Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-äänestystulos ei sido päättäjiä

Vuonna 2009 voimaan tullut, Lissabonin sopimuksena tunnettu perussopimus kertoo, että unionista voi erota.

Ulkomaat
 

Britannian kansanäänestys on oikeudellisesti neuvoa-antava. Ainakin periaatteessa voisi käydä niin, että Britannian parlamentti ei tottelisi kansaa.

Tämä saattaisi olla mahdollista, jos jäsenyyttä vastustavat voittaisivat äänestyksen. Parlamentissa jäsenyyden kannattajilla on selvä enemmistö.

Vuonna 2009 voimaan tullut, Lissabonin sopimuksena tunnettu perussopimus kertoo, että unionista voi erota. Samalla se linjaa, miten edetään: mille instituutiolle aikeesta ilmoitetaan, missä ajassa prosessi on vietävä läpi ja miten unioni lopulta siitä päättää.

Sopimus ei kuitenkaan kerro, miten jäsenmaissa kuuluu tehdä eropäätös ja -ilmoitus. Normaalisti hallitus esittää ja parlamentti päättää. Sitten asia siirtyy EU:n käsiteltäväksi.

Entä jos hallitus ei esitä? Tai jos parlamentti hylkää esityksen? Jos artikla 50:n mukainen prosessi ei käynnisty?

Silloin eroprosessikaan ei käynnisty. Britannian äänestys ei pakota hallitusta tai parlamenttia tekemään mitään, eikä se automaattisesti käynnistä eroprosessia. Jos hallitus ehdottaa lähtöä ja parlamentti hylkää ehdotuksen, hallitus voi yrittää kerran uudestaan. Senkin yrityksen parlamentti voi hylätä.

Kansan tahdon hylkääminen olisi hallitukselle poliittinen itsemurha. Toisaalta parlamentin EU-myönteiset voisivat katsoa toimivansa vain äänestäjäkuntansa tahdon mukaisesti ja suvereniteettiaan suojellen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan parlamentissa on pohdittu mahdollisuutta jättää äänestystulos huomiotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat