Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Äärioikeiston ”yksinäiset sudet” ovat tappaneet yksittäisiä islamisteja enemmän

Yksin tehdyt terrori-iskut ovat Euroopassa yleistyneet mutta ovat harvinaisia, kertoo uusi tutkimus.

Ulkomaat
 
Maija Tammi / HS
Pahin Euroopan yksittäisten terroristien tekemistä iskuista tapahtui heinäkuussa 2011, jolloin norjalainen Anders Behring Breivik tappoi Oslossa ja Utøyan saarella 77 ihmistä ja haavoitti 242:ta.
Pahin Euroopan yksittäisten terroristien tekemistä iskuista tapahtui heinäkuussa 2011, jolloin norjalainen Anders Behring Breivik tappoi Oslossa ja Utøyan saarella 77 ihmistä ja haavoitti 242:ta. Kuva: Maija Tammi / HS

Äärioikeistolaisen ideologian innoittamat terroristit ovat tappaneet Euroopassa 2000-luvulla enemmän ihmisiä kuin yksin toimivat islamistiset terroristit, kertoo brittiläisen tutkimuslaitoksen raportti.

Äärioikeiston uhka näkyy kuitenkin julkisuudessa vähemmän kuin islamistiterrorismi, raportti huomauttaa.

Tutkimuksen teki Lontoossa toimiva arvostettu Rusi-tutkimuslaitos (The Royal United Services Institute). Se tutki yksin toimivia terroristeja Euroopassa viidentoista vuoden ajalta vuoden 2000 alusta vuoden 2014 loppuun. Tutkimuksen tulokset julkistettiin virallisesti keskiviikkona.

Yksin toimineet äärioikeistolaiset tappoivat ajanjakson aikana 94 ihmistä ja haavoittivat 260:tä ihmistä Euroopan maissa tehdyissä hyökkäyksissä. Islamistiterroristit luokiteltiin tutkimuksessa ryhmään ”uskonnon innoittamat”. He tappoivat hyökkäyksissään raportin mukaan kuusitoista ihmistä ja haavoittivat 65:tä ihmistä.

Rusi tutki nimenomaan yksin toimivia terroristeja. Määritelmän mukaan nämä eivät saaneet tekoihinsa tukea tai käskyjä miltään ryhmittymältä. Tutkimus ei siis käsitellyt terroristiryhmien kuten Isisin tekemiä iskuja.

Viidentoista vuoden aikana yksittäisten terroristien suunnitelmia todettiin Euroopassa 98 ja näistä iskuihin johti 72.

Pahin näistä terrori-iskuista oli norjalaisen Anders Behring Breivikin hyökkäys Oslossa ja Utøyan saarella heinäkuussa 2011. Äärioikeistolaisen ideologian innoittama Breivik tappoi 77 ihmistä ja haavoitti 242:ta.

Yksin tehdyt terrori-iskut ovat Euroopassa yleistyneet mutta ovat harvinaisia, tutkimus toteaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin EU:n 28 jäsenvaltiota sekä Norjaa ja Sveitsiä. Kymmenessä maassa kolmestakymmenestä ei havaittu lainkaan yksinäisten terroristien juonia viidentoista vuoden aikana.

Viranomaisten on yleensä vaikeampi huomata ”yksinäisten susien” aikeita kuin laajempien verkostojen suunnitelmia. Tutkimus huomauttaa, että islamistiset terroristiryhmät, kuten Isis ja al-Qaida, ovat entistä vahvemmin omaksuneet taktiikan, jossa ne yllyttävät kannattajiaan toimimaan yksin.

Raportin mukaan Euroopan maiden turvallisuusviranomaisille on ollut vaikeampaa huomata ja estää yksin toimivien äärioikeistolaisten suunnitelmia kuin yksittäisten islamistien.

Tutkimuksen mukaan yksin toimineista hyökkääjistä noin kolmanneksella oli mielenterveysongelmia.

Viimeaikaisista hyökkäyksistä yksin toimivan terroristin teon piirteitä oli brittipoliitikko Jo Coxin surmassa viime viikolla. Vasemmistopoliitikko Coxin ampujaksi epäillyn brittimiehen epäillään toimineen äärioikeistolaisten ajatusten innoittamana. Viranomaistutkinta on kesken.

Islamistisen ideologian innoittamaksi yksinäiseksi terroristiksi epäillään Yhdysvaltain Orlandon joukkosurman tekijää. Hän ampui kuoliaaksi 49 ihmistä homoklubilla kesäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat