli 200 000 ja kadonnut noin 45 000 ihmistä. Lisäksi noin seitsemän miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Tulitaukosopimus on yksi rauhanneuvotteluiden viimeisistä askeleista. Aiemmin tällä viikolla Santos sanoi, että hallitus ja kapinalliset päättävät neuvottelut heinäkuun 20. päivänä. Tulitauko ei astu voimaan ennen kuin lopullinen rauhansopimus on allekirjoitettu.

Hallituksen ja sissiryhmän antaman lausunnon mukaan sopimus kattaa esimerkiksi aseiden laskemisen, konfliktiin osallistumisesta syytettyjen rikollisjärjestöjen vastaisen taistelun ja entisten kapinallisten osallistumisen Kolumbian politiikkaan.

Osapuolet eivät ole vielä sopineet toimien toteuttamisesta käytännössä. Lisäksi Santos on luvannut lopullisesta sopimuksesta kansanäänestyksen, jonka järjestelyistä ei ole vielä sovittu.

Farc on Kolumbian suurin sissiliike ja Latinalaisen Amerikan vanhin vasemmistokapinallisten ryhmä. EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet Farcin terroristiliikkeeksi.

Rauhanneuvotteluja on käyty Havannassa vuodesta 2012. Ne saivat uutta potkua vuosi sitten, kun Farc julisti yksipuolisen tulitauon. Alun perin sopimus oli määrä allekirjoittaa maaliskuussa.

Presidentti Santos ja Kolumbian toiseksi suurin kapinallisryhmä ELN ovat myös ilmoittaneet aikovansa aloittaa rauhanneuvottelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat